BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player



Teraz jest 15 października 2018, 13:39


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Regulamin działu


Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.



Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu


Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji


Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 20 lutego 2018, 19:48 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 11
Moje BMW: E60 530i
Kod silnika: M54B30
Witam piszę na tym forum z nadzieją, że może ktoś będzie w stanie mi pomóc rozwiązać problem z którym borykam się już od ponad pół roku. Jeździłem po rożnych machanikach i diagnostach i dalej problemu nie udało się wyeliminować :(
Temat był poruszony na innym forum jednak na razie z marnym efektem.
Żeby się nie rozpisywać wrzucam linka z obszerniejszym opisem i moimi filmikami https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic ... 3&t=336655
Auto jest w codziennej eksploatacji, myślę że dziennie w granicach 100km.

W skrócie napiszę o co chodzi i co do tej pory sprawdziłem i jakie przyniosło rezultaty.
Auto z rana odpala elegancko bez problemów, później jazda również okej obroty, praca silnika przyspieszenie na dole i górze jak trzeba zero zastrzeżeń.
Silnik się nagrzeje do odpowiedniej temperatury zgaszę auto i jak będę chciał odpalić po powiedzmy 5 czy 10 min albo od razu zgaszę i będę chciał odpalić również odpali i wszystko fajnie bez problemowo.
Natomiast jak auto się nagrzeje po trasie do pracy i zostawię je na ponad 30 min czy ponad 1h i chce je odpalić ponownie odpala ale ma bardzo niskie falujące obroty, śmierdzi paliwem, kopci czarną sadzą i trzęsie silnikiem :zalamany: Po lekkim dodaniu gazu wszystko wraca do normy, nie kopci, nie czuć benzyny, nie trzęsie, obroty są odpowiednie.
Wymieniłem czujnik wałka wydechowego na oryginalny nic to nie pomogło, sprawdzałem styki czujników są w dobrym stanie. Po ich odłączeniu silnik nie reaguje jedynie jak zgaszę silnik odepnę wtyk od wałka ssącego i chce odpalić kręci przez 2 sek i odpala normalnie. Po odpięciu wydechowego odpala normalnie. Odma po odkręceniu korka silnik zatrzęsie się i wyrówna obroty, czuć zasysanie kładąc dłoń na wlew oleju.
Auto nie ma żadnych błędów.

Filmiki:
Tak odpala z rana na zimnym przy -3.5 stopnia
https://www.dropbox.com/s/0a4isclo1kt2q ... 3.mp4?dl=0
Tak wygląda odpalanie jak trochę ostygnie po 1h (niskie obroty falowanie, telepanie silnikiem) Po dodaniu gazu objawy ustępują.
https://www.dropbox.com/s/m8bkuybhikumx ... 9.mp4?dl=0
Kopcenie na czarno i zapach niespalonego paliwa
https://www.dropbox.com/s/q5f3zp0b47xoq ... 8.mp4?dl=0


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 20 lutego 2018, 20:26 
Offline
Zacna persona forum

Posty: 1186
Lokalizacja: KROSNO
Moje BMW: E60
Kod silnika: M54
Odmy czasem nie masz zatkanej? bo tak mi się wydaję i olej ci wrzuca do kolektora ssącego powietrze i taki cyrk masz.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 20 lutego 2018, 20:32 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 11
Moje BMW: E60 530i
Kod silnika: M54B30
Właśnie nie wiem jak ma być z tą odmą u mnie objawy jak powyżej opisane. Jakby spalało olej to chyba ten dym byłby biały lub niebieskawy a nie czarny jak sadza. No i skąd ten zapach paliwa z wydechu??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 20 lutego 2018, 21:11 
Offline
Zacna persona forum

Posty: 2165
Moje BMW: e60 e92
Kod silnika: m54b30
Miałem podobny problem, z rana palił od strzała a po nagrzaniu trzeba było kilka sekund kręcić. Wciśnięcie gazu pomagało, bez gazu po odpaleniu telepało silnikiem. Wymieniłem czujnik wałka ssącego i wszystko jest ok także polecam sprawdzenie właśnie czujnika na dolocie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 20 lutego 2018, 21:44 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 11
Moje BMW: E60 530i
Kod silnika: M54B30
Dodanie gazu pomaga, od czasu pojawienia się tej usterki właśnie ratowałem się tak jak napisałeś :) . Jak już wiedziałem że nie odpali przy kręceniu lekko naciskałem na pedał gazu i załapywał bez tego telepania i kopcenia na czarno. Kolego wandii wiesz może jak sprawdzić ten czujnik jakimś woltomierzem czy jest jakiś inny sposób. Dopiero co poszło prawie 200zł na wydechowy trochę mi się nie uśmiecha wydać kolejne i okaże się że to nie tego przyczyna. Jak się nie da trudno nie ma co żałować fura ma palić od strzała i być sprawna.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 21 lutego 2018, 11:20 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 129
Lokalizacja: Żabia wola
Moje BMW: e46
Kod silnika: m54b30
A moim zdaniem powinienes odpiac przeplywomierz i wtedy sprobowac palic zeby zobaczyc co bedzie sie dzialo.. Robiles jakas diagnostyke inpa albo czyms takim? Jesli masz kogos z silnikiem m54 to sprobuj podmienic czujnik polozenia walu korbowego,jest pod kolekforem przy skrzyni. W m54 te czujniki sa takie same. Ja jednak obstawiam przeplywke na poczatek do diagnozy


