BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 maja 2025, 02:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Carsoft 6.5 - przejściówka usb -> rs232
PostNapisane: 20 maja 2009, 21:55 
Pierwsze kroki

Witam,

udało mi się dorwać interface komputerowy do samodzielnej diagnostyki. Niestety urządzenie podłącza się przez zwykły port szeregowy (9 pinów), którego nie mam w laptopie. Stwierdziłem, że to nie problem i pojechałme kupić zwykłą przejściówkę usb - rs232. Oczywiście tuż po zakupie po przeczytaniu paru linijek instrukcji moim oczom ukazało się następujące stwierdzenie:

"UWAGA!!! Interfejs musi być podłączony do fizycznego portu com,
nie może być przejściówka z USB czy programowa karta PCMCIA."

W związku z tym mam następujące pytanie: Czy ktoś w związku z wcześniejszym nieprzeczytaniem instrukcji :-) mimowszystko próbował takiego podłaczenia ? Pytam ponieważ obawiam się zwarcia w instalacji...

Pozdro!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 21:58 
Pierwsze kroki

Próbowałem na przejściówkach i emulatorach. Niestety musiałem zakupić laptopa z COMem.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 22:15 
Pierwsze kroki

Isek dzięki za odpowiedz... wygooglowałm jakieś sterowniki mapujące usb na konkretny port COM. Udało mi się go nawet ustawić przejściówkę na taki port jaki jest do wyboru w ustawieniach softu - COM1. Postaram się jeszcze popróbować na włąsną rękę... Mam przynajmniej świadomość, że raczej nie powinno dość do zwarcia w instalacji :P

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 22:21 
Forumowicz

Kolego odpuść sobie przejściówkę na USB. Na COM-ie Carsoft nie łączy się z wszystkimi sterownikami, a co dopiero z USB. Gra nie warta świeczki.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 22:44 
Przyjaciel forum

kup cały interface z przejściówką od użytkownika "nerwus" na BMW-klub.pl i nie będziesz miał problemu ja mam i polecam INPA lata super (sprawdziłem sam) DIS też lata bardzo dobrze na tym (wiem od wielu użytkowników ale sam nie sprawdziłem) do tego masz bardzo dobrą pomoc techniczną ze strony sprzedawcy

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 14:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
Piekarz napisał(a):
kup cały interface z przejściówką od użytkownika "nerwus" na BMW-klub.pl i nie będziesz miał problemu ja mam i polecam INPA lata super (sprawdziłem sam) DIS też lata bardzo dobrze na tym (wiem od wielu użytkowników ale sam nie sprawdziłem) do tego masz bardzo dobrą pomoc techniczną ze strony sprzedawcy

DIS śmiga super na fejsie od nerwus'a przy E34 inpa pozostawia wiele do zyczenia przynajmniej ta ogólnie dostępna (brak, niektórych lub błędne skrypty), dis w 15 min całą diagnostykę E34 robi

moim zdaniem wazne jest z jakim modelem auta kolega qaz82 będzie chciał się skomunikować

p.s. na przejściówce pcmcia/RS232 z fizycznym portem cena ok 160PLN zadziała, ja wybrałem T23 (całego laptoka IBM T23)

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Ostatnio edytowano 21 maja 2009, 19:44 przez krilan, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 19:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330CI&335i Coupe
Witam.Przerabialem ten temat niedawno. rowniez probowalem roznych metod. przejsciowka USB ->rs232 musi byc dobra a nie jakas tandeta- ale na tym kablu nie odczytasz life data, poniewaz jest za wolny.jedynie z czym sie udalo to przejsciowka pcmcia/RS232 i jest ok

Tytuł: hmm...
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 11:25 
Pierwsze kroki

Miałem kiedyś problem polegający na braku fizycznego COMa w lapie i niemożności podpięcia manekina ćwiczebnego do reanimacji/resuscytacji. Ponieważ jednak lap miał interfejs PCMCIA za ponad 250 zeta zakupiłem kartę PMCIA-COM firmy ARGOSY, która dawała pełny fizyczny port COM z przerwaniami, a nie emulowała COMa jak robią to chińskie przejściówki.

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, 12:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61 530xd LCI
Kod silnika: m57tu2
To ja się podepnę, czy interfejs od kolegi Nerwus bedzie wspolpracowal z moim e91 i jakims softek diagnostycznym?

Tel. 790-465-462

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1