Witam, od jakiegoś dluzszego czasu u znajomego w samochodzie BMW X3, 2008 2.0 Diesel, dzieją sie różne rzeczy ze aut skrzynia biegow. Otóż jedzie sie normalnie i przypróbie np wyprzedzenia, gdy trzeba mocniej docisnac gazu samochod swiruje, strasznie nieplynnie przeskakują biegi a po chwili się wyłącza, tzn tak jakby wyskakuje z biegu, mimo, że wajcha stoi na D i na wyświetlaczu też pokazuje D ( Drive) ale samochód przy próbie dodawania gazu tylko wyje jakby był na jałowym biegu.Ostatnio jest już gorzej, gdyż w najmniej spodziewanym momencie, np na autostradzie, gdzie jade przykładowo 110-120 sam, jak ja to nazywam, się wyłącza. Jeszcze jedno co zauważyłem, to skaczę wskazówka obrotów, pomiędzy 2100-2200, sama się huśta, pierwsze 3 biegi zmienia płynnie, przy wyższych zaczyna szaleć, to sobie sam dodaje powera i z 2000 skacze na prawie 3000 by zmienić bieg...Przy tym wszystkim zapala sie kontrolka skrzyni biegu, w kolorze żółtym ( przypomnienie o kontroli skrzyni,lub informacja dla uzytkownika- tak pisze w instrukcji) Znajomy potrzebuje samochodu do pracy cały czas i prawie przez ten caly rok jezdzi z takim popsutym samochodem, mówił, że to zaczęło się od momentu, gdy zabrakło mu totalnie paliwa na autostradzie i to 150metrow przed stacją paliw..., podjechałem do kumpla by sprawdził mi ewentualne błędy i wyskoczyły następujące: 4F85, 4F8A, 4F82, 4F83, 4F96.Może komuś coś to mowi. poniżej zdj tej kontrolki ( zasłania troche wskazówka) Prosiłbym o namiary na dobry warsztat, obojetne gdzie w polsce i oszacowanie kosztów. . Pozdrawiam!