BMW Sport

Największe forum dyskusyjne fanów marki BMW w Polsce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Teraz jest 26 maja 2015, 00:22


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Regulamin działu


Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.



Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu


Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] nie działa wskaźnik paliwa i temperatury.. :(
PostNapisane: 7 lipca 2012, 10:23 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 40
Moje BMW: e36
Hmm a może czujnik temperatury ci padł... sprawdzałeś ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] nie działa wskaźnik paliwa i temperatury.. :(
PostNapisane: 29 sierpnia 2012, 10:54 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 2
Moje BMW: 316I Compact
Kod silnika: M43
Witam wszystkich od 3 miesięcy jestem posiadaczem BMW 316I Compact.
I mam następujący problem:
czujnik temperatury w liczniku wskazuje nieprawidłową wartość: gdy silnik jest zimny wskazówka jest na środku po rozgrzaniu dochodzi prawie do czerwonego pola kontrolka wysokiej temperatury się nie zapala.
Co zrobiłem:
-Test zegarów (wszystko ok)
-wymieniony czujnik temperatury (czarny dwa piny podający temperaturę na zegary)
-auto podłączone do komputera: czujnik czarny podaje złą wartość, czujnik podający wartość do komputera auta wskazuje prawidłową wartość, czujnik sterujący wentylatorem także podaje prawidłowa wartość i w odpowiedniej chwili załącza wentylator,
- system chłodzenia auta drożny - odpowietrzony.
Podejrzewam przebicie na kablu od czujnika do zegarów co skutkuje za dużą opornością i zawyżoną temperatura na zegarach.
I teraz moje pytanie:
Czy jest możliwość zakupienia samej wiązki kabli odpowiedzialnej za ten czujnik idący do zegarów (Czy trzeba kupować całą wiązkę kabli do silnika??)?
Czy możne ktoś wskazać mi numer bezpiecznika odpowiedzialnego za ten czujnik, przeglądałem wszystkie (wydają się ok) ale gdybym wiedział który to bezpiecznik odpowiedzialny za to sprawdził bym czy nie jest spalony lub czy ma odpowiednią wartość co skutkowało by zwiększona opornością.
Czy pomiędzy kablem idącym od czujnika do zegara jest jakiś stycznik lub coś w tym rodzaju??
Z góry dziękuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Czy jest ktoś na tym forum kto mi odpowie na te pytania?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] nie działa wskaźnik paliwa i temperatury.. :(
PostNapisane: 31 sierpnia 2012, 13:08 
Offline
Zacna persona forum
Avatar użytkownika

Posty: 1473
Lokalizacja: KONIN
Moje BMW: E46
Kod silnika: M52TUB20
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=129501
Witam. Miałem taki sam przypadek w swojej byłej e36, ze nie działały wskaźniki od temp i paliwa, a problem zaczął się po wymianie lamp tylnych na biały kierunek. Tak samo jak u was paliło bezpiecznik, ale nie bez powodu gasły wskaźniki, otóż w chwili gdy one nie działają nie ma również światła stopu i jest to celowo powiązane żeby kierowca wiedział kiedy nie ma stopu (chodź nie każdy o tym wie) U mnie jak wspomniałem wyżej problem pojawił się po wymianie lamp w których uszczelki były sparciałe i przedostawała się tamtędy woda i robiło zwarcie, gasł stop i te wskaźniki. Więc wyczyściłem je i karoserie i nałożyłem mała warstwę silikonu i problem zniknął. Także radze sprawdzić czy u was uszczelki cale czy lampy od środka nie są mokre. Pozdro.

_________________


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] nie działa wskaźnik paliwa i temperatury.. :(
PostNapisane: 31 sierpnia 2012, 15:20 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 2
Moje BMW: 316I Compact
Kod silnika: M43
U mnie wskaźnik paliwa działa prawidłowo jak także światło stopu, problem tkwi w temperaturze. Który bezpiecznik odpowiada za te urządzenia??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] nie działa wskaźnik paliwa i temperatury.. :(
PostNapisane: 13 września 2012, 18:53 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 40
Moje BMW: e36
Kolego bezpiecznik numer 46 było wcześniej.... hmm co do twojego problemu ciężko powiedzieć co jest nie halo trzeba by po kolei wszystko sprawdzić wyjmij liczniki i sprawdź kostkę... jeśli wszystko gra tylko wskaźnik pokazuje zła temperatur możliwe że licznik nawala przydało by się podpiąć inny i sprawdzić...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] nie działa wskaźnik paliwa i temperatury.. :(
PostNapisane: 1 lutego 2015, 16:56 
Offline
Forumowicz

Posty: 115
Lokalizacja: tarnobrzeg
Dołączam się do tematu. Wymiana tylnego pasa, szlifierka ciachnęła kabelki. Zrobione jak należy - wszystko działa, a wskazówki paliwa i temp. w ciągu 2 tyg. tylko kilka razy na początku wstawały po odpięciu klemy, po chwili opad. Może to tylko zbieg okoliczności. Ostatnio nawet nie mogę zrobić testu. Idę przeczesać bezpieczniki jeszcze raz. A wyświetlacz w nocy świeci za jasno.

_________________
e36 - 318i - m40 - sedan '93 - lpg sekw.
8-11l/100 lpg & pb


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E36] nie działa wskaźnik paliwa i temperatury.. :(
PostNapisane: 1 lutego 2015, 18:24 
Offline
Forumowicz

Posty: 115
Lokalizacja: tarnobrzeg
Taraam...! iroonhide, dzięki za nakierowanie na stopy.
Bezpiecznik chyba 15A. Ze 3 szt. spaliłem. Wszystkie spaliły się dość dziwnie niewidocznie gołym okiem. Włożyłem nowy - zegary zadziałały, ja na stop i kicha. Poprawiłem masę z tyłu w lampie (ktoś tam coś już dorabiał), włożyłem tymczasowo ostatni bezp. jaki miałem 25A. Zegary ruszyły, stop też śmiga. Wyświetlacz przyciemniony, działa test.
Wiem już czemu radiowóz jadący za mną mrugał światłami
;P

_________________
e36 - 318i - m40 - sedan '93 - lpg sekw.
8-11l/100 lpg & pb


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL