BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 12:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] 2.5TDS problem z odpaleniem
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 19:29 
Pierwsze kroki

witam auto jest w serwisie BMW w Niemczech od poniedziałku do dzisiaj już 4 dni nie mogą go uruchomić a zaczeło się od tego kupiłem chipa na allegro do 2.5TDS czyli dwie kości które wpina sie w komputer sterujący silnikiem po podpięciu tych kości auto nie odpala zmieniłem na orginalne kości i ta sama historia nawet nie zadyszy po poluzowaniu rurek wtryskowych nie daje paliwa na wtryski w serwisie stwierdzili że pompa siadła wymienili a auto dalej nie pali u nas w Polsce na warsztacie komputer pokazał błędy że 1. coś z imobilajzerem 2.błąd coś z sterownikiem .3. zaworek w pompie wtryskowej. wykasował mi te błędy i więcej sie nie pokazują Niemcy rozkładają ręce nie wiedzą co sie dzieje.oczywiście powiedziałem całą historie o tym jak chciałem zwiększyć moc :wstyd:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 20:57 
Pierwsze kroki

Witam, jaki sterownik a moze nastawnik?zaworek w pompie wtrysk a moze sekcja w pompie wtryskowej?te dwie części ze sobą współpracują.A wtrysk sterujący?

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 21:17 
Forumowicz

Moje BMW: e46Ci
Kod silnika: M52b28
właśnie w autach wyposażonych w imo jest problem z chipami, jeśli po poluzowaniu przewodu przy wtrysku pojawia się paliwo to ja raczej obstawiam imo, ale jeśli paliwo jest tam podawane po malym ciśnieniem lub gdy go tam nie ma wogule to szukaj przyczyny w układzie paliwa, chyba że imo steruje również zaworkiem dopływu paliwa.

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2007, 08:06 
Pierwsze kroki

w serwisie wstawili drugą pompę i te same objawy nie daje w ogóle żadnego paliwa na wtryski a wtrysk sterujący jest nowy i raczej niema z nim problemu jeszcze jedno powiedzieli że pompa nie zaciąga paliwa no to wymienili i dalej to samo sprawdzili cały układ paliwowy i wszystko gra mówiłem im żeby mi zdjęli całkiem imobilaj ale nie chcą tego zrobić pytałem kolegów mówią że szpera sie zawiesiła ale na serwisie mówią że tam wszystko gra

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2007, 09:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: saab 93 SC
Kod silnika: Z19DTH
W przypadku TDSow nie ma konfliktu immo/chip poniewaz "kod" jest w osobnej pamieci. Nawet gdybys zamontowal nieodpowiedni program to po podmianie na wlasciwy auto powinno odpalic. Obstawiam uszkodzenie mechaniczne sterownika lub jezeli ktos lutowal podstawki pod epromy to zle je przylutowal albo uzyl np. zlego topnika i mimo prawidlowego wlutu jest problem ( spotkalem sie z taka sytuacja ).

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2007, 19:32 
Pierwsze kroki

reserved napisał(a):
W przypadku TDSow nie ma konfliktu immo/chip poniewaz "kod" jest w osobnej pamieci. Nawet gdybys zamontowal nieodpowiedni program to po podmianie na wlasciwy auto powinno odpalic. Obstawiam uszkodzenie mechaniczne sterownika lub jezeli ktos lutowal podstawki pod epromy to zle je przylutowal albo uzyl np. zlego topnika i mimo prawidlowego wlutu jest problem ( spotkalem sie z taka sytuacja ).

nie były lutowane ponieważ one są wtykane tak że wszystko jest ok dokładnie na kompie pokazuje taki błąd[licznik alarmu brak zapamientanej aktywacji 63 razy]

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2007, 21:21 
Forumowicz

jeżeli wszystko stało sie zaraz po wstawieniu chipa to tego bym sie trzymał. Bo jeżeli auto jeżdziło do końca to nic innego. Układ paliwowy nie padł by akurat podczas wstawianai chipa. Ja bym zrobił tak. wyciągnął jeszcze raz sterownik i kości. oczywiscie one są wciskane. być może jedna nóżka nie łaczy i to wystarczy. wyciagnij i przemyj spirytusem i wsadź. jeżeli dalej nic to ja bym sprawdził czy jest prąd na elektromagnesie na pompie. Jezeli jest to oznacza że nastawnik nie zwiększa dawki i dlatego nie ma paliwa przy wtryskach. wtedy to juz nna kwestia. A tak wogóle to spróbuj innym kluczykiem,

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2007, 10:11 
Pierwsze kroki

próbowałem innym kluczykiem zaworek na pompie działa dałem teraz do elektromechanika z Szprotawy może on coś poradzi

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2007, 11:41 
Forumowicz

Moje BMW: e46Ci
Kod silnika: M52b28
A może poprostu przy wkładaniu czipa wpiołeś go w nieprawidłowy sposób ?

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2007, 14:54 
Pierwsze kroki

nie specjalnie zaznaczyłem który gdzie idzie i w którym kierunku przy wypinaniu komputera odłączyłem akumulator wszystko starałem się robić ostrożnie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1