BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Szarpie podczas wciskania gazu
PostNapisane: 26 listopada 2008, 08:02 
Pierwsze kroki

Witam.
Problem poruszałem już pare razy jednak ciągle otrzymywałem błędne podpowiedzi.
Mam BMW 520i, rocznik 1989, benzyna.
Pierwszy raz problem pojawił się ubiegłej zimy, pozniej było ok i teraz od paru dni znowu to sie dzieje. Chodzi o dziwne szarpanie autem podczas jazdy. Jak udało mi się zauwazyć to sie dzieje po długich trasach.. jak jade gdzies autem np 200 km, to następnego dnia zapalam auto jade pare km i jak sie tylko nagrzeje to podczas przyśpieszania bardzo mocno mi zaczyna rzucać autem, delikatnie naciskam gaz a on przyspiesza ze strasznymi kangurami, jakby tracił moc ale do tego stopnia że aż nim szarpie. w sumie na każdym biegu. Jedynie jak mocno go gazuje i dłużej przyciskam sprzęgło to da sie jakoś doczołgać do danego miejsca. Jak wrzucam na luz i zaczynam dodawać gazu to tak samo widze obrotomierz jak zamiast łagodnie zwiększać obroty on zwiększa ale z niesamowitymi kangurami.
Później problem znika ale tylko na krótko. Więc o tyle to jest dziwna sytuacja.
Wymieniłem już sprzęgło, podpowiadal też o jakimś dwumachowym kole zamachowym jednak jego w ogóle nie ma.
Proszę o konkretną porade co to może być ? czy to silnik ? czy coś z układem paliwowym ? czy może jakieś kable które podczas niskich temperatur po rozgrzaniu się jakoś inaczej działają ?

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2008, 11:42 
Witam mam BMW 520i rocznik 1989, benzyna i u mnie dzieje się to samo, idętyczne objawy jak u kolegi proszę o jakąś radę. :(

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1