BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 18:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: E46 Czynności przy zakładaniu turbo po regenracji , płukanie
PostNapisane: 9 lipca 2012, 19:12 
Forumowy terrorysta

Nightfox napisał(a):
endriu007 napisał(a):
A w zalaniu turbiny olejem chodzi o to że masz wlać olej przez otwór(tam gdzie przychodzi przewód z olejem), i dopiero potem przykręcić przewód od oleju, wtedy turbina pierwszych obrotów nie wykonuje na sucho.
jnx, już to opisał Ty troszkę widzę nie czaisz na jakiej zasadzie działa smarowanie turbo, jak zapalisz silnik Turbo sie włącza .? NIE a smarowanie jest po 1 sekundzie + - jedynie można przepłukać przewody,odpinając spływ

Turbo działa cały czas nawet na biegu jałowym, a od pewnych obrotów daje odczuwalny efekt, co błednie nazywane jest ''włączaniem sie turbiny''.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 lipca 2012, 20:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
renoraines napisał(a):
Turbo działa cały czas nawet na biegu jałowym, a od pewnych obrotów daje odczuwalny efekt, co błednie nazywane jest ''włączaniem sie turbiny''
.
troszkę się źle określiłem :zawstydzony: wiedzę mam z doświadczenia nie z neta,ostatnio przez ręce mi przechodzi 2-3 Turbiny na dzień,tyle że w autach Terenowych i o Męskich rozmiarach.. :D wszystkie Borg Warner,największe modele.

PostNapisane: 10 lipca 2012, 07:29 
Zacna persona forum

reasumujac do wlasciciela turbo - zalej turbo takim samym olejem na jakim auto jezdzi - oczywiscie nowym - pokrec na zewnatrz dolej i zakladaj - pierwsze obroty po zapaleniu silnika dokona na tym oleju a potem dostanie olej z miski - zadna filozofia - sprawdz po uruchomieniu czy czasami ci nie kapie z przewodu cisnieniowego od turbo - bywa , ze firmy sprzedaja turba ze specjalnym olejem do startu - jest ciut gestszy i tez go sie zalewa jak opisalem

PostNapisane: 22 lipca 2012, 11:38 
Pierwsze kroki

Panowie a więc tak , turbawka założona itp, ale kopci na siwo -niebieskawo, jaka moze byc przyczyna, dolot czyściłem ale może to olej w wydechu, kata zostawiłem , nie wywalałem go :) Jezeli to olej w wydechu , to jak długo się on może wypalać

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1