BMW Sport

Forum dyskusyjne fan贸w marki BMW

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Teraz jest 24 maja 2013, 16:03

Wczytywanie...

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Regulamin dzia艂u

Drogi forumowiczu, przed za艂o偶eniem nowego tematu prosz臋 o skorzystanie z opcji szukaj.
Je艣li to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Mo偶esz za艂o偶y膰 nowy temat. Prosz臋 jednak o poprawne tytu艂owanie temat贸w,posty o tytu艂ach "Pomocy " b臋d膮 poprawiane b膮d藕 usuwane.

Prosz臋 r贸wnie偶 o poprawne tytu艂owanie temat贸w:
[Exx] Tytu艂 tematu

Utw贸rz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 655 ]  Przejd藕 na stron臋 1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Nast臋pna strona
Autor Wiadomo艣膰
 Tytu艂: [E46] Niebezpieczne klapki zawirowa艅 w kolektorze dolotowym
PostNapisane: 16 sierpnia 2009, 03:53 
Specjalista

Moje BMW: E46 320D 150ps
Kod silnika: M47TU
Pozbycie si臋 鈥 Klapek zawirowa艅鈥 z kolektora dolotowego w E46 320d cr.

(GDY PISA艁EM POSTA BY艁EM PRZEKONANY 呕E SPE艁NIAJ膭 W艁A艢NIE TAK膭 FUNKCJ臉-GASZ膭 SILNIK
JEDNAK Z CZASEM.......... I ANALIZUJ膭C PROBLEMATYK臉, NA FORUM ZOSTA艁O WYPRACOWANE INNE STANOWISKO CZY TAK CZY INACZEJ WARTO ZAPOZNA膯 SI臉 Z MATERIA艁EM OD A DO Z )

BO NA PEWNO NIE S膭 TO KLAPKI GASZ膭CE

Sporo naczyta艂em si臋 o czarodziejskich p艂ytkach w kolektorze naszych aut.
O tym jak si臋 potrafi膮 oderwa膰 i wlecie膰 z p臋dem powietrza do cylindra i zniszczy膰 silnik ,a potem wiadomo tylko straty i chudn膮cy portfel .
Nie dawa艂o mi to spokoju wi臋c kt贸rego艣 dnia zdemontowa艂em kolektor w moim aucie aby si臋 przekona膰 o stanie blaszek w moim kolektorze.
Przy samej zabawie zrobi艂em par臋 fotek wi臋c postanowi艂em podzieli膰 si臋 do艣wiadczeniem i nie tylko.......

W nowszych dieslach zacz臋to od jakiego艣 czasu stosowa膰 klapk臋 przys艂aniaj膮c膮 dolot powietrza. Mia艂a ona na celu w momencie gaszenia silnika odci膮膰 dop艂yw powietrza do cylindr贸w, efektem takiego dzia艂ania jest 艂agodniejsze wygaszanie pracy silnika.
W grupie VAG zastosowano w dolocie zaraz ko艂o uk艂adu EGR jedn膮 wielka klap臋 przypominaj膮c膮 budow膮 鈥瀙rzepustnic臋鈥 znan膮 z silnik贸w benzynowych .Zainstalowana przed uk艂adem EGR wi臋c wolna od spalin mieszaj膮cych si臋 z niewielkimi ilo艣ciami oleju wypchanego przez odm臋, a przez to zawsze czysta dzia艂a sprawnie i prawie nigdy si臋 nie psuje.

W naszych autach............. a na pewno w moim wymy艣lono klapki metalowe zainstalowane w tunelach dolotowych do cylindr贸w. Znacznie bardziej moim zdaniem skomplikowana konstrukcja stwarzaj膮ca w eksploatacji wiele problem贸w, ograniczaj膮ca swobodny wlot powietrza do cylindra , zacinaj膮ca si臋, psuj膮ca a przez to niebezpieczna dla silnika jak nie jeden u偶ytkownik BMW si臋 przekona艂. Osiadaj膮cy brud na wspomnianych p艂ytkach jeszcze bardziej zmniejsza wlot powietrza do cylindra a auto staje si臋 s艂absze, Nam z czasem pozostaje wspomnienie o dynamice naszej furki.

Zanim zdecydowa艂em si臋 zdemontowa膰 blaszki gasz膮ce z kolektora zrobi艂em test:
Skupi艂em si臋 na d藕wi臋kach wydobywaj膮cych si臋 z komory silnikowej przy 鈥瀌zia艂aj膮cym- jak si臋 potem okaza艂o nie do ko艅ca sprawnym uk艂adzie鈥 i uk艂adzie wy艂膮czonym nie gasz膮cym.

Powiem tak na pewno jest r贸偶nica, z dzia艂aj膮cym uk艂adem silnik jest gaszony 艂agodniej nie wpada w wibracje (jest ciszej) Natomiast gdy uk艂ad nie gasi odczuwalne jest delikatne wpadanie silnika w wibracje( dos艂ownie sekundy) proces gaszenia jest troszk臋 g艂o艣niejszy.
R贸偶nice te moim zdaniem nie s膮 warte ponoszonego ryzyka uszkodzenia silnika. Wi臋c zdecydowa艂em pozby膰 si臋 p艂ytek.
Ale to nie wszystko najciekawsze pojawi艂o si臋 po z艂o偶eniu auta i te艣cie drogowym!!!!!!!!!!!!!.

Zdawa艂em sobie spraw臋 r贸wnie偶 z tego 偶e samo pozbycie si臋 p艂ytek poprawi osi膮gi auta.
Ale to co dosta艂em w zamian przesz艂o moje oczekiwania !!!!!!!!
Wi臋kszo艣膰 艢WIADOMYCH u偶ytkownik贸w modelu 320d cr wie jak koszmarna jest turbodziura w tym aucie, turbina uzyskuje odczuwaln膮 efektywno艣膰 przy 2000-2200 obrot贸w.
Przy je藕dzie po mie艣cie kiedy trzeba na dw贸jce wystrzeli膰 z krzy偶贸wki cz臋sto bywa 偶e musimy po doci艣ni臋ciu peda艂u przy艣pieszenia czeka膰 a偶 silnik uzyska te 2000 obrot贸w.
Ten czas wydaje si臋 koszmarnie d艂ugi.

Mo偶esz to zmieni膰 .
Nie chc臋 tu nikogo wkr臋ca膰 ,namawia膰 ,czy promowa膰 przebudow臋 kolektora dolotowego, moje auto zacz臋艂o si臋 kr臋ci膰 od 1800. W przedziale niskich obrot贸w jest widoczna poprawa w dynamice ,auto jest mocniejsze i bardziej elastyczne.
Osobi艣cie jestem bardzo zadowolony z tego zabiegu.

Poni偶ej zamieszczam ma艂e fotostory z zabiegu .Zdj臋cia nie s膮 rewelacyjnej jako艣ci z czystego lenistwa zosta艂y zrobione telefonem , jednak mimo wszystko widoczne s膮 opisywane elem臋ty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Je艣li macie jakie艣 pytania ,zastrze偶enia ,w膮tpliwo艣ci ......... zapraszam do rozmowy.

Dzwo艅 i pytaj po 16:00 TEL. 600218347 Krzysiek

Ostatnio edytowano 20 stycznia 2010, 21:19 przez Roger-Nysa, 艂膮cznie edytowano 4 razy

G贸ra
 Zobacz profil Wy艣lij e-mail  

Tytu艂:
PostNapisane: 16 sierpnia 2009, 07:46 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e30
Dobra robota, ale cyz nie boisz sie ze nakretki ze srubek odkreca sie i wpadna do kolektora_

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 16 sierpnia 2009, 10:35 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
Ciekawe jak to si臋 b臋dzie sprawowa膰. Poprawa musi by膰 znacz膮ca chocia偶 my艣l臋 偶e podobny efekt by艣 osi膮gn膮艂 gdyby艣 zdemontowa艂 g艂owic臋 i da艂 j膮 do czyszczenia/polerowania kana艂贸w itp. Te blaszki faktycznie nie wygl膮daj膮 najlepiej i nale偶y im sie od czasu do czasu przegl膮dzik ma艂y ale ja bym osobi艣cie je wyczy艣ci艂 lub wymieni艂 na nowe. Daj zna膰 za jaki艣 miesi膮c czy dwa jak ci si臋 silnik sprawuje czy nie ma jaki艣 efekt贸w ubocznych tego gaszenia silnika z wibracjami ? Nie znam si臋 na dizlach ale jak fabryka co艣 montuje to w pewnym okre艣lonym celu i po przeprowadzeniu test贸w i bada艅 na ten temat i napewno nie montuj膮 nic bez powodu. Oby Ci to kolego 艣miga艂o jak najlepiej :ok:

pozdrawiam
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za 偶ycia :)

