marcellchen napisał(a):
pietja10 napisał(a):
Padł mi licznik w E39
czyli co masz na mysli ?? co z nim sie stalo ??
No więc na początku, jakieś pół roku temu zegary przestały cokolwiek pokazywać w czasie jazdy. Znajomy spec od BMW powiedział, że na bank zegary
bo licznik VDO z e39 to lipa. Zasugerował, żebym zanim kupię jakiś inny używany, najpierw posikał WD40 styki w tym moim.
Popsikałem. O dziwo, licznik ożył! Znów działał jak wcześniej. Ale mniej więcej po dwóch tygodniach w czasie jazdy do pracy, prędkościomierz nagle wspiął się na 200 km/h
a obrotomierz pokazywał 2000tyś obr. Słowem, zrobiła się regularna dyskoteka. Zegary wariowały w prawo i lewo, ale nie pokazywały faktycznych wskazań.
Wyciągnąłem licznik po raz drugi. Okazało się że WD40 rozlało się po wtykach w liczniku i zrobiło zwarcie.
Patyczek, wacik, spirytus i 2 godziny gmerania żeby to poczyścić. Znowu poskładałem i znowu 2 tygodnie spokoju.
Po tym czasie po raz kolejny zegary umarły. Wiedziałem, że problem tkwi w tych stykach więc wykombinowałem że poskładam to na paście
termoprzewodzącej z opiłkami srebra. Po tym zabiegu zegary działały bite 4 miesiące bez zarzutu.
Dziś rano niestety znowu kompletna fiksacja. Wskazówki dostały padaczki i zaczęły się trząść zupełnie bez sensu.
Porozbierałem to badziewie po raz 3 i okazało się, że pasta srebrna wyciekła i zrobiła zwarcie na pinach podobnie jak wcześniej WD40.
Teraz to znów czyściłem, składałem i znowu wszystko gra. Test zegarów OK.
Słabi mnie już ten temat, dlatego postanowiłem wymienić ten licznik.
Cena nowego zabija, a używki po 250-270 za wersję EU i 50,- za GB.
Jeden gostek z mojego miasta wystawia na allegro akurat zegary z GB, M52B28 manual, więc taki jak mój tylk że wersja angol.
Cena 70,- zł. Jestem skłonny to kupić, tylko zastanawia mnie czy da się jakoś przestawić licznik z Mil na Km. Prędkościomierz wyskalowany w obu jednostkach, temperatura, paliwo OK.
Dobija mnie to że, wiem że mój licznik jest generalnie sprawny a winne są styki. Niestety ja nie potrafię sobie z tym poradzić.
ufffffffffff