BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 11:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Turbina, 325 TDS
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 07:57 
Witam Wszystkich bardzo serdecznie.
Ostatnio miałam przyjemność jechać jako pasażerka w BMW 525 TDS i byłam strasznie zaskoczona. Mianowicie turbinę było czuć od samego początku ruszania, a u mnie dopiero przy około 3 tyś. obrotów czuć jak załącza się turbina i wtedy auto wyrywa jak szalone. Nie ma tej płynności. Na początku jadę jak zwykłym dieslem, a dopiero po przekroczeniu 3 tyś. zmienia się w turbodiesla. Wydaje mi się, że u mnie jest coś nie tak.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co się dzieje [glow=red][/glow]

Ostatnio edytowano 5 sierpnia 2007, 12:28 przez kamilabmw325tds, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 5 sierpnia 2007, 12:39 
Specjalista

Również Witam na Naszym forum i cieszymy się, że przyłączyłaś się do grona Naszych Szanownych forumowiczów ;)

Na początek jednak maluteńka reprymenda :P
.....wyłącz proszę CapsLock-a podczas pisania postów :zdziwko:
Dziękuję :rotfl:

Co do wątka tematu.

Problem u Ciebie tkwi w dawce paliwa. Odczuwalny przyrost mocy po przekroczeniu 3 tyś. obrotów jest dowodem na to, że sama turbina jest w dobrym stanie i bracuje tak, jak powinna. Mułowatość zaś silnika do 3 tyś. obrotów, to efekt zbyt niskiej dawki paliwa.
Żeby ją móc ustawić prawidłowo, gdyż z biegiem czasu pompa wtryskowa zużywa się i wymaga poprzez to drobnych regulacji, musisz podjechać na komputer do kogoś, kto jest obcykany w temacie regulacji dawek wtrysku w dieslach, aby sprawdzić w pierwszej kolejności, czy nie ma innych błędów i spróbować dawkę zwiększyć.
Dla silnika rozgrzanego wartość dawki paliwa na wtryski na biegu jałowym, musi wynosić od 4,5 do 5 mg. Możliwe, że u Ciebie dawka ta jest znacznie większa i sterownik silnika nie manipuluje jest odpowiednimi rezerwami zwiększania dawki elektrycznie dla uzyskania właściwego przyrostu prędkości w stosunku do czasu i obciążenia. Dawkę należy zwiększyć więc mechanicznie, aby elektrycznie ona spadła do wartości 4,5 - 5 mg

Mam nadzieję, że pomogłem wystarczająco, wyjaśniająco :P

Tytuł:
PostNapisane: 6 sierpnia 2007, 20:06 
Pierwsze kroki

Witam!
ja w mojej tds wywaliłem kata, sprzedałem go za dobrą kaske na allegro. wcześniej może nie mulił tak bardzo ale start był od 2200-2500 tyś obr, teraz od 1500 ładnie się zbiera i nie kopci, turbinę słychać. przy okazji naprawy klimy przepłukałem specjalnym płynem(ACC) intercooler, jest dobrze. przy pompie moj mechanior nie chciał grzebać, bo podobno po 1996 roku( moja jest 97) poprawili je i są bardziej trwałe. Może to była ta 525tds z 163kM - brałem się z taką - ledwo na równo wyszedłem na odejściu.
miłej jazdy!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1