BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Klocki hamulcowe - kontrolka
PostNapisane: 27 września 2007, 20:23 
zmienilem klocki,wsadzilem stary czujnik i nadal pali sie kontrolka. Co mam zrobic? Prosze o pomoc!

Cytuj:
[E46] klocki hamulcowe
zmienilem klocki,wsadzilem stary czujnik i nadal pali sie kontrolka

Ostatnio edytowano 7 czerwca 2008, 22:15 przez mici, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 21:33 
Forumowicz

Dokładnie tak. Musisz jeszcze wymienić czujniki na nowe. Są dwa czujniki, jeden przy lewym przednim kole, drugi przy prawym tylnym.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, 18:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M4 M6
http://www.bmw-sport.pl/search.php :wstyd:

NASTĘPNYM RAZEM SPRÓBUJ POSZUKAĆ TUTAJ ! POWINNO BYĆ JAKIEŚ 20 TEMATÓW O CZUJNIKACH KLOCKÓW !!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2007, 20:26 
dzieki wszystkim! Jakis tepy mechanik powiedzial,ze mozna zalozyc stary czujnik.
pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2007, 13:22 
a nie wystarczy podjechac na komputer i zresetowac błąd,a kontrolka zniknie? mam ten sam problem wsadzilem stary czujnik i dalej sie swieci mimo nowych klockow... czy to znaczy ze jak wsadze nowy czujnik to od razu mi zniknie kontrolka bez podlaczania do komputera??? ile kosztuje czujnik?

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2007, 13:31 
Forumowicz

Moje BMW: E36 cabrio
Kod silnika: M52 B28
stary czujnik możesz założyć jak wymieniałeś klocki a nie świeciła ci kontrola, jeśli już zaświeciła to czujnik do wymiany bo uległ mechanicznemu uszkodzeniu, został zeszlifowany przez tarczę hamulcową.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2007, 15:27 
Pierwsze kroki

Czujnik kolo 15zl w JC Auto.

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2007, 19:14 
Forumowicz

koyote napisał(a):
stary czujnik możesz założyć jak wymieniałeś klocki a nie świeciła ci kontrola, jeśli już zaświeciła to czujnik do wymiany bo uległ mechanicznemu uszkodzeniu, został zeszlifowany przez tarczę hamulcową.

Stary czujnik możesz założyć??? :zdziwko: To dziwne :niepewny: bo ja myślałem że czujnik jest zatopiony w klockach i kiedy złapie masę z tarczą hamulcową to wtedy zapala się kontrolka. Moim zdaniem czujniki są w klockach i tylko je podłączasz do przewodów. Ja u siebie sam klocki wymieniłem mimo że kontrolka sie jeszcze nie paliła ale były już cieniutkie :D , po instalacji nowych żadna kontrolka się nie świeci. Życzę powodzenia Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2007, 19:41 
Forumowicz

Moje BMW: E36 cabrio
Kod silnika: M52 B28
Niko330 napisał(a):
koyote napisał(a):

Stary czujnik możesz założyć??? :zdziwko: To dziwne :niepewny: bo ja myślałem że czujnik jest zatopiony w klockach i kiedy złapie masę z tarczą hamulcową to wtedy zapala się kontrolka. Moim zdaniem czujniki są w klockach i tylko je podłączasz do przewodów. Ja u siebie sam klocki wymieniłem mimo że kontrolka sie jeszcze nie paliła ale były już cieniutkie :D , po instalacji nowych żadna kontrolka się nie świeci. Życzę powodzenia Pozdrawiam

ja tydzień temu wymieniałem klocki i tarcze na ATE i pokaż mi gdzie tam jest zatopiony czujnik, bo u mnie było tylko miejsce na czujnik, który przełozyłem ze starych kloców, poza tym nich mnie ktoś poprawi bo mogę się mylić ale wydaje mi się iż czujnik nie działa na zasadzie złapania masy ale właśnie na przetarciu przewodu (elementu) zatopionego w czujniku, bo gdyby miało łapać masę to w chwili kiedy nie naciszkasz na hamulec i klocek nie dotyka tarczy to nie ma zamkniętego obiegu i kontrolka w takiej sytuacji powinna świecić tyko gdy hamujesz. Jeśli ściągniesz czujnik całkiem (wypniesz z kostki przy kole) to wydaje mi się iż będzie świecił cały czas chyba że zmostkujesz. Również pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2007, 19:50 
czujnik nie dziala tak ze jak dotknie tarczy to masuje i zapala sie kontrolka czujnik sie sciera jak sie zetrze do odpowiedniej grubosci to wtedy dopiero sie zapala kontrolka wiec jak juz kontrolka ci sie swieci to znaczy ze czujnik sie starl i jak go zalozysz jeszcze raz to nadal bedzie sie swiecil bo jest starty wiec musisz kupic nowy albo zmienic klocki tak jak ja zanim czujnik sie zetrze :D

Tytuł:
PostNapisane: 15 października 2007, 21:07 
Forumowicz

przekręć kluczyk na 2 pozycję (zapłon) i czekaj az zgasnie kontrolka od klocków (ok.30-60sek) odpal auto i jedź... jak się znów zaświeci to wymień czujniki (tak tak są one wymienialne a w klockach jest tylko wycięcie na nie)
Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2008, 17:54 
Pierwsze kroki

zalozylem nowe klocki, nowy czujnik w e46 320d kombi 2002 i caly czas sie swieci... nie pomaga nawet to ze na 60s zostawie na zapłonie...

Jakie spropozycje ? bo juz nie mam pomyslu :(

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwietnia 2009, 16:05 
Pierwsze kroki

siema wszystkim mam pytanie jakie tarcze i klocki polecacie do Bmw e46 320d. interesują mnie jakieś pożądne chodzi mi o to jakiej firmy? będę wdzieczny za propozycje.

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwietnia 2009, 19:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: E65 & Megane III
Kod silnika: 735i
tak z czystej ciekawości dla kogoś kto ma pojęcie :

jak w E46 zaświeci się lampka klocków na stałe to klocki są już:

- w kiepskim stanie
- w bardzo kiepskim stanie
- w tragicznym stanie?

mam już nowe klocki zakupione i we wtorek będą mi montowali, na każde koło jest osobny czujnik?

Tytuł: Re:
PostNapisane: 3 kwietnia 2010, 14:24 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M52
KaZi napisał(a):
tak z czystej ciekawości dla kogoś kto ma pojęcie :

jak w E46 zaświeci się lampka klocków na stałe to klocki są już:

- w kiepskim stanie
- w bardzo kiepskim stanie
- w tragicznym stanie?

mam już nowe klocki zakupione i we wtorek będą mi montowali, na każde koło jest osobny czujnik?

hehe a jak zapali ci się rezerwa to zostawiasz samochód i lecisz z karnistrem po paliwo?? zawsze jest jakiś zapas

Tytuł: Re: [E46] Klocki hamulcowe - kontrolka
PostNapisane: 3 kwietnia 2010, 17:16 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
po przekreceniu kluczyka trzeba jeszcze wcisnąć hamulec i kontrolka po ok. 30 sek. zgaśnie.

PostNapisane: 3 kwietnia 2010, 18:01 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Witam,
a ja u siebie w E39 kasowałem tą kontrolke przez wcisniecie hamulca + przycisk do kasowania km + zapłon i lampka gaśnie przy następnym odpaleniu silnika. Oczywiście po załozeniu nowych klocków i czujników bo one są jednorazowe i ulegają ścieraniu tak jak koledzy powiedzieli juz wyzej.
Moj kolega natomiast w E46 probował zresetowac tą kontrolke i zadna kombinacja nie dała rady, jak zadzwonił do elektryka to powiedzieli mu ze po przejechaniu 60 km kontrolka sama zgaśnie.
Pozdrawiam

PostNapisane: 3 kwietnia 2010, 19:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 / CBR F4
Kod silnika: M47 / 600cc
no u mnie zadziałało tak że kontrolki świeciły się około 20 sek oraz miałem otwarte drzwi kierowcy :)

PostNapisane: 7 października 2010, 12:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320D
A ja wam opowiem swoją historię:P Otóż od miesiąca jestem posiadaczem BMW e46 2.0D 136 KM. Tak jak u wszystkich w tym temacie świeciła mi się kontrolka od grubości klocków. Po przeczytaniu kilku tematów na różnych forach postanowiłem się za to zabrać. (Dodam że jak kupowałem auto gość twierdził że zapaliła się podczas mycia i że to pewno styki gdzieś przyśniedziały). Sprawdziłem grubość klocków i Ok. Wiec myślę sobie że to czujnik. Odpiołem kostki i zaczołem mostkować żeby dowiedzieć się który jest walnięty. Podczas oględzin okazało się że z przodu nie ma czujnika tylko są zmostkowane kable. rozizolowałem i zmostkowałem jeszcze raz. Posprawdzałem wszystkie czujniki wszystkie mostkowałem a ta małpa jak świeciła tak świeci. Zapaliłem fajkę podrapałem się po głowie i w oczy rzuciła mi się kostka przy zbiorniczku płynu hamulcowego. Odpiołem ją i przekręciłem zapłon. Ku mojemu zdziwieniu kontrolka zgasła :hurra: Świeciła się tylko od ręcznego. Zwolniłem ręczny a kontrolka od ręcznego nadal świeci :rozpacz:. Kawałkiem drucika zmostkowałem styki w kostce od zbiorniczka płynu hamulcowego i wszystko zgasło :hurra: (oczywiście przy zwolnionym ręcznym). Wyjołem drucik z kostki podpiołem ją na miejsce i kontrolka nie świeci :super: Wszystko działa jak należy. Pozostaje mi tylko kupić czujnik na przód i będzie git. Nie wiem co było przyczyną świecenia tej kontrolki. Najważniejsze że już nie świeci :super:

PostNapisane: 7 października 2010, 12:50 
Naczelny killer

Otworzyc drzwi kierowcy, nie zamykac, kluczyk w druga pozycje... 20 sek. wylaczamy zaplon, wysiadamy z auta zamykamy otwieramy wsiadamy odpalamy i jedziemy... jezeli kontrolka dalej swieci to cos jest nie tak z czujnikami

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1