BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 lipca 2025, 05:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] prowadzenie na koleinach
PostNapisane: 27 sierpnia 2011, 14:34 
Forumowicz

Moje BMW: e46 2002
Kod silnika: M47N
Walkowalem temat baaardzo dlugo. Kupilem samochod na 225/45/17, na koleinach rzucalo niemilosniernie na zime kupilem 205/55/16 jezdzilo sie super, po drodze regenerowalem maglownice. Na lato kupilem letnie 205/55/16 i zaczalem sie cos podobnego co na 225. Opony mialem bridgestone turanza w run flacie. Podobno brigdestone sam w sobie jest twardy a dochodzily wzmocnienia RFT, auto odbijalo sie od kolein. Zmienilem opony na micheliny i jest super, prawie jak na zimowkach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 27 sierpnia 2011, 15:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B18
fakt podjedziesz do pseudo fachowca z jakimś innym problemem i na Dzień Dobry 50zł do nawet prawie 200zł za podłączenie komputera
bo inaczej to nie ma czasu na pogaduchy :dobani:
geometra to szeroki temat (prócz zbieżności, kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy, pochylenie koła i inne)
dodatkowo odsadzenie felgi ET lub dystanse mają też duże znaczenie przy koleinach

podsumowując:
BMW e46 ma dość mocno bezpośredni układ kierowniczy co oznacza tyle że masz większą precyzje i żeby skręcić ostro potrzeba mniej obrotu kierownicą
ale wpływa na większe przekazywanie naprężeń z kół na kierownicę
(przypomniały mi się stare PKSy co pan kierowca machał kierownica z lewa do prawa na prostej aby jechać prosto ehh to były czasy :D )

masz szerokość 235 profil 40 a koło możesz mieć tak blisko błotnika jak 245 przez odsadzenie ET
(szczególnie jeśli masz dystanse albo wystające ranty lub ramiona wygięte do zewnątrz w alufegach możesz mieć poszerzony rozstaw kół)
dodatkowo niska wysokość profilu nie pozwala się ułożyć oponie

stań kawałkiem tak 1/3 opony bokiem auta na nawet niskim krawężniku i zobacz jak stoi koło
chodzi o oponę która to wisi w powietrzu
taka sytuacja powtarza się przy jeździe po koleinach i stąd takie zachowanie auta
koleina wygina elementy gumowe zawieszenia i przestawia chwilowo geometrie i ciężko raczej będzie coś poradzić ale coś tam się da

biorąc powyższe pod uwagę będziesz się musiał raczej przyzwyczaić ;)

co do Michelinów to moim zdaniem najlepsze opony (przede wszystkim wysoki komfort oraz małe zużycie i duża przyczepność)
jak zmieniłem z jakiś dwóch chińskich i z dwóch europejskich budżetówek to tak jak byś adidasy z rynku na NIKE AIR MAX zamienił (mięciutkie)
(założyłem używki bo nowe to koszt około 3000zł a i tak niebo a ziemia) łatwiej wyczuć kiedy wpadasz w poślizg i łatwiej odzyskać przyczepność którą oczywiście trudniej stracić)

PostNapisane: 27 sierpnia 2011, 16:11 
Forumowicz

Moje BMW: 320D
no i właśnie o takie wytłumaczenie mi chodziło. na razie z geometrią nie będę nic kombinował bo dopiero co ustawiałem i jest o niebo lepiej jak było. jeszcze wracając do mechaników to wole przestudiować forum, pownerwiać pytaniami a potem zrobić to samemu

PostNapisane: 27 sierpnia 2011, 22:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42B18
pepejeans napisał(a):
a co do zlewania płynu to robiłem to już 2 razy. muszę się dokładnie jeszcze zapoznać jak wyciągnąć tą pompę i ten zbiorniczek

coś mi się kiedyś obiło o uszy o pękających zbiorniczkach i nieszczelnych przewodach
(ale wyciek to byś raczej zauważył :| )

PostNapisane: 28 sierpnia 2011, 19:22 
Forumowicz

Moje BMW: 320D
o wycieku nie ma mowy bo przepatrzyłem wszystko od góry do do dołu. to jest coś takiego jakby maglownica samoistnie przepychał olej. nie wiem. nie mam punktu odniesienia do innych bmw. musiałbym się spotkać z kimś żeby przejechał się moim autem a ja jego i zobaczyłbym czy jest tak samo

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1