BMW Sport

Największe forum dyskusyjne fanów marki BMW w Polsce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Ogłoszenia
Teraz jest 24 października 2014, 12:16


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Regulamin działu


Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.



Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu


Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] 524 td - nie działa obrotomierz/ekonom. + brak mocy...
PostNapisane: 27 stycznia 2009, 00:08 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 44
Lokalizacja: ToruĂą
Witam.

W e34 524 td mam następujące objawy:

ni działa mi obrotomierz/ekonomizer/nie gasną lampki inspekcji olejowej + auto słabiej się zbiera - dodam, że pompa i turbina sprawdzone, także w sensie 'mechanicznym' wszystko ok...

co może być w takim razie nie tak?


pozdrawiam
hb


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 stycznia 2009, 14:21 
Offline
Forumowicz

Posty: 142
Lokalizacja: Lubelskie
Moje BMW: było 524td jest530d
Kod silnika: M57
Siadł akumulatorek lub dwa akumulatorki, one są wbudowane w zegar z tyłu ale lepiej aby naprawą tego zajał sie elektomechanik.Jeden akumulatorek kosztuje 10 zł czy jakoś tak.One odpowiadają za obrotomierz ,ekonomizer . Ale to wszystko nie ma związku żadnego z mocą silnika. Albo po prostu tak się nastawiłeś psychicznie albo coś sie dzieje ale zegar napewno nie ma w tym winy. A jaki masz przebieg na zegarze???

_________________
Bayerische Motoren Werke :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: 524 td - nie działa obrotomierz/ekonom. + brak mocy...
PostNapisane: 27 stycznia 2009, 14:23 
Offline
Mądrala
Avatar użytkownika

Wiek: 34
Posty: 24152
Lokalizacja: Kielce
Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=27555
barni napisał(a):
Witam.

W e34 524 td mam następujące objawy:

ni działa mi obrotomierz/ekonomizer/nie gasną lampki inspekcji olejowej + auto słabiej się zbiera - dodam, że pompa i turbina sprawdzone, także w sensie 'mechanicznym' wszystko ok...

co może być w takim razie nie tak?


pozdrawiam
hb


znajomy miał takie objawy w E30 324td, do wymiany dwa komputery, po ich wymianie jak ręka odjął (do gazu nie da się dotknąć ;) )

_________________
Obrazek :luka: Obrazek
moje E46 330d OEM+


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 stycznia 2009, 12:48 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 44
Lokalizacja: ToruĂą
przebieg 380k km..więc troche jest,ale zrobilem test zegarow i wszystko dziala ladnie...

wiec komputer raczej zostaje, bedzie trzeba sprobowac...


pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 stycznia 2009, 18:35 
Offline
Forumowicz

Posty: 142
Lokalizacja: Lubelskie
Moje BMW: było 524td jest530d
Kod silnika: M57
test zegarów bedzie działał do zdechu ale zegary mogą być niesprawne tak było u mnie ja już musiałem wymienić. Słyszałem że zegary te elektryczne chodzą do 300tyś a później jakieś głupawki się czepiają ich ale u ciebie to są akumulatorki, najlepiej pojedz do elektrya niech wymieni te akumulatorki, u siebie w starych tez raz wymienialem bo wyswietlacz padł jak u ciebie ale wymieniłem i było ok. Później wskaźnik od paliwa dał ciała i elektryk powiedział że w zegarze płytki scalone są już uszkodzone i nic sie nie da z tym zrobic i wymieniłem ,cały zegar koszt 120zł ale wszystko działa jak należy i przebieg 157tyś. heh :D

_________________
Bayerische Motoren Werke :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2009, 15:02 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 44
Lokalizacja: ToruĂą
wymienilem komputer sterujacy - mialem nr 78 - ale nowy 78 nie dzialal - teraz mam jakis 117 czy 122 - taki sam jak ten 78,tylko inny numer - wrocila moc/obrotomierz/zegary - jest dobrze:)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 12:31 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 3
Lokalizacja: SobĂłtka
witam, jak ktos moze to prosze o dokladny opis gdzie w liczniku sa te akumulatorki, to sa te takie srebrne barylki za tarczami zegarow czy gdzies indziej, tez nie dziala mi obrotomierz i ekonomizer, podczas testu zegarow dziala


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2009, 18:14 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 5
Lokalizacja: Cieszyn
otwerasz zegary ( przekrecasz dwa czarne zabezpieczenia po jednej z karzdej strony na dole licznika odchylasz do gory) akumlatory sa w gornej czesci plyty ktora odejdzie od licznika za obrotomierzem wygladaja jak baterie R6 z tym ze sa to akumlatory w tym formacie AA aku 2 sztuki. kupujesz takie jak do aparatu moga byc nawet 600maph wiekszych nie trzeba koszt w granicach 5zl/sztuka mocniejsze drozsze sa.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 15:48 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 3
Lokalizacja: SobĂłtka
otworzylem licznik ale problem w tym ze ta cala plyta z ukladami jest przynitowana do obudowy plastikowej, musze te nity pozrywac czy zle szukam??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 19:21 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 3
Lokalizacja: SobĂłtka
udalo mi sie sciagnac ta plytke, oOo zaskoczenie, nie mam akumulatorkow 8-/, moze przyczyna niedzialajacego obrotomierza i ekonomizera tkwi gdzies indziej ??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 19:43 
Paweł ja też mam sam problem i nie wiem co może ją boleć


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 01:22 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 6
Lokalizacja: Nekla
Witam Ja mialem ten sam problem az do dzis.ale wziolem wykrecilem zegar i tam z tylu jest
taki maly uklad w czarnej obudowie wczepiany podobnie jak reszta zatyczek tyle ze nie dochodzi do niego zaden przewod.Wyciaglem go,rozebralem i okazalo sie ze jednej z blaszek brakoje jutu aby laczyl z plytka.Wziolem lutow.zrobilem mala kapke cyną i wszystko gra jak nowe.Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, 11:29 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz
Avatar użytkownika

Posty: 93
Lokalizacja: Łódź
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=129958
mały odkop, mam e34 2.4TD i też nie działa mi obrotomierz i ekonomizer, mam zegary starego typu - w tych zegarach też są takie bateryjki które mogą być przyczyną nie działania obrotka i ekonomizera? gdzie moge takie bateryjki (akumulatorki) kupić?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 23:14 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz
Avatar użytkownika

Posty: 93
Lokalizacja: Łódź
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=129958
nikt mi nie podpowie gdzie takie akumulatorki moge dostać??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, 23:14 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz
Avatar użytkownika

Posty: 93
Lokalizacja: Łódź
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=129958
sory zdublowałem posta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 01:18 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
Może ktoś wrzuci foto zegarów i wskaże strzałką na zdjęciu gdzie dokładnie znajdują się owe akumulatorki bo widzę, że zainteresowanych jest już sporo, a i informacja cenna :)

Dziękować :)


Ostatnio edytowano 19 czerwca 2009, 01:21 przez Eryk, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: propozycja...
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 01:19 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
sorrki, zdublowałem - proszę o DEL :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 czerwca 2009, 19:27 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
Ktoś uprzejmy wrzuci foto?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E34] 524 td - nie działa obrotomierz/ekonom. + brak mocy...
PostNapisane: 2 stycznia 2014, 20:59 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 3
Moje BMW: e34
Kod silnika: m21
witam kolegów jestem tu nowy mam pytanie odnosnie nie działajacego obrotomierza i ekonomizera i kontrolki wtrysku w bmw e34 2.4 td. i braku mocy. mianowice wymienilem komputery obydwa jeden z mniejsza wtyczka jeden z wieksza. moc wruciła wiadomo ze 2.4 td to nie rakieta ale poprawa i kultura pracy odczuwalna. wszystko fajnie obrotomierz kontrolka wtrysku i ekonomizer ruszył. tylko na chwile :mur: i znowu to samo obrotomierz i ekonomizer umarł ale poprawa mocy i silnika ok. czy to morze byc wina licznika dodam ze licznik elektroniczny MOTOMETR. moze bateryjki w liczniku po rozebraniu licznika nic nie znalazlem. PROSZE O POMOC I PORADE wymienic licznik na inny moze ten juz sie nie nadaje pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: [E34] 524 td - nie działa obrotomierz/ekonom. + brak mocy...
PostNapisane: 3 stycznia 2014, 09:35 
Offline
Poszukaj zanim zapytasz

Posty: 3
Moje BMW: e34
Kod silnika: m21
Przed chwila zrobiłem test zegarów i działają. ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Sphinksus i 30 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL