BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 lipca 2025, 05:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e91] Błąd automatycznej skrzyni biegów
PostNapisane: 8 sierpnia 2011, 14:50 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 330xd
Witam mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu związanego z błędem, który wyskakuje mi po uruchomieniu auta.
Mam BMW 330 z automatem i od kilku dni z rana jak uruchamiam auto wyskakuje mi błąd automatu (żółta ikona - wykrzyknik w zębatym kółku i braku wciśniętego hamulca) i przestawienie wajchy z pozycji P jest niemożliwe (blokada). Dopiero po mechanicznym zdjęciu blokady, przejechaniu 2,5-3 km, wyłączeniu i włączeniu auta wszystkie błędy znikają i auto śmiga jak nowe (ostatnio przejechałem tak około 700km i nie było podczas jazdy żadnych problemów, żadnych szarpnięć).
Co najdziwniejsze to, to że jak zostawię auto na krótką chwilę (2-3h) i znowu uruchamiam auto to również wszystko gra.
Problem pojawia się ponownie po dłuższym nie użytkowaniu auta. Czujnik hamulca chyba działa bo światła stop się świecą.

z góry dziękuję za pomoc

i co najśmieszniejsze to, to że dziś ruszył bez problemu :) ale wolę zapytać na zaś :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e91] Błąd automatycznej skrzyni biegów
PostNapisane: 8 sierpnia 2011, 15:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
spytaj lepiej mechanika,takiego co ma kompa
na to nie wpadłeś?

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 8 sierpnia 2011, 15:27 
Poszukaj zanim zapytasz

na to wpadłem i nawet wykonałem (u dwóch) i każdy mówił mi co innego, "a to coś na kablach" "a to coś ze sterownikiem skrzyni" - i bądź tu mądry.
Pytam bo może ktoś już miał taki przypadek.

PostNapisane: 20 sierpnia 2011, 21:14 
Poszukaj zanim zapytasz

ponawiam prośbę o pomoc,
w sumie już coś mniej więcej wiadomo, diagnostyka w ASO wykazała brak komunikacji z 3 i 4 elektrozaworem (mechatronic) i..... części nie występują w oryginale tylko w całości...koszt 9tys!!!!
Znacie jakiegoś dobrego fachowca (odległość nie gra roli :D ) który podjąłby się naprawy (podejrzewam, że da się coś z tym zrobić w rozsądnych pieniądzach). Tak jak pisałem powyżej po przejechaniu 2-3km i ponownym uruchomieniu auta, wszystko chodzi jak nowe.
Jeszcze jedno pytanie: gdzieś na forach wyczytałem, że nieprawidłowe działanie elektrozaworów w automacie może byc spowodowane zabrudzonym olejem (opiłki z tarczy) - czy może być to u mnie?

PostNapisane: 21 sierpnia 2011, 10:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Witam!
Jeśli chodzi o konkretną pomoc to polecam forum oraz sklep www.midparts.pl. Sam u nich otrzymałem pomoc w przypadku problemów z automatami. Mechanik udziela się tam raz na jakiś czas ale potrafi pomóc.
Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1