Witam Kolegów.
Potrzebuję porad gdyż mam kilka poważnych problemów odnośnie swojej Buni. Motor to 2,5 na vanosie.
Pierwsza sprawa to podczas odpalania zimnego silnika
słychać takie dziwne odgłosy tryytyytytyt (sorry ale nie za bardzo mogę jak naśladować ten dźwięk - to takie głośne stukanie-tykanie) przez pierwsze kilka lub kilkanaście sekund po odpaleniu a potem się wycisza. Do tego doszedł jeszcze fakt że trochu dłużej muszę go pokręcić rano żeby odpalić i nie łapie już tak od "strzała" jak wcześniej oraz troszku dłużej przyuważyłem
świecenie kontrolki oleju na desce rozdzielczej (choć to nie zawsze, czasem od raz gaśnie). I stąd pytani: Co to może być? Łańcuch czy może napinacz?
Kolejną sprawą jest dziwne zachowanie zimnego silnika podczas jazdy. Przez pierwsze kilka km jadąc normalnie nie przekraczając 2,5tys obr. podczas zmiany bieg i wciskania sprzęgła
obroty silnika natychmiast drastycznie spadają tak jakby silnik chciał zgasnąć, ale nic takiego się nie dzieje, po prostu czuć takie nagłe jakby zatrzymanie - zwolnienie. Po wbiciu biegu i odpuszczeniu sprzęgła obroty również bardzo szybko wracają na ok 2tys i odczuwalny jest taki zryw jakby szarpnięcie co nie jest bardzo komfortowe.
Przed wczoraj natomiast stało się wprost przeciwnie gdyż obroty wogóle na zimnym tak jakby nie miały zamiaru zmaleć i trzymały np 2,5tyś po wciśnięciu sprzęgła a nawet słychać było minimalne ich zwiększenie. Wtedy podczas dojazdu do świateł auto wogóle nie chciało pracować na gazie. Tzn
obroty spadały do ok 300 i po naciśnięciu pedału gazu silnik z trudem podniósł obroty (słychać było opóźnienie) a potem znów 300 obr i tak 2 razy aż zgasł. Stało się to 2 razy a teraz jest tak że na gazie zafaluje kilka razy obrotami i przeważnie w miarę je ustabilizuje. Na benzynie też jest ten problem po dojechaniu do skrzyżowania obroty zafalują ze 2 razy i się unormują na ok 600.
Ostatnio zauważyłem jeszcze dziwny fakt że czasem obroty tak strasznie szybko falują i dopiero stabilizacja. Od czego to może być? Krokówka? Czujnik położenia przepustnicy?
Dodam jeszcze że przy dojeździe do świateł lub skrzyżowania podczas jazdy na światłach gdy występuje to falowanie - zauważalne jest takie jakby przyciemnianie - przygasanie świateł i ich rozjaśnianie ;/
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły lub sugestię to proszę o info jeśli ktoś z Was miał podobnie gdyż przeszukałem sporo podobnych wątków ale niestety nadal brak odpowiedzi
Pozdrawiam