BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 czerwca 2025, 16:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] lekki problem z gazem 316 i stag 300 ISA 2
PostNapisane: 3 lutego 2012, 09:52 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 316
Witam jestem tu nowy i na początek chciałem się przywitać .

Od niedawna mam mały problem . Posiadam E46 316 z 2000 roku . W samochodzie jest instalacja STAG 300 ISA 2 (reduktor AC RO1 , wtryskiwacze AC BCF01) , problem polega na tym iż po przejechaniu około 1000 km na gazie rozjechała mi się korekta długoterminowa na +20 , dysze w wtryskiwaczach mam na 2.3mm . Czytałem już trochę o tym , ale dalej nie bardzo rozumiem jak ustawić staga tak aby korekty się nie rozjeżdżały. Szukam kogoś z okolic śląska (Katowic) do którego mogę podjechać i mógł by mi na żywo pomóc w tym ustawieniu. Posiadam Inpe , interface do stag.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] lekki problem z gazem 316 i stag 300 ISA 2
PostNapisane: 3 lutego 2012, 10:46 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Kisiel zakladal niedawno temat o tym jak trzeba wyregulowac. Na lpg-forum tez zakladal i tam chyba nawet lepiej doradzali. Ja zrozumialem tak- odlaczyc aku zeby skasowac adaptacje, przejechac 100km na pb, podlaczasz kompa i obserwujesz adaptacje krotkoterminowe przy danym obciazeniu i obrotach korygujac mapke tak zeby dazyly do zera. W temacie o ktorym wspomialem miales konkretne info.

Aha, nie ten dzial. :cisza:

PostNapisane: 3 lutego 2012, 11:06 
Poszukaj zanim zapytasz

no tak też robiłem , najpierw odłączenie aku na całą noc a później zrobiłem około 300 km na benzynie i nic korekty dalej się nie kasują , mnożnik już korygowałem na wszystkie sposoby i jakoś zawsze dąży do + 20 , zastanawia mnie jeszcze czy coś by pomogło podłączenie sondy , bo nie jest ona u mnie podłączona , może by wtedy ta autoadaptacja chodziła lepiej

PostNapisane: 3 lutego 2012, 11:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
No to szukaj bledu gdzies w benzynie, albo przeplywka padla...ja tak mialem u siebie, po skasowaniu adaptacji, zrobilem 30 km na benzynie a adaptacje dlugie dochodzily do 15 na banku 1 i 2 po wymianie przeplywki mialem w granicach 1,30 i 2,30 takie jak powinny byc...tak wiec u Ciebie gdzies jesl blad na benzynie, lewe powietrze, musiszszukac...
Przy regulacji gazu nie musisz miec podlaczonych sond, byloby dobraze ale nie sa wymagane...

PostNapisane: 3 lutego 2012, 11:36 
Poszukaj zanim zapytasz

Będę musiał jeszcze raz to posprawdzać , też mi to podpadało bo mnożnik ładnie z gazu wyszedł na 1.2 i chodzi wszystko dobrze , niestety na pb jak rano zapale to póki się nie przełączy na gaz to nie da się jechać strasznie powyżej 3 tys. obrotów szarpie i go zalewa , znowu jeśli na ciepłym silniku przejdzie się na pb to już chodzi ładnie.

Można jakoś w inpie sprawdzić jakie wskazania powinna mieć awaria przepływomierza ?

PostNapisane: 3 lutego 2012, 11:39 

W dieslach sprawdza sie dajac buta na 3 biegu i robiac print screena na koncu obrotow. Wtedy widzisz czy parametry sa wszystkie na max czy nie.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 15:40 
Poszukaj zanim zapytasz

no w dieslach tak ale nie wiem jak to się ma w przypadku benzyny . Trochę dziwne jest mi to że dzieje się to tylko na zimnym silniku , jak sie rozgrzeje to chodzi już ładnie , to nie wiem czy to będzie ta przepustnica .

Możne miał ktoś jeszcze na forum taki problem z korektami długoterminowymi ??

PostNapisane: 3 lutego 2012, 18:05 

Przeplywka czyli przeplywomierz powietrza a nie przepustnica. Podejrzyj wartosci w inpa, powinienes miec przy bucie wszystkie paski wykresu na maxa. Korekty dlugoterminowe rozjezdzaja sie, gdy krotkoterminowe zbyt dlugo sa poza pewnym zakresem. Widze ze nie kumasz podstaw, poczytaj i sobie z tym poradzisz.

PostNapisane: 3 lutego 2012, 18:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
CHlopie pisze Ci przeciez, podmien przeplywke i posprawdzaj lewe powietrze...te wartosc z powietrza sie nie biora...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1