BMW Sport

Największe forum dyskusyjne fanów marki BMW w Polsce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Ogłoszenia
Teraz jest 23 października 2014, 08:54


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Regulamin działu


Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.



Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu


Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 318i problem z odpaleniem
PostNapisane: 5 września 2011, 18:19 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz
Avatar użytkownika

Wiek: 35
Posty: 98
Lokalizacja: Dachowa k.Poznania
Moje BMW: E-36 318 Ti Compact
Kod silnika: M44 B19
witam.Mam problem z odpalaniem na zimnym silniku.Co mam zrobic ? :kwasny:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] 318i problem z odpaleniem
PostNapisane: 5 września 2011, 18:34 
Offline
Częsty bywalec

Wiek: 25
Posty: 559
Lokalizacja: Boguszewiec/płock
Moje BMW: e36
Kod silnika: m42b18
Garaż: obalił się;-)
MaciejT napisał(a):
witam.Mam problem z odpalaniem na zimnym silniku.Co mam zrobic ? :kwasny:


ale sie rozpisałeś. napisz dokładniej co i jak a nie.

_________________
1.6 to nie wiele, ale toczy swoje fele :-D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] 318i problem z odpaleniem
PostNapisane: 5 września 2011, 18:40 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz
Avatar użytkownika

Wiek: 35
Posty: 98
Lokalizacja: Dachowa k.Poznania
Moje BMW: E-36 318 Ti Compact
Kod silnika: M44 B19
bardzo ciezko mi odpala jak silnik jest zimny. Trzeba dlugo krecic silnikiem aby odpalil.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] 318i problem z odpaleniem
PostNapisane: 5 września 2011, 18:52 
Offline
Częsty bywalec

Wiek: 25
Posty: 559
Lokalizacja: Boguszewiec/płock
Moje BMW: e36
Kod silnika: m42b18
Garaż: obalił się;-)
zacznij od kompabo może wtryski padają albo czujnik ssania padł a później jak okarze się nie to trzeba iśc dalej za ciosem i sprawdzić sprężanie na garkach.

_________________
1.6 to nie wiele, ale toczy swoje fele :-D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] 318i problem z odpaleniem
PostNapisane: 5 września 2011, 19:15 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Wiek: 37
Posty: 1375
Lokalizacja: Police ZPL
Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Ja bym na początek sprawdził czujnik temperatury silnika i regulator ciśnienia paliwa. Ale z tak ubogiego opisu obszar usterek jest bardzo duży.

_________________
Oceń moje e46 - Vogtland


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] 318i problem z odpaleniem
PostNapisane: 5 września 2011, 19:40 
Offline
Częsty bywalec

Wiek: 25
Posty: 559
Lokalizacja: Boguszewiec/płock
Moje BMW: e36
Kod silnika: m42b18
Garaż: obalił się;-)
Boggy e36 napisał(a):
Ja bym na początek sprawdził czujnik temperatury silnika i regulator ciśnienia paliwa. Ale z tak ubogiego opisu obszar usterek jest bardzo duży.


dokładnie. słaby opis ale widocznie to jest aby problemem

_________________
1.6 to nie wiele, ale toczy swoje fele :-D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] 318i problem z odpaleniem
PostNapisane: 9 stycznia 2013, 04:05 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Wiek: 23
Posty: 3
Lokalizacja: Wloszczowa
Moje BMW: e36 328i
Kod silnika: m52b28
Witam! Chłopaki podpinam sie do tematu z tym że troche opisze problem,nie jak kolega z góry ;) Mianowicie to tak cała historia wyglada : pojechałem do kumpla zmienić łożyska. wjechałem do garażu ładnie pieknie,zmieniliśmy te łożyska , wsiadamy do auta żeby jechać przetestowac a tu bawarka nie chce zagadać,nie mieliśmy pojecia co może być gdyż z jakąś 1-2 h temu było wszystko ok. doszlismy wkońcu że padła pompka,kumpel miał akurat chyba od golfa 2 w garażu, pospinaliśmy tak na szybko z butelki-auto gada bez problemu. kupiłem pompke paliwa( stara była z boscha) i wymieniłem na zamiennik jakiś. no i nawet sobie radziła. od jakiegoś czasu,jakieś 2-3 miesiace zaczeła mi cieżko odpalać,za 2,3 razem, myslałem że dlatego że wilgotno już sie robi,troche zimniej itd. zmieniłem świece i przewody,i co do odpalania nie zmieniło sie nic . nie raz łapała za pierwszym i odrazu zdechła. dodam jeszcze że na tej starej boschowskiej pompce przy -25 paliła na dotyk. nie byłlo nigdy problemu ! jak nie chce zagadać jestem zmuszony palić ją na krótko z gazu ,bo mam zwykły gaz ale tym przełącznikiem nie da sie palić odrazu z gazu,ani trzymanie tego guzika ani nic nie otwiera zaworu,no ale mniejsza z tym. odpale , troche sie zagrzeje,zgasze i potem bez problemu odpala z benzyny. tylko że właśnie sam do końca już nie wiem czy ta pompka jest dobra,czy może filtr paliwa jest zajeb*** bo mimo że chodzi na benzynie to gwałtowniejsze dodanie gazu,nawet na jałowym powoduje to że go dusi,tak jakby był przytkany,czy paliwa nie dostawał. dodam jeszcze że z tym odpalaniem że wgl nie chciał odpalić stało sie z dnia na dzień ! co ciekawe - poczytałem troche tu kiedyś na forum i ktoś pisał o czujniku temp silnika. gdy odpiąłem wtyczke pali od strzała tylko że trzyma cały czas tak 2500 obr/min zarówno na benz jak i lpg.czyli chodzi tak jakby cały czas na ssaniu.
silnik to M40B18 dodam że na gazie jak na ten silnik to naprawde autko lata bardzo fajnie,tymbardziej że właśnie zmieniałem ostatnio parownik .
Drodzy forumowicze,pomóżcie, dajcie jeszcze jakieś wskazówki co moge sprawdzić, coś pokombinować jeszcze :) z góry wielkie dzieki !! pozdrawiam :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] 318i problem z odpaleniem
PostNapisane: 9 stycznia 2013, 11:01 
Offline
Forumowicz

Wiek: 21
Posty: 192
Lokalizacja: Dębno
Moje BMW: e36
Kod silnika: w oczekiwaniu na M3
@Mieczu

Długo ci chodzi na ssaniu jak odepniesz czujnik temp? Cały czas czy z minute? Mam taki sam problem jak u ciebie, ale jeszcze nic z tym nie zrobiłem, myślę że to może być czujnik temperatury lub przepływka, ale nie ma co wróżyć. Proponuje skoczyć podłączyć na komputer powinno wykazać co nie tak. Jak załatwisz problem daj znać;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] 318i problem z odpaleniem
PostNapisane: 9 stycznia 2013, 11:15 
Offline
Naczelny złomiarz forum
Avatar użytkownika

Wiek: 26
Posty: 1036
Lokalizacja: Lipinki
Moje BMW: BMW520i e34 x2
Kod silnika: m20b20 x2
Garaż: Zielona viewtopic.php?f=6&t=68745
Biała e34 viewtopic.php?f=6&t=120395
oraz e36 coupe viewtopic.php?f=6&t=140644
Witam według mnie kolego po prostu znowu ci padła pompka paliwa lub ostatecznie ten filtr paliwa zapchany i jak pochodzi na LPG to pod pompuje zrobi ciśnienie i pali normalne na pb kumpel miał tak samo właśnie jak pompka padała...

_________________
dźwięk białej ... http://bmwgonzo.wrzuta.pl/film/5iwqHsuM ... e34_m20b20

oraz e30 sprzedane ...viewtopic.php?f=6&t=78197[url=http:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] 318i problem z odpaleniem
PostNapisane: 9 stycznia 2013, 13:40 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Wiek: 23
Posty: 3
Lokalizacja: Wloszczowa
Moje BMW: e36 328i
Kod silnika: m52b28
Na ssaniu chodzi cały czas,mimo że osiągnie temp te 90. spadnną tylko troche obroty z 2500 do 2000, 1800 obr/min gdzieś. i powiem że dziwi mnie jeszcze to że pompka załacza mi sie tylko raz rano jak przekrece kluczyk na zapłon.jak nie odpali i próbuje dalej to już za kolejnymi próbami pompka po zapłonie już nie dobija, dopiero jak krece rozrusznikiem to słysze pompke.. ;/ . wyjąłem ją kiedyś nawet ze 2 razy,przeczysciłem kompresorem ale nic nie dało. podpiąłem ją też na sucho żeby zobaczyć czy faktycznie słychać ja dobrze to chodzi normalnie ale słychać w niej co jakiś czas tak jak by sie ocierała o coś,tak " rzegotała" .
Kolego @kroppa1992 spróbuj odpiąć ten czujnik,on jest pod ssącym,nie trzeba zdejmować kolektora,wystarczą dosyc 2 długie śrubokręty i pokombinować troche i odepniesz,wtedy zobaczysz reakcje :) i odrazu pisz jak coś :) pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: dziadek, Google [Bot] i 27 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL