BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 00:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] szyby zdechły! Pilne-nie moge ich domknac!
PostNapisane: 3 lipca 2007, 22:45 
Pierwsze kroki

Co moze byc przyczyna usmierconych na wpol nie domknietych szyb.Na celowniku mam przekaznik i bezpiecznik, ale nie moge sprawdzic, bo nie wiem ktore to sa a niemieckiego nie znaju. Do tego nie moge nigdzie znalezc schematow do 320i urodzonej w 08.92.
podobno jest gdzies umiejscowiony pod kierownica.. ale ktory to?

Ostatnio edytowano 4 lipca 2007, 12:07 przez ariusz, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 23:02 
Specjalista

Demontując osłonę nad nogami kierowcy, zobaczysz pod licznikiem przy kolumnie kierowniczej czarne mocowanie będące siedliskiem pod przekaźniki i w nim powinien się znajdować niebieski, wysoki przekaźnik. Ale nie w każdej trójce ma on zastosowanie.
Sprawdzałeś bezpieczniki ?. Próbowałeś domknąć szyby przy otwartych drzwiach?

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 23:18 
Pierwsze kroki

tak, probowalem na kazdy sposob i daje lipa:( tam pod kolumna nie znalazlem zadnego siedliska, mam za to sporo przekaznikow w komorze silnika, pamietam ze jest tam wlasnie niebieski. ten kolor oznacza przekaznik do szyb?

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 23:22 
Specjalista

W skrzynce bezpieczników pod maską nie ma przekaźnika od szyb - są tylko bezpieczniki.
Nie wiem dokładnie jakie rozwiązanie elektryki szyb jest u Ciebie, ale czy włączniki są podświetlone po otwarciu drzwi, lub włączeniu zapłonu??

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 23:25 
Pierwsze kroki

o to obre pytanie. Nie sa. zgaslo podswietlenie wraz z awaria. wczesniej dzialalo tylko podswietlenie przelaczniak szyb pasazera

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 23:29 
Specjalista

Sprawdź pod maską bezpieczniki 42,43,44 - dokładnie nie pamiętam, ale jeden z nich jest odpowiedzialny za szyby. Bezpiecznik ten umiejscowiony jest w pierwszej listwie w skrzynce patrząc od przodu auta - od wnętrza komory silnikowej jest 46.
Wyjmij i dokładnie obejrzyj.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 23:33 
Pierwsze kroki

ja dzis przejrzalem wszytkie bezpieczniki kilkukrotnie, ale zajrze jeszcze raz. Ciekawia mnie te wielkie przekazniki w komorze silnika. To sa przekazniki bankowobo rozrysowany na nich jest schemat podlaczenia. A czy kolorystyka cos znaczy? sa pomaranczowe, niebieskie, jede wysoki czarny-ale ten wydaje sie byc od kierunkowskazow, wiem ze jest od pompy paliwa i czegos jeszcze. a orientujesz sie gdzie jest wylacznk krancowy? ten odpowiedzialny za zatrzymanie zamykania szyb w przypadku napotkania z oporem. moze to tamten?

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 23:33 
Specjalista

A i jeszcze jedno.

Czy po prawej stronie kierownicy znajduje się w Twojej wersji czarny prostokątny przycisk??

W skrzynce pod maską nie ma ani jednego przekaźnika, który miałby związek z elektrycznymi szybami ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 23:36 
Pierwsze kroki

tak, to jest przycisk od blokowania otwierania drzwi, sprawdzalem go dzis. Tam juz nie ma prundu:(

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 23:36 
Pierwsze kroki

tfu, nie drzwi a okien

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 23:46 
Specjalista

Cytuj:
Tam juz nie ma prundu

Na obu przewodach??
To jest włącznik do możliwości wyłączenia pracy elektrycznych szyb. Jego istnienie daje mi wyjasnienia co do opcji rozwiązania elektryki szyb.
Włącznik ten odcina główne - prądowe zasilanie na włączniki i tym samym na silniczki w mechanizmach szyby. Ale to nie wszystko. Napięcie jest podawane prosto z bezpiecznika (napięcie stałe), ale za nim ono do włącznika dotrze, to jest jeszcze załączane przez przekaźnik, o którym pisaliśmy. Zadaniem tego przekaźnika jest załączenie tego zasilania w sytuacji załączenia zapłonu, lub otwarcia drzwi, więc przekaźnik ten musi istnieć. Rozejrzyj się dobrze pod licznikiem - jest on na pierwszy rzut oka nie widoczny - pomogą Ci grube przewody jakie muszą być doprowadzone do tego przekaźnika a jednym z nich będzie przewód o takiej samej barwie jak do tego włącznika - o ile mnie pamięć nie myli to czerwono-zielony.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 00:02 
Pierwsze kroki

tak, na obydwu, dlatego bralem pod uwage przekaznik. co do barwy to albo tak jak piszesz, albo czerwono zolty, jutro juz popatrze. Napisz mi jeszcez ta barwe- czy mam szukac niebieskiego przekaznika?

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 00:22 
Specjalista

Tak. Pamiętam tylko niebieski przekaźnik, że miał zastosowanie w tym celu - o innym kolorze nie słyszałem.
Gdy go znajdziesz, rozbierz i popraw luty na niektórych lutowaniach. Jeżeli zdarzało się już kiedyś, że szyby chwilowo przestawały chodzić to całkiem możliwe, że to w wyniku zimnych lutów w tymże przekaźniku.

Jeżeli chcesz domknąć szyby na już to podaj zasilanie na jeden z przewodów na tym włączniku i szyby powinieneś domknąć.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 14:50 
Pierwsze kroki

no to sie zgadza, bo wczesniej juz mialem czasami klopoty z zamykaniem. Czasem dzialao czasem nie. No to mam nadzieje, ze mamy odpowiedz:] Napisze jak sie dogrzebie.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 17:44 
Pierwsze kroki

no Panie kolego.
Znalazlem nieszczesny niebieski przekaznik, usterka tez zostala zlokalizowana, takze dzieki wielkie za pomoc:]

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 20:24 
Specjalista

A jednak tam był ?? :rotfl:
:ok:

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2007, 20:53 
Pierwsze kroki

ta jest:] byl byl, cwaniak. Po lewej stronie pod wskaznikami!:)

Tytuł:
PostNapisane: 27 lipca 2007, 22:46 
Forumowicz

Witam. ja mam taki problem ze przestała mi działać szyba lewa elektrycznie. Ani w gore ani w dół słychać tylko takie pstrykanie jak wezmę góra dół. Co może być powodem? Prawa szyba działa. Przekaźnik czy jakieś bezpieczniki?

Jak się dostać do tej komory pod kierownica? I gdzie jest dokładnie ulokowany ten przekaźnik? Łatwo się do demontuje?

Proszę o szybką pomoc. DZIEKI

KVINEK (Marienwerder)

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, 08:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3
bowwer,

mialem taka sama sytuacje w E36 QP ( tez od strony kierowcy, szyba przestala sie opuszczac, po nacisnieciu na guzik bylo sluchac takie cykanie ) i nie byl to ani przekaznik, ani bezpiecznik tylko spalony silniczek od szyby kierowcy :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2007, 09:17 
Uzależniony od forum :)

bowwer napisał(a):
Ani w gore ani w dół słychać tylko takie pstrykanie jak wezmę góra dół.
skoro słychac że "pyka" to znaczy że przekaźnik się załącza. Najpewniej tak jak Juma pisał to silnik spalony, może być tez że szyba się zablokowała ( jezeli już ktoś rozbierał i coś nie tak złorzył)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1