BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] [M50B25] Kopcenie na biało
PostNapisane: 18 maja 2008, 08:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 Vanos
Witam! Autko mi stało kilka dni nieodpalane (okolo 5) i po odpalwniu z rury wydechowej wyleciało multum białego dymu powiem wam ze zrobiło się naprawde biało z autem :( i kopciło aż silnik sie nierozgrzał przez ok 10 min, jak go odpale rano to jest ok ale jak juz postoi ze 2 dni to kopci co to moze byc?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 09:41 
uuu spalony olej

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 09:44 
Uzależniony od forum :)

uszczelniacze zaworowe

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 09:50 
Częsty bywalec

ale nieczuc spalonego oleju... a co do tych uszczelniaczy to chodzi tylko o uszczelki tak?? bo sie zbytnio nieznam na silnikach...

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 10:47 
Uzależniony od forum :)

uszczelniacze zaworowe.masz ich w silniku 24 sztuki :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 11:46 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego to prawdopodobnie woda która skrapla się w tłumiku a jest on spory

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 19:52 
Pierwsze kroki

sprawdz poziom oleju w silniku pojezdzij i zobacz czy nieubywa, jezeli bedziesz mial zuzyte uszczelnienia zaworowe na bank bedzie go ubywac (a ile zalezy od zuzycia gumek), mialem ostatnio tez problem kopcenia tylko ze w 540 (silnik v8) i u mnie okazala sie ze byla peknieta mebrana w odmie(odpowietrzenie skrzyni korbowej) nie wiem jak to jest w szustkach.

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 20:04 
Specjalista

Kopcenie na biało przez pierwsze minuty po odpaleniu to nic niepokojącego zwłaszcza, gdy różnice temperatur pomiędzy dniem i nocą są jeszcze spore, a zakładam, że noce do ciepłych nie należą.
Skraplanie się wody w układzie wydechowym to powszechne zjawisko zwłaszcza przy silnikach, w których układ wydechowy szybko się rozgrzewa.

Nieszczelność uszczelniaczy zaworowych to przede wszystkim odczuwalny ubytek oleju w silniku oraz zapach spalonego oleju i dym koloru błękitnego, a nieszczelność w układzie chłodzenia to borykanie się z problemami z chłodzeniem silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 20:47 
Częsty bywalec

a te całe uszczelniacze to sa w środku silnika? Czy istnieje możlowość zeby poprzez ich nieszczelnośc olej kapał na kolektor wydechowy albo gdzieś w okoloce? Dziś po powrocie ze szkoły po otwarciu maski kroszke sie z nich dimiło i śmierdziało olejem,,,

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 23:23 
Forumowicz

A moze po prostu dolewales ostatnio olej i kilka kropel Ci spadlo na kolektor

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 23:27 
michal1986 napisał(a):
Czy istnieje możlowość zeby poprzez ich nieszczelnośc olej kapał na kolektor wydechowy albo gdzieś w okoloce? Dziś po powrocie ze szkoły po otwarciu maski kroszke sie z nich dimiło i śmierdziało olejem,,,

pawelhel napisał(a):
A moze po prostu dolewales ostatnio olej i kilka kropel Ci spadlo na kolektor

W gaziku tak mam :]

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 13:36 
Częsty bywalec

Witam! Jak to sie mowi odgrzewam kotleta....
A wiec tak szukam na sieci bo moj problem sie nasilił... tzn ubywa oleju i to sporo i silnik kopci i czuc spalony olej ale tylko kilka min po uruchomieniu silnika i tylko kilka min kopci...
Kilka osob wyżej napisało ze to sa uszczelniacze zaworowe ale kolega robertbmw napisał ze to bedzie dym koloru błękitnego a u mnie ewidentnie jest to biały dym i czuc olej :kwasny: . W sieci niemoge znaleść nic na ten temat a raczej nic na temat kopcenia silników benz bo o dzilach kiest tego multum. Czytałem tez ze to moze być odma ale u mnie nieczuc spadku mocy... Gdzie jest w M50 ta cała odma?? I czemu ta lajza kopci?? Prosze o pomoc bo juz trace nerwy z tym moim BMW...

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 15:46 
Forumowicz

w mojej starej e34 525i vanos też na początku puszczał dużo pary z rury wydechowej na zimnym a później na ciepłym tez już było
oleju też ubywało
okazało się że to była walnięta uszczelka pod głowicą
pozdrazwiam
;) ;) ;) ;)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=344853#344853

Obrazek

przydaÂła Ci siĂŞ moja wypowiedz:)
-kliknij "POMÓG£"

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 16:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B25
adaho997 napisał(a):
w mojej starej e34 525i vanos też na początku puszczał dużo pary z rury wydechowej na zimnym a później na ciepłym tez już było
oleju też ubywało
pozdrazwiam
;) ;) ;) ;)

a czy jest mozliwe ze przez ta uszczelke pod glowica samochód niee mam mocy i obroty wariuja???

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 16:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
ZioMaLa napisał(a):
adaho997 napisał(a):
oleju też ubywało
pozdrazwiam
;) ;) ;) ;)

a czy jest mozliwe ze przez ta uszczelke pod glowica samochód niee mam mocy i obroty wariuja???

Tak, jest to bardzo mozliwe...masz jeszscze jakies objawy?

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 16:49 
Pierwsze kroki

[quote=Tak, jest to bardzo mozliwe...masz jeszscze jakies objawy?[/quote]

dokladniej co do tych obrotow to skakaja od 500 do 1000.... szarpie autem a nawet gasnie przy postoju... na poczatkq myslalam ze to jest po prostu zle wyregulowanie gazu (sekwencja) ale na benzynie dzieje sie to samo... nawet swiece byly wymieniane na nowe .. bo stare byly brudne w oleju.. a jeszcze przy ostatniej wizycie u mechanika wlasnie z tym szarpaniem i brakiem mocy ... rozlozyli rece i powiedzieli ze niee wiadomo co sie dzieje... a i tyle ze zauwazyli ze uszczelka przy skrzyni jest do wymiany bo delikatnie cieknie ...

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 16:53 
Przyjaciel forum

ZioMaLa napisał(a):
[quote=Tak, jest to bardzo mozliwe...masz jeszscze jakies objawy?

dokladniej co do tych obrotow to skakaja od 500 do 1000.... szarpie autem a nawet gasnie przy postoju... na poczatkq myslalam ze to jest po prostu zle wyregulowanie gazu (sekwencja) ale na benzynie dzieje sie to samo... nawet swiece byly wymieniane na nowe .. bo stare byly brudne w oleju.. a jeszcze przy ostatniej wizycie u mechanika wlasnie z tym szarpaniem i brakiem mocy ... rozlozyli rece i powiedzieli ze niee wiadomo co sie dzieje... a i tyle ze zauwazyli ze uszczelka przy skrzyni jest do wymiany bo delikatnie cieknie ...[/quote]

Nie koniecznie musi byc uszczelka...moze byc przeplywomierz...musialabys podpiac autko pod komputer, jesli cos nie tak z przeplywka to wyskoczy blad...jesli bylaby uszczelka, ubywalo by ci plynu, mialabys slady oleju w zbiorniczku wyrownawczym...no i mocno by na bialo kopcila (ale teraz ciezko bedzie to okreslic, gdyz przy tej pogodzie kazde autko bedzie dymic)

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 17:00 
Pierwsze kroki

Nie koniecznie musi byc uszczelka...moze byc przeplywomierz...musialabys podpiac autko pod komputer, jesli cos nie tak z przeplywka to wyskoczy blad...jesli bylaby uszczelka, ubywalo by ci plynu, mialabys slady oleju w zbiorniczku wyrownawczym...no i mocno by na bialo kopcila (ale teraz ciezko bedzie to okreslic, gdyz przy tej pogodzie kazde autko bedzie dymic)[/quote]

auto bylo podpinane pod komputer i to co najlepsze to byl blad ktory wykasowali ... ale polowa wskaznikow nic niee pokazywala... i mechanik stwierdzil ze to jest nie mozliwe ze ten silnik jeszcze dziala... a moze to komputer jest zepsuty ze tak waruija obroty ... a i jeszcze jedno chloapk pojechal autem na trase ... szczecin... w tym samym dniu co byl u mechanika... i gazu spalila mu prawie 14 na 100.... przy czym jechal bardzo ekonomicznie (jak to z rodzicami) no i oczywiscie te obiawy o jakich pisze wogole niee zanikaja...

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 17:04 
Przyjaciel forum

Hmmm, to ja nie wiem...dziwne, moze zle pokasowali bledy...nie wiem, zmien mechanika i sprobuj gdzie indziej...zwiekszone spalanie gazu wskazuje na zle wyregulowana instalacje...

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 17:11 
Pierwsze kroki

hmmm... akurat w tym dniu tylko jeden byl w stanie sprawdzic co jest znia niee tak... no ale po przyjezdzie trzeba bedzie jeszcze raz go podpiac i dokladnie oblukac co jest tam niee tak ... tylko wiesz jak teraz jkest trudno znalesc dobrego i taniego mechanika.... graniczy praktycznie z cudem .... no a co do gazu to juz byl z 20 razy regulowany bo jezeli sie niee mysle to mapa gazu (sekwecji) i mapa benzyny powinn byc identyczna???

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1