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 16 sierpnia 2009, 11:29 
Specjalista

Witam
karolas123 napisa艂(a):
Dobra robota, ale cyz nie boisz sie ze nakretki ze srubek odkreca sie i wpadna do kolektora_

艢ruba jest wkr臋cona od 艣rodka bardzo pasownie , siedzi bardzo mocno do tego nakr臋tka na zewn膮trz. To nie ma prawa si臋 odkr臋ci膰. Nie s膮dzisz chyba 偶e zdecydowa艂 bym si臋 na takie ryzyko i posk艂ada艂 jakie艣 (druciarstwo) w moim aucie.

Do nier贸wnego gaszenia przywyk艂em zreszt膮 proces trwa 1sek. Potem tylko pozytywne odczucia. (OCZYWI艢CIE TO ODCZUCIE JEST SUBIEKTYWNE I S膭DZ臉 呕E MIJA SI臉 DO艢膯 MOCNO Z PRAWD膭)
Jak wida膰 z jednego zdj臋cia oszacowa艂em ile zajmuje miejsca jedna blaszka. Cztery blaszki obok siebie zas艂aniaj膮 powierzchni臋 wlotu zbli偶on膮 do wlotu pod cylinder.
Nie trzeba mie膰 doktoratu z silnik贸w 偶eby wyobrazi膰 sobie 偶e dzi臋ki pozbyciu si臋 blaszek umo偶liwili艣my wprowadzenie pod cylindry obj臋to艣ciowo tyle wi臋cej powietrza ile potrzebuje jeden cylinder do pracy. U艂atwi艂em swobodny wlot powietrza, zwi臋kszy艂a si臋 jego ilo艣膰 w cylindrach.......... Moc przysz艂a sama.

Ostatnio edytowano 21 sierpnia 2009, 16:39 przez Roger-Nysa, 艂膮cznie edytowano 1 raz

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 16 sierpnia 2009, 11:31 
Uzale偶niony od forum :)

Krzysiek dla bezpiecze艅stwa mog艂es zastosowa膰 na 艣rubach nakr臋tki samokontruj膮ce lub da膰 kropelke loctite'a pod te co masz

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 16 sierpnia 2009, 18:57 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 320d 2002r.
Kod silnika: M47N 150KM
porada pierwsza klasa :ok:
b臋d臋 musia艂 u siebie zrobi膰 taki przegl膮
powiedz kolego tylko jak te klapki do gaszenia s膮 sterowane ? mechanicznie jakim艣 ci臋g艂em od jakiego艣 si艂ownika ? czy ka偶da klapka ma jaki艣 elektro silniczek? nie widz臋 za bardzo na fotkach tego

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 16 sierpnia 2009, 20:33 
Specjalista

WITAM
zdeniu napisa艂(a):
powiedz kolego tylko jak te klapki do gaszenia s膮 sterowane ? mechanicznie jakim艣 ci臋g艂em od jakiego艣 si艂ownika ? czy ka偶da klapka ma jaki艣 elektro silniczek?

Faktycznie masz racj臋 mog艂em zrobi膰 zdj臋cia samego uk艂adu mechanicznego.
Szkoda, teraz jest po jab艂kach........

Natomiast postaram si臋 dok艂adnie opisa膰 jak to dzia艂a.

