BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Jak odpowitrzyć układ chłodzenia silnika i układ ogrze
PostNapisane: 3 listopada 2007, 20:51 
Witam
Jak odpowitrzyć układ chłodzenia silnika i układ ogrzewania w e36 318 tds po wymianie płynu??

Tytuł:
PostNapisane: 3 listopada 2007, 22:19 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam. Miałem ostatnio ten sam problem. Odebrałem samochód od mechanika i zaczął mi się gotować płyn. Spróbuj odkręcić korek od chłodnicy i porządnie dmuchnąć do wlewu. Poziom płynu powinien się zmniejszać. Powtórz to kilka razy dolewając płynu. Dmuchając też możesz spróbować troszkę popuszczać odpowietrznik. U mnie to pomogło.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 00:30 
Pierwsze kroki

aropolska napisał(a):
Witam. Miałem ostatnio ten sam problem. Odebrałem samochód od mechanika i zaczął mi się gotować płyn. Spróbuj odkręcić korek od chłodnicy i porządnie dmuchnąć do wlewu. Poziom płynu powinien się zmniejszać. Powtórz to kilka razy dolewając płynu. Dmuchając też możesz spróbować troszkę popuszczać odpowietrznik. U mnie to pomogło.

Totalna bzdura :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

[ Dodano: 4 Listopad 2007, 01:33 ]
Odkręć odpowietrznik na chłodnicy i nalej płynu przez lejek do węża przy elektrozaworach. Jeśli w układzie jest powietrze to płyn je wypchnie. :) :) :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 02:41 
Ludzie co wy za głupoty piszecie... !!! Jakiś Admin powinien ostrzeżenie wstawić za takie bezczelne wprowadzanie w błąd.. !!

Aby odpowietrzyć układ musisz zagotować płyn i odkręcić śróbe tuż obok korka wlewu do zbiornika wyrównującego. Powinna toczyć się piana. Jak zacznie wylatywać płyn to zakręć i po problemie. Pozdrawiam. Jak nie wiesz jak to wyglada pisz na PW prześle fragmęt instrukcji obsługi bmw E36 o odpowietrzaniu iukładu. Ale dokładnie to samo Ci napisałem.

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 08:56 
Pierwsze kroki

yeahman napisał(a):
Ludzie co wy za głupoty piszecie... !!! Jakiś Admin powinien ostrzeżenie wstawić za takie bezczelne wprowadzanie w błąd.. !!

Popieram! To dmuchanie w korek rozbawiło mnie do łez :hyhy:
yeahman napisał(a):
Aby odpowietrzyć układ musisz zagotować płyn i odkręcić śróbe tuż obok korka wlewu do zbiornika wyrównującego. Powinna toczyć się piana. Jak zacznie wylatywać płyn to zakręć i po problemie. Pozdrawiam. Jak nie wiesz jak to wyglada pisz na PW prześle fragmęt instrukcji obsługi bmw E36 o odpowietrzaniu iukładu. Ale dokładnie to samo Ci napisałem

Sposób, który podałeś jest faktycznie podawany przez mechaników oraz w instrukcji. Ale trwa on dłużej. Ja podałem sposób, który sprawdził się u mnie oraz u moich kumpli :cwaniak:. Wszystko trwa ok. 10 minut bez potrzeby odpalania silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 12:56 
Specjalista

Wszystko ładnie i pięknie, ale Tds-y nie mają odpowietrznika na chłodnicy :]

Układy w tych silnikach odpowietrzają się same. To ,co może jedynie zrobić użytkownik to uciskać górnego węża podczas zalewania płynem, aby wypchnąć jak największą ilość powietrza do zbiorniczka poprzez przewód odpowietrzający. Upewnij się aby, czy kanał odpowietrzający w zbiorniczku jest drążny.

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 17:04 
robertbmw napisał(a):
Wszystko ładnie i pięknie, ale Tds-y nie mają odpowietrznika na chłodnicy :]

Układy w tych silnikach odpowietrzają się same. To ,co może jedynie zrobić użytkownik to uciskać górnego węża podczas zalewania płynem, aby wypchnąć jak największą ilość powietrza do zbiorniczka poprzez przewód odpowietrzający. Upewnij się aby, czy kanał odpowietrzający w zbiorniczku jest drążny.

Wielkie dzieki pomogło tylko ze jeszcze musze odpowietrzyc ogrzewanie kabiny co juz w ogole nie wiem jak zrobic !!

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 17:39 
Specjalista

Cytuj:
musze odpowietrzyc ogrzewanie kabiny co juz w ogole nie wiem jak zrobic

Wyższymi obrotami silnika powinno dać radę, a jeżeli nie to pozostaje tylko zdjąć jednego z węży, które doprowadzają płyn do nagrzewnicy (ściana grodziowa) i upuścić powietrza.

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 20:26 
Pierwsze kroki

Sorki... :wstyd: :wstyd: :wstyd: NIe wiedziałem że TDS-y nie mają odpowietrznika :wstyd: :wstyd: :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 20:44 
ŁukaszM napisał(a):
Sorki... :wstyd: :wstyd: :wstyd: NIe wiedziałem że TDS-y nie mają odpowietrznika :wstyd: :wstyd: :wstyd:

Ja też .. sorki :wstyd: :wstyd: :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 20:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
yeahman napisał(a):

ŁukaszM, yeahman, to co i Wam OST dorzucić :?: :rotfl: :rotfl: :P :P

Tytuł:
PostNapisane: 4 listopada 2007, 21:15 
Pierwsze kroki

biały napisał(a):
ŁukaszM, yeahman, to co i Wam OST dorzucić

NIe, obejdzie się. :zawstydzony: :zawstydzony: :zawstydzony:

Szybko jeżdże, szybko pie......ę no i szybko czytam i nie doczytałem, że chodzi o TDS-a :cenzura:

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2007, 16:33 
Wielkie dzięki za pomoc , co prawda i tak do końca nie udało mi się odzyskać ogrzewanie :zalamany: ale chociaż trochę grzeje.

Natomiast postanowiłem po sezonie letnim spowrotem załączyć ABS i tu jedna wielka lipa system nie działa ale za to coś mi buczy w całym automacie z ABS-ów i nie wiem czego mam sie spodziewać (co może być przyczyną niedziałania systemu i z czego się bierze to buczenie)

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2007, 17:21 
Forumowicz

Aber napisał(a):
Natomiast postanowiłem po sezonie letnim spowrotem załączyć ABS i tu jedna wielka lipa system nie działa ale za to coś mi buczy w całym automacie z ABS-ów i nie wiem czego mam sie spodziewać (co może być przyczyną niedziałania systemu i z czego się bierze to buczenie)

buczenie bierze sie z tego że pompa absu pracuje pojedz do jakiegoś elektryka niech ci zeskanuje czyjniki może któryś jest uszkodzony

a co do odpowietrzenia ukł chłodzenia to pewnie sie on sam już odpowietrzył a to że nie grzeje ci auto to pewnie nagrzewnica jest zamulona ja tak u siebie miałem po wymianie można w zimie w samych majtkach jeździć :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2007, 18:01 
Pierwsze kroki

w układ wlałem 5 litrów i jakoś nie chce zejśc płyn ze zbiorniczka obok chłodnicy

Tytuł:
PostNapisane: 23 listopada 2008, 18:59 
Pierwsze kroki

robertbmw, Widze że masz pojecie. Powiedz mi dlaczego u mnie słabo grzeje ogrzewanie? Może to byc przyczyna filtra pylkowego? Bo jak wlączam np. ogrzewanie na szybe i równoczesnie na srodek to ledwo co leci, Ale jak mam włączone tylko srodek albo samo podszybie jest troche lepiej. Czy może nagrzewnica jest zamulona.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1