BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 19 czerwca 2025, 20:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Dym z tłumika i spod podwozia.
PostNapisane: 13 października 2010, 18:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e-46
Witam, jest taki problem, co jakieś kilka tys. kilometrów w moim BMW dzieją się dziwne rzeczy z układem wydechowym. A mianowicie, przez parę dni/kilkadziesiąt km, wydostaję się z tłumika i spod samochodu (mniej więcej pod silnikiem przy rurach wydechowych) BIAŁY często bardzo gęsty dym, źródłem tego dymu jest wyciek czarnej substancji, (nawet sporo, czasami po odpaleniu silnika wali ciurkiem) nie wiem czy to ropa... dziwnie śmierdzi. Kapie to na gorącą rurę wydechu pod samochodem, część wypala się na rurze, co makabrycznie wygląda, bo dym wydostaję się spod samochodu i często ujście znajduje pod maską, jednak najwięcej dymu idzie z tłumika. I dzieję się to systematycznie co kilka tys. kilometrów, podymi podymi te kilkadziesiąt km, i z powrotem jest wszystko ok. Samochód nie traci mocy, nie ubywa oleju, ani żadnych innych płynów. Kiedyś mechanik powiedział że przeciek jest ze złączki przed katalizatorem, i że jakbym chciał coś z tym zrobić bym musiał katalizator cały wymieniać... drugi zaś mechanik powiedział że trzeba to poprostu przepalić dając troche w pedał przez kilka minut trzymać ok 150km/h. Myślałem że być może jest to spowodowane wypalaniem filtra cząstek stałych, ale z tego co wiem, filtr powinien wypalać się samoczynnie przy robieniu dłuższych tras gdzie trzymamy silnik na nieco większych obrotach, ale u mnie np. ostatnio po przejechaniu 150km, odstawieniu samochodu na kilka godzin i ponownych odpaleniu waliło dymem aż miło... Na razie nic z tym nie robię, ale trochę mnie to niepokoi... Wszystko przecież musi mieć swoją przyczynę... Jeszcze raz podkreślam dym jest BIAŁY, nie niebieski nie czarny nie szary. I śmierdzi... nie potrafię opisać jak, ale nie jestem pewien czy to ropa... dziwnie śmierdzi.

Aha, i jest to E46 z '99, (320D)

Liczę na jakieś pomysły :D Dzięki pozdo :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Dym z tłumika i spod podwozia.
PostNapisane: 13 października 2010, 19:58 
Forumowicz

Moje BMW: E46 316 1.8
dobre :rotfl: wstaw filmik, bo nie łykam :rotfl:

PostNapisane: 13 października 2010, 20:03 
Forumowicz

Moje BMW: F30 328i
Kod silnika: N20
Pierwsze co to zdejmij weze od intercoolera i zobacz ile masz w nich oleju. mozliwe ze turbina zaczyna puszczec i moze sie kiedys niemilo stac jak nie bedziesz mogl zgasic auta, bo zassie olej z dolotu i o ile to manual to jedyna szansa zgaszenia motoru bedzie zduszenie go na biegu, a jak automat to kaplica.

PostNapisane: 13 października 2010, 20:08 
Forumowicz

Moje BMW: E46 316 1.8
Piordekk napisał(a):
Pierwsze co to zdejmij weze od intercoolera i zobacz ile masz w nich oleju. mozliwe ze turbina zaczyna puszczec i moze sie kiedys niemilo stac jak nie bedziesz mogl zgasic auta, bo zassie olej z dolotu i o ile to manual to jedyna szansa zgaszenia motoru bedzie zduszenie go na biegu, a jak automat to kaplica.

ponoc nie łyka oleju i jest to BIAŁY dym

PostNapisane: 13 października 2010, 20:25 
Forumowicz

Moje BMW: F30 328i
Kod silnika: N20
dym bedzie bialy. autko nie takie ale efekt finalny wspolny dla kazdego td
http://www.youtube.com/watch?v=q4fxjKnuI4Y

PostNapisane: 19 października 2010, 16:07 
Pierwsze kroki

Wracam z powrotem do problemu, zauważyłem że zaczyna mi brać płyn z chłodnicy, z tego co poczytałem ciągnie go do komory spalania przez uszczelkę głowicy, tylko dziwie się czemu np przez cały weekend jezdziłem bez dymienia, a od wczoraj problem powrócił. Myślałem że gdyby to było to płyn ciekłby cały czas... Z resztą i tak nie mam przy sobie narzędzi żeby samemu sprawdzić dokładnie, możecie mi może poradzić mechanika który by to DOBRZE zrobił w Białymstoku? Podkreślam DOBRZE a nie na odpierdziel :P I może ktoś się orientuje ile musze wyłożyć gotówki za tą wymiane uszczelki i ogolnie za całość roboty przy tej wymianie? Słyszałem że od 400zł i w górę za całość...
Dołączam także filmik.

aha, i jeszcze coś- jeśli płyn ssał by się do komory spalania, ponoć miałbym pod korkiem jakiś osad o kremowym kolorze, a nie mam.

i troche humoru który znalazłem przy szukaniu przyczyn białego dymu:
"moze silnik wlasnie wybral Ci nowego papieza :D"
"moze ktos maki ci nasypal do rury wydechowej?"

PostNapisane: 20 października 2010, 14:17 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
by to DOBRZE zrobił w Białymstoku?

W Baciutach koleszka dobrze robi ja tam zawsze robie jeśli mam coś w swoim aucie i nie narzekam solidny i w ogóle dodam, że pracował kilkanaście lat w salonie BMW więc wie o co chodzi.

PostNapisane: 20 października 2010, 15:56 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Powiem Ci ze mój kolega ma podobny problem fakt w innym aucie. I okazało się ze to "Dodatkowy podgrzewacz silnika" czy cos takiego pada i zaczyna straszanie smrodzic. A ze teraz jest coraz chłodniej to się częściej włącza bo bodajze od 6st w dół. Ostatnie kilka dni było cieplejszych i wszystko bylo ok.

PostNapisane: 20 października 2010, 16:49 
Forumowicz

Moje BMW: E36/8
Kod silnika: M52b28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94843
W najlepszym wypadku uszczelka pod głowicą, w najgorszym szykuj się na spore wydatki. Dym śmierdzi palonym olejem?

PostNapisane: 20 października 2010, 20:52 
Forumowicz

Moje BMW: 320 D 136hp
Kolego W w mojej 320D wygladalo to identycznie, no moze nie bylo widac tego dymu z kom. silnika, juz chcieli mi glowice sciagac i uszczelki wymieniac, a okazalo sie ze chlodniczka spalin przy EGR byla walnieta i puszczala plyn do obiegu, wbrew pozorom ze to tylko chlodniczka spali a auto dymilo jak cholera, moze sprawdz to najpierw.... glowica to ostatecznosc....

pozdrawiam i zycze powodzenia
marcin

PostNapisane: 20 października 2010, 20:54 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
jasiel napisał(a):
W najlepszym wypadku uszczelka pod głowicą, w najgorszym szykuj się na spore wydatki. Dym śmierdzi palonym olejem?

ja również sprawdził bym najpierw tą chłodniczkę

PostNapisane: 20 października 2010, 21:20 
Pierwsze kroki

Coraz bardziej nie wydaje mi się aby był to problem z głowicą, bo nie zmienia się poziom oleju, nie zauważyłem żadnej białej mazi pod korkiem czy na bagnecie, w zbiorniczku od płynu chłodniczego nie ma śladów oleju, samochód nie traci mocy, poza tym (chociaż teraz stoi nieruszany na parkingu od kilku dni) ilość przejechanych kilometrów z płynem przedostającym się do cylindra szybko dała by się we znaki. Jadę w piątek na warsztat to sprawdzić i wtedy napisze co jest nie tak. Dzięki pozdro :)

PostNapisane: 22 października 2010, 15:51 
Pierwsze kroki

Witam ponownie, jednak chłodnica spalin padła. Do tego także wymiana termostatu EGR. Ciesze się że to nie głowica, ale z kolei serwisowa cena chłodniczki 1700zł. (chyba że regeneracja o ile w ogóle się da jeszcze, albo używana 200-400zł)
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1