W momencie kiedy wy艂膮czamy silnik, ECU podaje napi臋cie na elektrozaw贸r, ten puszcza podci艣nienie (generowane przez vacum ) kt贸re jest doprowadzone do bardzo podobnego si艂ownika jak ten kt贸ry steruje turbin膮. Do turbiny jest metalowy i wi臋kszy, do przestawiania klapek zastosowano plastikowy mniejszy i mniej precyzyjny.
Zasada przestawiania pozycji blaszek jest identyczna jak w 偶aluzjach.
W 偶aluzji poci膮gamy za sznurek i ile艣 tam 鈥 tych pask贸w鈥 zmienia pozycj臋 w jednym czasie.
W tym sterowaniu zamiast sznurka jest metalowy pr臋t zapi臋ty plastikowymi zaczepami z o艣kami przedmiotowych blaszek .Pr臋t zmienia pozycje bo dzia艂a na niego si艂ownik a sam si艂ownik dostaje podci艣nienie (dlatego dzia艂a ) a podci艣nienie jest podawane w odpowiednim momencie przez zaw贸r a zaw贸r dostaje impuls napi臋cia od kompa.

Oczywi艣cie porucz za艣lepienia dziurek w kolektorze , nale偶y za艣lepi膰 przew贸d podci艣nieniowy id膮cy z magistrali vacum do opisywanego zaworka. (ja wkr臋ci艂em w rurk臋 艣rubk臋 ) Ca艂y uk艂ad 偶aluzji wraz z si艂ownikiem zosta艂 zdemontowany. Pozostawi艂em jedynie zaw贸r na kt贸ry komputer podaje napi臋cie, bez zaworka komputer wywala b艂膮d. Zaworek musi pozosta膰!!!! jest elementem elektrycznym wykrywanym przez ECU.

By膰 mo偶e wydaje si臋 to zawi艂e i pogmatwane ale po zdemontowaniu kolektora je艣li ma si臋 to przed oczami sprawa jest banalnie prosta.

Ci nie czuj膮c si臋 na si艂ach zawsze mog膮 zostawi膰 wszystko jak w oryginale odrywaj膮c tylko same blaszki od ich osiek . Blaszki s膮 przynitowane do osiek delikatnymi nitami......(w艂a艣nie te nity cz臋sto puszczaj膮 , uwalniaj膮 blaszk臋 kt贸ra wpada do cylindra i m贸wi dzie艅 dobry i zarazem dowiedzenia t艂okowi.

Panowie mam naprawd臋 wielk膮 ch臋膰 pojecha膰 na hamowni臋 zmiany pot臋偶ne . To nie to auto ci膮gnie od do艂u prawie jak VW TDI na PD. Teraz a偶 korci o remaping.

Pozdrawiam Krzysiek

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 16 sierpnia 2009, 22:47 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 320d 2002r.
Kod silnika: M47N 150KM
serdeczne dzi臋ki :padam: , zapewne zrobi臋 niebawem podobnie, przy okazji b臋d臋 musia艂 wymieni膰 odme. Po robocie dam zna膰 :ok:

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 17 sierpnia 2009, 07:42 
M膮drala

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57
ROGER-NYSA, super relacja :padam:

je艣li b臋dziesz mia艂 chwil臋 pisz w tym temacie jak zachowuje si臋 auto po pewnym czasie etc. :)

moje E46 330d

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 18 sierpnia 2009, 15:20 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M41
Czy jak rozbierasz kolektor potrzebne s膮 nowe uszczelki by go z艂o偶y膰, czy mo偶na u偶y膰 starych? Bez ryzyka rozszczelnienia.

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 19 sierpnia 2009, 18:36 
Specjalista

Witam
MacAG napisa艂(a):
Czy jak rozbierasz kolektor potrzebne s膮 nowe uszczelki by go z艂o偶y膰, czy mo偶na u偶y膰 starych? Bez ryzyka rozszczelnienia.

Witam w moim przypadku uszczelki okaza艂y si臋 w bardzo dobrym stanie ,wyczy艣ci艂em je i miejsce styku z g艂owic膮. Sadz臋 偶e nie ma potrzeby nawet smarowa膰 jakim艣 silikonem(termicznym naturalnie). Wypada kolektor dobrze dokr臋ci膰 ja zrobi艂em to na dwa razy(wiadomo z odst臋pem czasowym aby uszczelka dobrze siad艂a potem dociagne艂em)

Na dzie艅 dzisiejszy jestem po kolejnej trasie oko艂o 2000km. Na szcz臋艣cie po niemieckich autostradach autko spisa艂o si臋 rewelacyjnie . Bez wi臋kszych problem贸w osi膮gn膮艂em 230km/h na wi臋cej zabrak艂o mi jaj (: zreszt膮 偶ona sytuacje skwitowa艂a tekstem :
ciebie chyba po.....o鈥 Nast臋pnym razem sprawdz臋 ile poci艣nie na max..
Spalanie wed艂ug kompa 5,3l jeszcze nie liczy艂em jak wychodzi z tankowania ale tak na szybko ponad 7l jak nic!!!! (moja pr臋dko艣膰 w膮cha艂a si臋 mi臋dzy 160 鈥190km/h)

Jako ciekawostk臋 dodam 偶e mia艂em okazje jecha膰 nowo otwarta autostrad膮 po stronie polskiej( po艂膮czenie a4 z Zgorzelcem (J臋drzychowice na Drezno) REWELACJA!!
Szeroko r贸wno i bardzo 艂adnie wiele 艂adnych parking贸w i place zabaw dla dzieci .Czu艂em si臋 jak na prawdziwym zachodnim zachodzie.

Jeszcze nie ma mapy Polski z naniesionym tym odcinkiem a nawigacje kieruj膮 na Boles艂awiec . Nigdy wi臋cej Boles艂awca i jego rond.

Pozdrawiam Krzysiek

[mod.edit. nie przeklinamy!]

Ostatnio edytowano 20 sierpnia 2009, 07:42 przez Roger-Nysa, 艂膮cznie edytowano 1 raz

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 12 wrze艣nia 2009, 08:08 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Super opis ! A jaki masz przebieg ?

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 13 wrze艣nia 2009, 22:06 
Specjalista

arnzar napisa艂(a):
Super opis ! A jaki masz przebieg ?

Witam 267000 :kwasny:

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 18 wrze艣nia 2009, 11:52 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 320dT, 2005r
Kod silnika: M47N
Witaj,

by艂em w Stando we Wroc艂awiu, uchodz膮cym za najlepszy serwis w mie艣cie. Zapyta艂em ich o te klapki, cho膰 moje auto jest z 2005r i teoretycznie powinny by膰 ju偶 poprawione. Oto odpowied藕 jak膮 uzyska艂em:

S膮 przypadki urwania klapek nawet po "poprawce" wprowadzonej w 2004, wi臋c 偶aden u偶ytkownik 320d E46 nie mo偶e czu膰 si臋 bezpiecznie. Klapki maj膮 na celu przede wszystkim poprawienie dynamiki w dolnym zakresie obrot贸w silnika (do 2000 obr.) i daj膮 w tym zakresie wzrost mocy rz臋du 3-5%.

Zatem efekt, kt贸ry powinien wyst膮pi膰 po ich demonta偶u, jest odwrotny do opisanego przez Ciebie, cho膰 raczej nie powinien by膰 odczuwalny. Nie mam powod贸w, 偶eby negowa膰 to co napisa艂e艣, ale go艣膰 w Stando te偶 wygl膮da艂 jakby wiedzia艂 co m贸wi. By艂e艣 mo偶e na hamowni (tak偶e przed modyfikacj膮, by by艂o por贸wnanie)?

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 18 wrze艣nia 2009, 16:10 
Specjalista

Witam
Nie chc臋 negowa膰 wiedzy serwisanta !
Jednak my艣l臋 偶e nie mia艂 racji.... klapki maj膮 konkretne zastosowanie , taj jak napisa艂em wcze艣niej .
Przy wy艂膮czaniu zap艂onu komputer podaje napi臋cie na zaw贸r kt贸ry puszcza podci艣nienie na si艂ownik ten przestawia 艂opatki i zamyka wlot powietrza do cylindr贸w. W tym czasie zanika r贸wnie偶 wtrysk paliwa. Silnik jest wygaszany.
Kiedy艣 wygaszano diesla tylko odci臋ciem paliwa, w nowoczesnych dieslach odcina si臋 i paliwo i powietrze. 艁agodne wygaszanie bez szarpni臋膰 . (kosmetyka)

Po uruchomieniu silnika klapki s膮 w pozycji "pionowej" ustawione tak aby swobodnie wlatywa艂o powietrze. Moim zdaniem swobodnie to ono raczej nie wlatuje, i na pewno obj臋to艣ciowo wlatuje go mniej.

Uwa偶am 偶e nie ma takiej mo偶liwo艣ci aby co艣 co ogranicza wlot powietrza do silnika dodawa艂o mocy.

Doskonale znam swoje auto sporo si臋 przemieszczam i potrafi臋 wyczu膰 r贸偶nic臋 (spor膮). Zapewniam 偶e mocy nie uby艂o!
Nie mamy w Nysie hamowni i niestety nie mog臋 tego przyrostu udokumentowa膰 wykresem (szkoda) Ale mocno nastawiam si臋 na remaping wsadu wi臋c b臋dzie pomiar przed i po modzie.
Zobaczymy jaka moc by艂a wyj艣ciowa , na pewno wykres zamieszcz臋 na forum.
Na dzie艅 dzisiejszy autko sprawuje si臋 wy艣mienicie jestem bardzo zadowolony.
Jestem bardzo ciekaw co poka偶e hamownia bo nie jest to jedyna modyfikacja jak膮 zrobi艂em. Na dzie艅 dzisiejszy mam wyci臋ty ca艂kowicie EGR kt贸ry moim zdaniem r贸wnie偶 ogranicza swobodny wlot powietrza, nawet gdy jest zamkni臋ty. Jako 偶e jego zaw贸r jest umiejscowiony centralnie w 艣wietle wlotu powietrza do kolektora. Zmodyfikowa艂em przep艂ywomierz (o tym zabiegu pisa艂em w jakim艣 topiku) Nie mam katalizatora.
Uwa偶am 偶e wymienione drobne mody maj膮 wp艂yw na dynamik臋 i elastyczno艣膰 auta. Bez wp艂ywu jakiegokolwiek na 偶ywotno艣膰 silnika.
Na co dzie艅 pod艂膮czam si臋 kompem do aut grupy VAG robi臋 diagnostyk臋 i szukam usterek, widz臋 drobne zmiany w budowie silnik贸w BMW i VW.
Ostatnio coraz cz臋艣ciej pod艂膮czam si臋 r贸wnie偶 do BMW.
Mam por贸wnanie i odniesienie ,a odniesieniem jest zawsze moje auto :]

Pozdrawiam Krzysiek

G贸ra

Tytu艂: Mia艂em ten problem na w艂asnej sk贸rze
PostNapisane: 18 wrze艣nia 2009, 21:09 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 Touring '03
Kod silnika: M57N
Dok艂adnie te blaszki s膮 do lepszego dozowania powietrza w dolnym zakresie obrot贸w. Jednak ja kiedy kupi艂em moj膮 330D przyjecha艂em ni膮 z Monachium prawie 1000km i po dw贸ch godzinach jazdy lansowania si臋 po mie艣cie blaszka mi si臋 urwa艂a i 5500 z艂 koszt贸w mia艂em wi臋c polecam je usuwa膰 ka偶demu. Fakt jest te偶 taki 偶e silnik wy艂膮cza si臋 ciut g艂o艣niej ale za 5500z艂 nie przeszkadza艂o by mi to od pocz膮tku. M贸j kolega prowadzi艂 z W艂och 320D 2004rok i przed sprzedaniem jej mia艂 podobny problem. Po zdemontowaniu auto zapi...ala tak jak przed (204KM na taki bolid s膮 wystarczaj膮ce). [shadow=red]Jak kto艣 ma jakie艣 pytania to na priv.[/shadow] [shadow=darkblue]Mog臋 poleci膰 te偶 w艂asny warsztat w kt贸rym b臋d臋 m贸g艂 tak膮 us艂ug臋 wykona膰 w Katowicach ale to te偶 na PRIV[/shadow]. Ruszamy z warsztatem za 2 tyg.
POZDRAWIAM wszystkich BMkarzy.

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 18 wrze艣nia 2009, 21:43 
Specjalista

Witam
Cytuj:
Dok艂adnie te blaszki s膮 do lepszego dozowania powietrza w dolnym zakresie obrot贸w

Warsztat si臋 szykuje to i wiedza pewnie jest..............

BEDI

Troch臋 teorii zapodaj w jaki spos贸b owe blaszki dozuj膮 w niskim zakresie obrot贸w powietrze i jaki ma to wp艂yw na osi膮gi.

Bo ni jak si臋 to ma do fizyki

Jedyne co mog膮 zrobi膰 to si臋 otworzy膰 albo zamkn膮膰.

Pozdrawiam Krzysiek

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 18 wrze艣nia 2009, 22:58 
Poszukaj zanim zapytasz

Dozowanie to moze nie najlepsze okreslenie. Polega to na tym ze w niskim zakresie obrotow za duza iloes powietrza powoduje zmulenie poniewaz predkosc tloka jest na tyle mala ze kazde odchylenie prawidlowego stosunku paliwa do powietrza powoduje obnizenie mocy. Nie jest to wyczuwalne dla laika i raczej mozna to zobaczyc na specjalistycznej aparaturze ale uwierzcie mi na slowo ze tak jest. W wielu silnikach turbodoladowanych zalozenie filtra sportowego typu K&N np powoduje turbodziure przykladem moze byc VOLVO C70 227KM jesli uzyjemy nie dedykowanego filtra.
To tyle o teorii.

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 19 wrze艣nia 2009, 00:24 
Specjalista

Witam

Nie zgadzam si臋!
Za stosunek paliwa do powietrza odpowiada przep艂ywomierz i uk艂ad do艂adowania powietrzem (turbina,zaw贸r podci艣nienia i ECU zgodnie z programem)

Ilo艣膰 paliwa jest dawkowana na podstawie pomiaru przep艂ywki ,ponadto jest korygowana w odniesieniu do temperatury powietrza w kolektorze ,temperatury cieczy ch艂odz膮cej i temperatury samego paliwa, zgodnie z map膮. W tym samym momencie ECU ustala ci艣nienie atmosferyczne , i ci艣nienie w kolektorze i stara si臋 je ustawi膰 aby zachowa膰 proporcj臋 dla wolnych obrot贸w.(najcz臋艣ciej w granicach jednego bara)

W momencie kiedy obroty wzrastaj膮 a wzrastaj膮 dzi臋ki podawanemu paliwu automatycznie wzrasta przep艂yw powietrza przez przep艂ywk臋. A je艣li wzrasta przep艂yw powietrza to komputer pozwala wtrysn膮膰 wi臋cej paliwa itd (silniczek si臋 wkr臋ca)
Powietrze nie bierze si臋 znik膮d jest t艂oczone przez turbo....... a to jest kontrolowane przez kompa na podstawie pomiaru ci艣nienia.Proporcje ustala ECU i zapewniam Ci臋 偶e nie blaszkami w kolektorze.

Na elektrozaw贸r turbiny podawane s膮 impulsy 12v(tak zwane wype艂nienie) podczas pracy (kontroli przez ECU ci艣nienia zmienia si臋 ich cz臋stotliwo艣膰) precyzyjny "mieszek" przestawia albo 艂opatki albo bajpas turbiny kontroluj膮c wydajno艣膰.

W sterowaniu 艂opatkami nie ma wype艂nienia s膮 dwa stany 1 i 0

艁opatki nie przestawiaj膮 si臋 p艂ynnie odcinaj膮c powietrze. Podczas pracy silnika s膮 otwarte stan-1 przy wygaszaniu silnika pojawia si臋 stan 2 i s膮 poziomo odcinaj膮 powietrze.

Ciekawi mnie jeszcze w jakim " niskim przedziale obrot贸w" dochodzi do zak艂贸cenia stosunku paliwa do powietrza. I jak dok艂adnie niby 艂opatki wp艂ywaj膮 na zachowanie tego stosunku bo w ka偶dym przedziale obrot贸w stoj膮 otwarte pionowo jak dzwon! A powietrze t艂oczone przez turbo je tylko owiewa.

Teoria to nie opowie艣ci o VOLVO i filtrze powietrza.
Tylko om贸wienie procesu dzia艂ania blaszek.

Zreszt膮 nawet nie blaszek...... ale je艣li si臋 stawia tak膮 teorie to trzeba wiedzie膰 偶e cytuj臋 :

Literatura bran偶owa

"W silnikach Diesla olej nap臋dowy jest dostarczany pod wysokim ci艣nieniem wytworzonym za pomoc膮 rz臋dowej wielosekcyjnej pompy wtryskowej lub pompy rozdzielaczowej. Obecnie w celu zwi臋kszenia mocy jednostkowej, zmniejszenia zu偶ycia paliwa, obni偶enia emisji ha艂asu i substancji toksycznych w silnikach ZS stosuje si臋 komory spalania z wtryskiem bezpo艣rednim oraz nowe rozwi膮zania uk艂ad贸w zasilania. S膮 one oparte na systemie Common Rail lub na pompowtryskiwaczach. Zalet膮 systemu Common Rail jest mo偶liwo艣膰 zastosowania tzw. wtrysku wielofazowego, kt贸ry poprawia przebieg spalania i powoduje nie tylko zmniejszenie zu偶ycia paliwa, ale r贸wnie偶 obni偶enie ha艂asu i poziomu emisji tlenk贸w azotu. Podobnie jak w uk艂adach wtryskowych silnik贸w o zap艂onie iskrowym podstawowe parametry pracy nowoczesnego silnika Diesla ustalane s膮 za po艣rednictwem elektronicznej centrali steruj膮cej przetwarzaj膮cej dane z czujnik贸w silnika.

Zastosowanie precyzyjnego sterowania prac膮 silnik贸w Diesla sprawi艂o, 偶e jednostki te nie tylko dor贸wnuj膮 swoimi parametrami konkurentom benzynowym, ale niejednokrotnie je przewy偶szaj膮. Wbrew obiegowej opinii to nie ilo艣膰 dostarczanego paliwa decyduje o mocy silnika, ale ilo艣膰 powietrza; poniewa偶 silnik Diesla pracuje z du偶o wi臋kszym nadmiarem powietrza ni偶 silnik benzynowy. Popraw臋 osi膮g贸w silnik贸w wysokopr臋偶nych uzyskuje si臋 przez ich do艂adowanie czyli zastosowania spr臋偶arki lub zespo艂u turbospr臋偶arkowego w celu spr臋偶enia dostarczanego do cylindr贸w powietrza. Zwi臋kszenie g臋sto艣ci powietrza prowadzi do zwi臋kszenia mocy efektywnej bez powi臋kszania pojemno艣ci skokowej silnika"

Ch臋tnie podejm臋 dyskusj臋........

Pozdrawiam Krzysiek

Ostatnio edytowano 15 stycznia 2010, 07:43 przez Roger-Nysa, 艂膮cznie edytowano 1 raz

G贸ra

Tytu艂:
PostNapisane: 19 wrze艣nia 2009, 11:58 
Poszukaj zanim zapytasz

No stary czuje sie jakbym dostal liscia ale dobrze bo widze ze nie mam co dyskutowac z expertem i doceniam Twoja wiedze, powiem nawet ze wiem ze sie czegos nauczylem. To o czym pisalem to tylko teoria uslyszana i wysnuta bo w niektorych silnikach benzynowych na dolocie sa takie przepustnice ktore wlasnie steruja iloscia dostarczanego powietrza. Zastanowilo mnie tylko to ze skoro jedziemy z wieksza predkoscia i wrzucimy na luz to cisnienie poprzez p臋d w kolektorze jest wieksze niz podczas postoju i ze wtedy zeby nie zadlawic silnika sa po to te male przepustnice. Ale pewnie masz racje bo po ich zdemontowaniu mam czesto sygnaly ze "chyba poduszka pod silnikiem Ci padla bo glosno sie gasi silnik" albo inne spostrzezenie obserwatorow.
Jesli juz tak rozmawiamy a widze ze w koncu pisze ktos kto wie co pisze to moze powiesz mi jak sprawdzic zawor EGR lub jak go wyczyscic bo duzo o tym czytam a u mnie nic takiego nigdy nie robilem i jakie sa objaby kiedy on wogole wymaga czysczenia lub nawet zaslepienia.

G贸ra

Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 655 ]  Przejd藕 na stron臋 1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Nast臋pna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten dzia艂: Brak zalogowanych u偶ytkownik贸w i 5 go艣ci

Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych temat贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w tematach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w

Skocz do: