BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 528i o co chodzi moim wycieraczką ??
PostNapisane: 14 marca 2009, 22:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: Em Fünf
Kod silnika: S62B50
Witam ! Mam problem, który może jest mało " istotny i palący", ale jestm w sprawach motoryzacji pedantyczny i mnie to denerwuje. Mianowicie chodzi o wycieraczki. Ostatnio jadac do Krakowa ( w lekkim deszczu ), wycieraczki pracowały idealnie, ale za któryms razem kończąc swój " tryb pracy" na końcu " podjechały " o 2-3 cm do góry i od wtedy jest tak za każdym razem :( Sensor deszczu, każdy tryb pracy i poprostu wszystko inne działa idealnie. Ale zawsze wycieraczki idą do góry, potem na sam dół ... i zamiast tam zostać podnoszą sie o 2-3cm i tam zostaja ehhh. Jak wracałem do domu ok 220km/h bardzo powoli ale wycieraczki podniosły się same na sama góre. Ale nie były już schowane " za maską " i pęd powietrza robi swoje. Bo gdy chciałem sprawdzić czy maja siłę.. to prawie straciłem ręke wiec maja :rotfl: Nie ma też nigdzie luzów na układzie :znudzony: :znudzony: :kwasny: Co to może byc ?? Dla rozjaśnienia wrzucam filmik na youtube... Proszę o pomoc :) Pozdrawiam ;) SZALONE WYCIERACZKI

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 marca 2009, 23:28 
Zacna persona forum

wiesz -nie wiem jak jest z moimi bo nie zwracalem uwagi ale ostatnio widzialem w nowej toyocie podobna sytuacje i to normalne -mysle tez ze i u ciebie jest oki - bo na filmiku nie widac jakis drastycznych odchylek od normy-pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2009, 10:09 
Częsty bywalec

Ciekawa sprawa z tymi wycieraczkami i na pewno to nie jest normalne.
Jeżeli problem występuje na wszystkich prędkościach, czyli bez względu jak ustawisz przełącznik czasowy wycieraczka zatrzyma się tak samo, to albo przestawił się mechanizm albo co gorsze mikrostyki w silniczku odpowiadające za zatrzymanie wycieraczek we właściwej pozycji. Wymontuj podszybie i sprawdzić czy nic się nie poluzowało.

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2009, 12:15 
Częsty bywalec

Nie jest to normalne ... I odrazu to zauważyłem jak nie powróciły do właściwej pozycji... Po 5 min zatrzymałem si i zobaczyłem czy coś się nie poluzowało itd, ale wszystko wygląda OK :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2009, 13:51 
Częsty bywalec

Może spróbuj odkręcić silniczek i przestawić mechanizm tak by wycieraczki były we właściwej pozycji i skręcić. Jeżeli ich intensywnie używałeś to może przeskoczyły. Jak to nic nie da to silniczek do roboty.

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2009, 20:59 
Częsty bywalec

Jak wogóle się do tego zabrać ?? Od strony maski ?? Dużo z tym roboty ?? :kwasny: :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2009, 09:42 
Częsty bywalec

Jak się orientujesz w mechanice to sobie poradzisz.
Mechanizm wyciąga się od strony maski. Trzeba najpierw odkręcić to plastikowe podszybie, potem odłączyć przewód od silniczka i odkręcić mechanizm. Trzyma się chyba na 4 śrubkach. Potem wyciągasz cały mechanizm i odkręcasz silniczek i sprawdzasz czy w mechaniżmie się nic nie przestawiło, wygięło itp. Ustawiasz ramiona wycieraczki żeby były pozycji zerowej czyli musisz je całkiem do dołu opuścić i skręcasz silniczek z powrotem. Podłączasz przed montażem i sprawdzasz czy wszystko działa jak należy. Jeżeli nadal będzie się tak zachowywać to trzeba rozebrać taką okrągłą jakby kopułkę w silniczku i tam powinny być takie blaszki które chodzą po okręgu podając zasilanie na silniczek. Zwróć uwagę na to w którym kierunku obraca się silniczek żeby odpowiednio te blaszki przestawić tak aby odcinały napięcie kiedy trzeba.
Jeżeli ci się nie uda albo nie będziesz chciał lub mógł rozebrać silniczka to go wymień.

Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2009, 13:56 
Częsty bywalec

W wolnej chwili wezme się za to :) Dzięki za info ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 12:09 
Poszukaj zanim zapytasz

Mój problem jest identyczny jak powyżej. Jechałem na sensorze z lotniska w Pyrzowicach i nagle gdy wycieraczki wróciły do stanu początkowego wychyliły się o te 2-3 cm i tak pozostają za każdym razem gdy tylko opadną na dół. Mam nadzieje ze problem polega tak jak radzą ....jutro tam zajrzę..ale jeżeli ktoś miał identyczny problem i go rozwiązał w inny sposób jak wyżej opisany byłbym wdzięczny. :/

Ostatnio edytowano 22 czerwca 2009, 13:24 przez klakieros7, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1