BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 03:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problemy z ogrzewaniem
PostNapisane: 28 marca 2006, 00:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
Od pewnego czasu mam z tym problem. Może mi pomożecie.
Mam problemy z ogrzewaniem auta.

Włączam silnik. po 5 minutach całość sie nagrzewa. Z nawiewów leci cieple powietrze i jest git...

Jakieś 15-30 minut. bo później powietrze leci coraz bardziej zimne! I spada jego intensywność. Podkręcenie temperatury nic nie daje. ustawienie nawiewów na max tez nie.

Podobna przyczyna awarii była chłodnica klimatyzacji i nieszczelny układ. Wymieniłem na nowa chłodnice i nadal to samo! Na szczęście idzie lato wiec nie będę tego potrzebował, ale to wstyd żeby w aucie takiej klasy nie działało ogrzewanie.

Jedynym wyjściem było włączanie nawiewu na szybę. Wtedy jakimś cudem na szybę leciało cieple powietrze. Od bidy dało sie samochód ogrzać. No, ale to chyba nie powinno tak wyglądać?

Jeśli wiece, czym to może być spowodowane to proszę o info. auto chodzi jak zegarek ,nic a nic sie nie dzieje. Tylko taki głupi problem...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2006, 21:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
to u mnie jest podobnie, nie grzeje na postoju, w czasi ejazdy jest git

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2006, 21:50 
Forumowicz

Moje BMW: 330CiC
Kucharz, jezeli w czasie jazdy git a na postoju nie to masz zapowietrzony uklad, u Ciebie Rafal tez tak jest czy i w czasie jazdy nie grzeje?? jak w czasie jazdy tez nie to moze masz przypchana nagrzewnice.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2006, 09:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
podczas jazdy grzeje...

i po kilkunastu minutach, przestaje

Tytuł:
PostNapisane: 2 kwietnia 2006, 10:19 
Forumowicz

Moje BMW: 330CiC
w czasie jazdy tez przestaje?? a jak temperatura silnika?? nie spada? wczesniej bylo dobrze czy odkad masz auto tak jest??

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2007, 09:39 
Forumowicz

I jak rozwialiscie ten problem. Ja mam troche podobny.
Po podniesieniu temperatury (o 4-5 st) zaczyna znowu grzac a pozniej z kratek nawiewu (tych czolowych i w drzwiach) znowu zaczyna leciec zimne powietrze.
Zgodnie z sugestiami kupilem juz nowego tzw. 'jeza' i wymienilem ale nie przyniolo to efektu (300 zl. w bloto).
Przy okazji wymiany 'jeza' zauwazylem, ze te element:
Obrazek
byl w 2 czesciach, tzn na te blaszki przychodzi jeszcze taka nakladka, ktora nalozylem ale nie wiem czy to dobrze dziala.
Element ten znajduje sie tuz przy nogach pasazera i nie wiem za co dokladnie odpowiada, bo w schematach jest ich kilka
Obrazek

LINK

Kupilem uzywane silniczki - dlaczego maja one rozne numery, czy jest jakas roznica w pracy tych silniczkow w rozroznieniu na numery?
np. 8385556.9 i 6900262.9 maja inaczej wtyki, a pozostale wygladaja tak samo.

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2007, 21:34 
Poszukaj zanim zapytasz

witam,
panowie jak zauważyliście problrm leży w zapowietrzonym lub zamulonym układzie chłodzenia. Podobnym problemem musiałem się kiedyś zająć.
Jeśłi stan płymu jest ok, to po nagrzaniu auta należy wykręcić małą śrubeczkę przy korku od chłodnicy - powietrze jeśli jest w obiegu to zacznie wydostawać się na zewnątrz. Jeśli płynu brakuje to jasna sprawa trzeba uzupełnić i wtedy sprawdzic zachowanie auta - ogrzewanie czy na wolnych obrotach grzeje.
Jeśłi powyższe nie działa to proponuję zakup płunu do odkamieniania-oczyszczania układu chłodniczego (zwykle po wlaniu do chłodnicy trzeba dobrze silnik nagrzać i zaraz potem poczekać jak ostygnie i powtórzyć zabieg raz jeszcze), który wymyje nieczystośći w obiegu chłodniczym. Następnie należy opróżnić układ - przedmuchać by cały płyn wypłynął, i zalać wodą destylowaną. jeszcze raz dobrze zagrzać silnik ze dwa razy - ostudzić i nagrzac, i również wylać całośc płynu. Jestem pewien że to zadziała.
Zalwacie płynem chłodniczym na gotowo uzupełniając stan po paru kilometrach i powinno grzać ajk przy kominku. Należy również po uruchomieniu silnika z nowym płynem odpowietrzyć układ.
powodzenia ::)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1