BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 lipca 2025, 05:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 316i Uszkodzenia DME
PostNapisane: 28 lutego 2010, 13:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 316i
Kod silnika: m43TU
Witam,
mam problem ze sterownikiem silnka 1.9. Juz dwa razy naprawiany byl moj DME i nie jest to wiekszym problemem dzieki koledze replay20. Niestety problemem jest czestotliwosc wystepowania tej usterki poniewaz od ostatniego razu przejezdzilem prawie rok bez zadnych objawow. Ostatnio mialem na kompie blad potencjometru przepustnicy ale nie wiaze tego z tak silnymi uszkodzeniami, poniewaz w miejscu polaczenia pinow z plyta wypalona zostala dziura na wylot. Z WDS wynika ze za pierwszym razem przepalone zostaly piny 8,9 wejscia napiecia ale teraz 7,8,9, byly rownomiernie uszkodzne. Wartosci bezpiecznikow sa O.K. i nie zostaly przepalone, przekazniki sa tez O.K. Wymienilem uszczelke pod szyba bo mialem podejrzenie dostwawnia sie wody, dme suche. Jedyne co jest dziwne to to ze komp przepalal sie jak bylo ulewnie+otwierana byla mokra maska (wymiana oleju).Czy ktos z was spotkal sie z takim przypadkiem? Macie jakies propozycje co moze to powodowac?

http://w330.wrzuta.pl/obraz/9eIJD0Ubt54/p3300046

http://w330.wrzuta.pl/obraz/aGXd7UcR6jc/p3300042

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 316i Uszkodzenia Dme
PostNapisane: 28 lutego 2010, 13:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
czy masz u siebie nieoryginalny alarm? odcięcie zapłonu ? jeżeli tak to zobacz na kompie jakie napięcia rozpoznają u siebie moduły przy starcie. Źle założony alarm powoduje skoki napięcia.

PostNapisane: 28 lutego 2010, 13:48 
Pierwsze kroki

Alarmu nie mam. Tylko oryginalny EWS.

PostNapisane: 28 lutego 2010, 14:17 
Pierwsze kroki

Prąd,który uszkodził sterownik przepływał przez pin 8 i 9 gniazda nr 1 sterownika. Te obwody zabezpiecza bezpiecznik F2 o nominale 30A znajdujący się w komorze sterownika silnika. Tam musi płynąć bardzo duży prąd ,który przegrzewa druk na płycie sterownika co w dalszej konsekwencji doprowadza do wypalenia dziury. Dziwnym dla mnie jest to,że nie przepala się bezpiecznik... Sprawdź dodatkowo jakość połączenia elektrycznego akumulatora z samochodem (klemy). przepięcia powstające na skutek złego styku mogą prowadzić do uszkodzeń elektroniki i w konsekwencji takich skutków jaku ciebie.

PostNapisane: 28 lutego 2010, 14:39 
Pierwsze kroki

Klemy przed zima wyczyściłem i nasmarowałem, sprawdzę jeszcze połączenie masy.

PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 19:15 
Pierwsze kroki

Ok. sprawa wyjasniona.
CEWKA ZAPLONOWA byla uszkodzona i palila mi kompa. Dziekuje Markowi (replay20) za jego poswiecony czas i fatyge. Polecam go wszystkim ktorzy maja problemy z elektronika w bmw, Marek ogarnia te tematy, ponadto ma super podejscie do klienta.

Tytuł: Re: [E46] 316i Uszkodzenia DME
PostNapisane: 26 sierpnia 2011, 15:32 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 318i
Potwierdzam wszystko co napisał przedmówca.
Miałem w mojej 318 uszkodzony sterownik silnika. Samochód albo w ogóle nie odpalał albo natychmiast po odpaleniu gasł. W końcu tutaj polecono mi Pana Marka. Samochód został zaciągnięty na holu.
Dostałem wsparcie przy wyborze części zamiennej, tak aby dokładnie pasowała. Następnego dnia samochód był sprawny i jeżdżący, a dodatkowo otrzymałem wiele cennych rad eksploatacyjnych.
Świetna robota!
Dodatkowo dowiedziałem się też że u Replay20 można też oprogramować różne dodatkowe funkcje samochodu - napewno jeszcze tam się pojawię.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1