BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 23:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] porada :)
PostNapisane: 31 lipca 2007, 19:11 
Pierwsze kroki

witam chce kupic bmw e38 tylko interesuje mnie diesel, jaki silnik w tej wersji polecacie 4litrowy?bo taki mi sie widzi chyba najbardziej bo taka klofta musi miec powera zeby chciala jechac, dzieki za jakiekolwiek porady

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 lipca 2007, 21:41 
Specjalista

Cytuj:
e38

:ok:
Cytuj:
interesuje mnie diesel

:dobani:
Cytuj:
4litrowy?bo taki mi sie widzi

:przestraszony: :dobani: :dobani:
Cytuj:
bo taka klofta musi miec powera zeby chciala jechac,

Owszem :hyhy: ...... ale diesel :(

W stosunku do Naszego paliwa zalecam NIE. O litości.....8 wtrysków do regeneracji :przestraszony: ....jak tu jeździć po polsce i zarabiać na auto za granicą...no chyba, że ma się pracę w Niemczech :D

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 06:46 
Pierwsze kroki

hehe, i tak wole chyba diesla niz bezyne i non stop miec rezerwe albo zakladac gaz z ktorym wiecznie sa problemy. w swojej e32 mam gaz i juz mam go dosc! :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 10:58 
Uzależniony od forum :)

czoobek napisał(a):
w swojej e32 mam gaz i juz mam go dosc

a jaki masz ten gaz i ktorej generacji?

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 11:01 
Forumowicz

gaz jest gaz i nie ma do rzeczy jaki :kijemgo:

:rotfl: prawde powiedział

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 13:46 
Pierwsze kroki

w e32 mam najprostsza instalacje jaka moze byc na przekazniczkach itd ale nie w tym sek poniewaz raz gaz jest lepszej jakosci na jednej stacji potem na innej jest gorszy do tego trzeba caly czas dbac o elektryke kable swiece itd. do tego dochodzi ingerencja ze zbiornikiem lpg i przegladami drozszymi ehhh ogolnie mam dosc lpg i benzyny chce diesla!! :)a e38 740d to zajefajna sprawa moim zdaniem a za 8500euro mozna spokojnie kupic wypasa 99rok

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 15:14 
Uzależniony od forum :)

czoobek napisał(a):
w e32 mam najprostsza instalacje jaka moze byc na przekazniczkach itd ale nie w tym sek poniewaz raz gaz jest lepszej jakosci na jednej stacji potem na innej jest gorszy do tego trzeba caly czas dbac o elektryke kable swiece itd. do tego dochodzi ingerencja ze zbiornikiem lpg i przegladami drozszymi ehhh ogolnie mam dosc lpg i benzyny chce diesla!! :)a e38 740d to zajefajna sprawa moim zdaniem a za 8500euro mozna spokojnie kupic wypasa 99rok

no to juz wiesz dlaczego masz dosc gazu.mialbys sekwencje bylby spokuj a ze masz relikt przeszlosci no to tak sie dzieje...

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 18:05 
Pierwsze kroki

co ma sekwencja do jakosci gazu ktora ma wiele do zyczenia na stacjach ?? co ma do tego dodatkowy zbiornik i co maja do tego czeste zmiany kabli i swiec ktora na kazdym gazie trzeba czesto zmieniac i do tego jeszcze sonda lambda?

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 19:10 
Specjalista

Odpowiem pytaniami.
Co ma wtrysk paliwa do jakości paliwa, które pozostawia wiele do zyczenia na stacjach,
Co ma CommonRail do jakości paliwa, które pozostawia wiele do życzenia na stacjach,

W tych trzech przypadlach wraz z gazem, plusem jest benzyna, gdyż auto może pracować na dwóch różnych paliwach, w przeciwieństwie do diesla. CommonRail jest bardzo wrażliwy na złą jakość paliwa i to będzie się odbijało po kieszeni. Poczytaj na forum przypadki o problemach z dieslami i będziesz przygotowany na to, co Cię czeka. Zwróć uwagę na proporcję użytkowników diesla do benzyny.
Wiem ,że benzyny masz dosyć, a raczej gazu, bo benzyna tu w niczym nie jest winna, ale jeżeli jeszcze nie miałeś diesla w marce BMW, to najpierw się zapoznaj z wszystkim o tych silnikach w naszych realiach eksploatacji.
Niech wypowiedzą się najlepiej użytkownicy tego modelu.

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 19:53 
Pierwsze kroki

chyba rozsadna rada:) mialem kiedys 524td ale to byla lipa jak dla mnie :) roberto zobacz moze na moj post dzisiejszy odnosnie e32 szukam jakiejs madrej rady :)pozdrawiam przy okazji

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 20:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
napewno istnieje ryzyko przy polskim paliwie (a jeden wtrysk to spora sumka), jednak mysle ze wystarczy znalesc "swoja" stacje gdzie paliwo bedzie napewno ok i nie powinno byc problemow (przynajmniej moj ojciec do tej pory z tym nie mial ktory to jest wlasnie posiadaczem 740d)
napewno ten silnik jest w sam raz do tego ponad 2 tonowego auta (jak dla mnie 730d odpada)... choc ja osobiscie bym od razu poddal to chip-tuningowi i wycisna jescze wiecej z tych turbinek no ale staruszkowi w zupelnosci wystarcza seryjne 245kucy :hyhy:
co do ekonomii to wypada to lepiej niz moje 320i - w cyklu mieszanym spala ok. 11,5 przy jezdzie staruszka i 13,5 przy mojej ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1