BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 16:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] Problem z CHECK ENGINE
PostNapisane: 28 stycznia 2012, 12:37 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 525i
Witam wszystkich stalem sie posiadaczem BMW e60 525i z silnikiem (n52) szukalem na forum ale nie znalazlem odpowiedzi na moj problem.
Jestem tydzien po zakupie samochodu ktory prawdopodobnie stal chwile niejezdzony , problem pojawil sie cztery dni po zakupie. w trakcie jazdy pojawily sie szarpniecia i znaczny spadek mocy, tak jakby silnik nie pracowal na wszystkie cylindry. Po chwili pojawil sie komunikat o bledzie CHECK ENGINE. Zjechalem na pobocze zgasilem silnik. Probowalem go odpalic, ale zaraz po odpaleniu wskoczyl na podwyzszone obroty i po chwili zgasl. Poniewaz mieszkam w Angli i mam darmowa pomoc drogowa wiec skorzystalem.Przyjechal gosc podpiąl go pod komputer i zczytal bledy. 2A98 Crank shaft - inlet camshaft, correlation ,Combustion misfires cylinder 1.2.3.4.5.6 29CD,29CF,29D0,29CC,29D1,29D2,29CE. wykasowalem bledy z nadzieją, że to coś pomoże. Niestety przejechałem około 120 km i znowu to samo. Proszę o pomoc. Myślę, że będzie to czujnik....pytanie tylko który? Czy ktoś z was miał taki problem i jak go rozwiązać. Może ktoś ma zdjęcia gdzie dokładnie ten czujnik się znajduje. Z góry dziękuję.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E60] Problem z CHECK ENGINE
PostNapisane: 28 stycznia 2012, 13:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Wygląda na uszkodzony czujnik wału korbowego.
Ja polecam jednak udać się na diagnostykę typowo sprzętem do bmw.

29CD,29CF,29D0,29CC,29D1,29D2,29CE to błędy wypadania zapłonów na wszystkich cylindrach
raczej normalne przy uszkodzonym czujniku.

Tytuł: Re: [E60] Problem z CHECK ENGINE
PostNapisane: 28 stycznia 2012, 13:25 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 525i
Moze wiesz w ktorym miejscu jest ten czujnik? A czy moze byc to uszkodzony VANOS ? Dodam ze problem zniknol sam, dzis rano odpalilem i przejechalem moze z 10 kilometrow i znowu spadek mocy trzesie silnikiem, tereaz znowu odpalilem silnik i problem zniknal , bledy caly czas te same ale o co tu chodzi. Nie chce kupowac czegos co moze byc dobre. prosze o pomoc i diagnoze .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1