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 21 lutego 2018, 11:55 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 11
Moje BMW: E60 530i
Kod silnika: M54B30
Właśnie sprawdziłem ten przepływomierz od razu. Wróciłem z trasy auto zgasiłem mniej niż 10 min temu. Odpaliłem silnik z wpiętym przepływomierzem odpaliło normalnie bo ma problemy dopiero po 30 min lub więcej. Wypiąłem kostkę na pracującym i nic się nie zmieniło silnik nie zareagował. Później zgasiłem i odpaliłem na odpiętym i również silnik odpalił normalnie. Nie jestem pewien co do tego korbowego bo chyba auto by w ogóle nie zapaliło. Przynajmniej taką sytuacje miałem w poprzednich autach jak pał ten czujnik.
Diagnostyka była robiona już u wielu majstrów każdy mówi co innego i nikt nic nie wie, co nowy diagnosta albo mechanik to nowa część do wymiany. Idąc ich myśleniem musiałbym wymienić wszystkie czujniki, całego vanosa i całe ECU razem z wiązką świecami cewkami i listwą wtryskową nie zapominając o pompie paliwa.
Zastanawiam się jeszcze czy to nie czujnik temperatury, ewidentnie coś związane jest z paliwem bo czuć je strasznie jak ciężko odpala z rury i ten czarny dym to jest właśnie wypalająca się zbyt bogata mieszanka. I to że silnik od razu po zgaszeniu pali super a jak lekko ostygnie po 30 min z lekkim oporem ale odpala zawsze.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 21 lutego 2018, 19:28 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 11
Moje BMW: E60 530i
Kod silnika: M54B30
Zabrałem się jeszcze za te czujniki temperatury. Ten w termostacie na przodzie silnika pod vanosem czy auto ciepłe czy zimne silnik i tak odpala nawet jak go odepnę podczas pracy czy odpalę z wypiętym. Inaczej sprawa wygląda z czujnikiem 2-pinowym z tyłu bloku od ściany grodziowej po jego wypięciu auto nie odpali nie ma opcji. Czyli wychodzi że jest sprawny :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 21 lutego 2018, 19:35 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 129
Lokalizacja: Żabia wola
Moje BMW: e46
Kod silnika: m54b30
Ja na twoim miejscu bym pozyczyl od kogos na 2 dni zeby zweryfikowac albo pojezdzic z odpietym,nic sie autu nie stanie a da Ci to jakis obraz co dalej.. nie zawsze w bmw wywala bledy od przeplywki mimo ze jest nie sprawna


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 21 lutego 2018, 19:44 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 11
Moje BMW: E60 530i
Kod silnika: M54B30
A po odłączeniu przepływki silnik nie powinien zmienić pracy??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 21 lutego 2018, 20:54 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 129
Lokalizacja: Żabia wola
Moje BMW: e46
Kod silnika: m54b30
Zmienic pracy nie,ale przy odpieciu i wpieciu powinien napewno a nieraz bywa ze przy wpieciu auto gasnie jak jest wszystko ok


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 22 lutego 2018, 10:15 
Offline
Częsty bywalec

Posty: 626
Lokalizacja: Sochaczew
Moje BMW: 328 ci, 330 ciA Cab
Kod silnika: m52b28tu, m54b30
Kup nową pompę paliwa najlepiej boscha, parę lat temu miałem takie problemy w m50. O dziwo po podmiance na używki i chińskie pompy było to samo. Na stanowisku też pompa była ok. Kupiłem wtedy nową boscha i jak ręką odjął


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 22 lutego 2018, 11:17 
Offline
Forumowicz
Avatar użytkownika

Wiek: 27
Posty: 129
Lokalizacja: Żabia wola
Moje BMW: e46
Kod silnika: m54b30
To moze byc tez pompa paliwa


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 26 lutego 2018, 23:01 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 11
Moje BMW: E60 530i
Kod silnika: M54B30
Chwilowo nie mam czasu żeby się tym porządnie zająć. Czekam mnie w najbliższym czasie wymiana oleju i przy okazji sprawdzenie listwy wtryskowej, DISY bo nikt od nowości jej nie rozbierał ciekawe w jakim stanie jest łopatka, świece, cewki i pompa paliwa.
Koledzy czy jest INPA całkowicie w j.angielskim?? Jak kupiłem interfejs z płytką to dramat pierwsza karta menu jest w j.polskim kilka zakładek po angielsku ale cała reszta po niemiecku. Mimo tego że przy instalacji zaznaczałem angielski. Robiłem to z tutoriala instrukcja z forum inpa_5_0_2_10.0.0.4 i dalej jak odpalam INPE pierwsza strona jest po angielsku wybieram silnik i już cała reszta po niemiecku.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 27 lutego 2018, 23:56 
Offline
Zacna persona forum

Posty: 1259
Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
A ja bym zmierzył ciśnienie paliwa po tych 30min.
Jak kopci i buja nim to mógł się zaciąć regulator ciśnienia paliwa (wysokie ciśnienie) i dopiero odpuszcza po dodaniu gazu.

Może też być coś z przepływką lub jej kablami co lecą do eku.
Jeśli to ona po odpięciu przepływki powinno ustąpić.
Ten silnik może bez problemu się poruszać z odłączona przepływką.
Będzie palił około 1 litr paliwa więcej ale nic się nie stanie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 28 lutego 2018, 16:33 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 11
Moje BMW: E60 530i
Kod silnika: M54B30
W przyszłym tygodniu będę miał manometr i zmierzę ciśnienie na listwie wtryskowej przed pierwszym odpaleniem na zimnym i na ciepłym po tych 30 min zobaczymy jakie ciśnienie pokarze. Właśnie po odłączeniu przepływki nic się nie dzieje :kwasny: próbowałem podczas tych niskich obrotów i telepania odpiąć i bez zmian :/
Ciśnienie prawidłowe powinno być 3,5 bar jak się nie mylę. Spalanie raczej mam w normie 11,5 w takim trybie jak jeżdżę 70% miasto/ 30% trasa, tyle pokazuje komputer i pokrywa się to z ilością zalanych litrów i przejechanych km. Teraz może trochę więcej przez te mrozy po -14.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 2 marca 2018, 00:18 
Offline
Forumowicz

Wiek: 34
Posty: 432
Lokalizacja: Warszawa
Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Nie wiem jak E60 ale starsze BMW w momencie odpięcia sprawnego przepływomierza zawsze reagowały zauważalnie gorszą pracą silnika zwłaszcza w momencie kiedy się go po chwili podpina z powrotem. BMW bardzo często nie pokaże bezpośrednio błędu przepływomierza, ale kiedy są z nim problemy to sondy zawsze pokazują błędy nieprawidłowy skład mieszanki.
Pompa paliwa odpada bo wtedy by go nie zalewało, a wtryski nie puszczą nawet jeśli ciśnienie na listwie jest za wysokie.
Podepniesz pod kompa to dużo podpowie.

_________________
BMW forever!!!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 3 marca 2018, 00:42 
Offline
Zacna persona forum

Posty: 1259
Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Marko84s napisał(a):
Nie wiem jak E60 ale starsze BMW w momencie odpięcia sprawnego przepływomierza zawsze reagowały zauważalnie gorszą pracą silnika


Odpięcie przepławki jest prawie nie zauważalne na silniku.


Marko84s napisał(a):
ale kiedy są z nim problemy to sondy zawsze pokazują błędy nieprawidłowy skład mieszanki.


Bzdury!!!
Sady będą pracowały prawidłowo ale korekty staną i ecu będzie pracował na samym integratorze.

Marko84s napisał(a):
Pompa paliwa odpada bo wtedy by go nie zalewało, a wtryski nie puszczą nawet jeśli ciśnienie na listwie jest za wysokie.


Co ???
Przy zaciętym regulatorze za wysokie ciśnienie na listwie zaleje silnik przy pierwszym odpaleniu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 3 marca 2018, 00:44 
Offline
Zacna persona forum

Posty: 1259
Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
rafaell60 napisał(a):
Właśnie po odłączeniu przepływki nic się nie dzieje próbowałem podczas tych niskich obrotów i telepania odpiąć i bez zmian


Albo jest sprawna albo całkiem martwa (zwarcie do masy lub przerw).
Podłącz inpę i zerknij na wskazania.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E60]Problem odpalenia ciepłego silnika po 30min 530i M54B30
PostNapisane: 3 marca 2018, 00:57 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 11
Moje BMW: E60 530i
Kod silnika: M54B30
Problem jest tylko w tym że ciężko coś działać w niemieckiej wersji INPY. Po angielsku byłoby zdecydowanie łatwiej odczytać parametry.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 60 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL