BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 22:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Webasto - uruchamia się po przekręceniu stacyjki
PostNapisane: 15 stycznia 2012, 11:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Witam

Przedmiotem diagnostyki jest 530i z fabrycznie zamontowanym webasto. Opcja 536 AUXILIARY HEATING po rozkodowaniu VINu. W zestawie są piloty z logo BMW.

Ustawiając timer na ekranie od nawigacji, nie udaje się uruchomić ogrzewania. Po takim teście w sterowniku od klimy pojawia się błąd:
50 Additional heater

Error frequency : 253
Open circuit

Jeśli w czasie zaplanowanego grzania (od timer do timer + 30min) przekręce kluczyk w pozycję 1 (Radio mode, accessory), to ogrzewanie zaczyna pracować.

Takie samo zachowanie występiło przy pierwszej próbie uruchomienia pilotem, tylko tym razem błąd pojawia się w sterowniku od webasto:
14 K-Bus breakdown

Error frequency : 133
Off 0.00 0-n
Cooling temperature 3.00 degrees Celsius

Implausible value, Invalid working area.

Przy kolejnych próbach wystartowania ogrzewania pilotem, zmiana pozycji kluczyka w stacyjce nie uruchomiła ogrzewania.

Błędy wskazują na brak komunikacji pomiędzy sterownikami, tylko dlaczego wszystko zaczyna działać po przekręceniu kluczyka?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Webasto - uruchamia się po przekręceniu stacyjki
PostNapisane: 15 stycznia 2012, 12:02 
Webasto ma dwi funkcje zazwyczaj, podgrzewa ciecz dla silnika i podgrzewa wnetrze. Prawdopodobnie masz cos skopane z ogrzewaniem wnetrza a zalacza sie samo podgrzewanie silnika jak przekrecisz kluczyk.

PostNapisane: 19 stycznia 2012, 18:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Witam

Nakierowałeś mnie na dobry trop. W inpie odnalazłem informację jakoby sterownik był do diesla i został wyprodukowany pod koniec 97 roku. Samochód jest z lipca 2001, więc wątpie, że jest to oryginalny sterownik.
Chyba, że zdarzają się błędy w informacjach zakodowanych po sterownikach. Również w inpie widziałem , że mam skrzynie 4 biegową.

Nawet zakładając sytuację, iż jest to sterownik od Thermo Top Z (tylko dogrzewacz silnika) to też nie działa do końca dobrze.
Grzeje tylko z kluczykiem w pierwszej pozycji. Po przekręceniu w drugą (kontrolki, tuż przed rozruchem) od razu się wyłącza.

Nie wiem na ile wiarygodna jest informacja w dziale "Information" na temat ogrzewania postojowego, ale są tam następujące rzeczy:

Rework program: Additional heater, Park heating K-Bus Variant
Version: 1.01

Control Unit: Additional heater, Park heating E38 E39 E46 E53
Version: 1.13
Co sugerowałoby, że jest to sterownik od Thermo Top Z/C.

PostNapisane: 19 stycznia 2012, 18:26 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Cabrio
Kod silnika: N46B20 swap M54B30
Wydaje mi sie ze masz uszkodzony jakis przekaznik ktory po zalaczeniu webasta powinien zalaczyc dmuchawe itd. dlatego po przekreceniu kluczyka wszystko dziala... nie wiem jak jest w BMW, ale w traficu mam tez fabryczne webasto i mialem taki sam problem i po wymianie przekaznika z kostka (utlenila sie) jest wszystko ok :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1