BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 23:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] wymiana klimatyzacji manualnej na automatyczną
PostNapisane: 9 lipca 2016, 16:20 
Forumowicz

Moje BMW: E92 335xi
Kod silnika: N54B30
Z informacji, które do tej pory zebrałem wynika, że do wymiany klimatyzacji potrzebne są następujące części:
- panel klimatyzacji automatycznej
- osprzęt z nagrzewnicy, która była zamontowana wraz z klimatyzacją automatyczną (wiązka i silniczki do sterowania nawiewem)
- czujnik dla automatycznego obiegu zamkniętego
- czujnik nasłonecznienia

1. Na podstawie jakich czujników temperatury działa tryb auto ? Zakładam, że oprócz tego czujnika nasłonecznienia potrzebne są jeszcze jakieś dodatkowe czujniki temperatury. Czy te czujniki wchodzą w skład osprzętu nagrzewnicy z klimatyzacji automatycznej czy należy szukać ich osobno ?

2. Czy czujnik nasłonecznienia i automatycznego obiegu zamkniętego wchodzi w skład osprzętu nagrzewnicy z klimatyzacji automatyczej czy też trzeba szukać osobno ?

Jeśli coś pominąłem proszę o korektę.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] wymiana klimatyzacji manualnej na automatyczną
PostNapisane: 9 lipca 2016, 16:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
1) Czujnik temperatury powietrza wywiewanego z nagrzewnicy masz w standardzie bo manualny panel tak naprawdę nie jest manualny i kręcąc gałką ciepła rozkazujesz żeby powietrze z nawiewu leciał o określonej temperaturze. Podłącz inpe podłącz się do panelu IHK a zobaczysz o czym piszę.
Drugi czujnik temperatury kabiny masz w panelu który założysz.

Podsumowując o czujniki temperatury się nie martw.

2) Czujnik nasłonecznienia jest przydatny choć bez niego też będzie działać.
Czujnik smrodu olej bo większość z nich jest już trupem. A obieg sam sobie możesz przełączyć.

Słuchaj ja przełożyłem sam panel klimy automatycznej i tryb auto mi działa , reguluje temperaturę
do zadanej i jest bajka.
Ale nie działają do końca nawiewy tzn na nogi brak na twarz jest i na szybę jest.

Aby włączyć tryb auto samym panelem trzeba wcisnąć przycisk auto i potem nawiew na twarz i ładnie jest regulowana temperatura powietrza nawiewu plus siła dmuchawy.

Ja tak na razie zostawiam i na zimę przełożę panel manualny. (może w przyszłym roku przełożę do końca)

PostNapisane: 9 lipca 2016, 20:13 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Czujnik nasłonecznienia, tak mi się wydaje po obserwacjach swojego, przy chłodzeniu, zwiększa siłę nadmuchu i lekko podnosi temperaturę powietrza z kratek gdy jest słonecznie - i odwrotnie - jak jest pochmurno/ciemno, to odczuwalnie bardziej "pracuje" temperaturą powietrza z kratek, a nawiew, jak się temperatura w kabinie zbliży do zadanej, zmniejsza do minimum (dla automatu minimum to chyba drugi bieg/4 kreski na panelu). Przy ogrzewaniu nie zwróciłem uwagi jak to się zmienia. Przypuszczam że bez tego czujnika będzie pracował w trybie dużego nasłonecznienia lub w trybie "ciemnym". Na komforcie wiele nie stracisz jak to nie będzie działać.

Czujnik zanieczyszczenia - nie sprawdzałem czy u mnie jest sprawny, raz sobie ustawiłem na auto to świrowało mi - przy lekkim zadymieniu potrafiło zamknąć, innym razem w maksymalnie zakopconym spalinami powietrzu nie zareagował. Także nie używam.

PostNapisane: 9 lipca 2016, 23:08 
Zacna persona forum

Deborze to ująłeś wydaje ci się :P

To wszystko co napisałeś dzieje się bez czujnika nasłonecznienia po samym przełożeniu panelu klimy automatycznej.

Czujnik nasłonecznienia jak jest mocno jasno słonce prosto w ryj zmienia nadmuch na twarz i powiewa trochę mocniej aby zmniejszyć uczucie grzania w mordę.

PostNapisane: 10 lipca 2016, 16:38 
Forumowicz

Moje BMW: E92 335xi
Kod silnika: N54B30
Czujnik temperatury powietrza wywiewanego z nagrzewnicy jest jeden czy tych czujników jest kilka ? Gdzie się znajdują ? Rozumiem, że zarówno w wersji klimatyzacji manulanej jak i automatycznej jest ich tyle samo, a jedyna różnica to czujnik w panel klimatyzacji automatycznej i czujnik nasłonecznienia.

PostNapisane: 10 lipca 2016, 19:03 
Zacna persona forum

Tak

Jak dostaniesz wiązkę oryginał to tylko po przepinasz i o czujniki temperatury się nie martw.

Kup całą nagrzewnice z wszystkim za 200zł i poprzekładaj to co się rożni a jest tam kilka wihajstrów..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1