BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 21:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e39 530d Pompka paliwa wyje??
PostNapisane: 12 grudnia 2012, 14:36 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M57D30
Mam kolejne pytanie do was Koledzy z racji tego że nie dawno nabyłem e39 530d 99r to jak wiadomo na początku trochę problemów i obaw mam bo wcześniej miałem e36 ale to inna bajka w porównaniu do tego, a chodzi mi o to, że jak przekręcę kluczyk do pozycji nr.2 czyli zapłon to coś tak pod maską wyje jak by pompka podawała paliwo i tak przez jakieś 2 minuty i za każdym razem tak jest, czy to tak musi być czy to tylko tak u mnie się dzieje???

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e39 530d Pompka paliwa wyje??
PostNapisane: 12 grudnia 2012, 14:39 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57TU
Ja w e34 mam takie coś po długim postoju na dworzu w minusowej lub zerowej temperaturze. To tak ok. 10s i konczy. I potem juz na pare dni konczy robic.

PostNapisane: 12 grudnia 2012, 14:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57N
mariuszzidan napisał(a):
Mam kolejne pytanie do was Koledzy z racji tego że nie dawno nabyłem e39 530d 99r to jak wiadomo na początku trochę problemów i obaw mam bo wcześniej miałem e36 ale to inna bajka w porównaniu do tego, a chodzi mi o to, że jak przekręcę kluczyk do pozycji nr.2 czyli zapłon to coś tak pod maską wyje jak by pompka podawała paliwo i tak przez jakieś 2 minuty i za każdym razem tak jest, czy to tak musi być czy to tylko tak u mnie się dzieje???

Kolego u mnie czasami też głośno chodzi pompka ale jak na razie nic się nie dzieje, jeżeli pompka wyje to może oznaczać koniec żywota, ale nie jest to regułą, najlepiej jak zrobiłbyś filmik jej pracy i wtedy można więcej coś określić.

PostNapisane: 12 grudnia 2012, 14:42 
Forumowicz

No a może w 530d musi tak być? bo wydaje mi się że własnie pompka podaje paliwo do pełnego stanu i się wyłącza jak zapełni stan ale to moje odczucie poczekamy na lepszych speców może ktoś coś nam powie?? u mnie dzieje się to cały czas tak nie ma znaczenia czy zimny czy ciepły silnik.

ps. Czerwony może źle to określiłem ze wyje, po prostu słychać jak chodzi i czy ona wy tez tak macie czy po włączeniu zapłonu nic nie słychać zupełnie nie podaje paliwa tak jak u mnie/?

PostNapisane: 12 grudnia 2012, 15:25 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
Po przekręceniu zapłonu ma być słychać pracę pompy, gdy jest na wykończeniu będzie wyć i długo pompować ciśnienie. Sprawna powinna podawać minimum 3 bary. Podgląd parametrów masz w INPA, możesz sprawdzić jakie ciśnienie jest pod obciążeniem, jak jest za niskie pompę należy wymienić
Układ pompuję się w 10-20 sekund.
Mowa tu o pompie podprogowej , jeśli u Ciebie trwa to 2 minuty jest coś z nią nie tak. Być może nie trzyma zawór zwrotny który odpowiada za to żeby paliwo nie cofało się do baku.

PostNapisane: 12 grudnia 2012, 16:28 
Forumowicz

hmm może przesadziłem że dwie minuty ale coś ok minuty to trwa, i nie wiem teraz czy to ruszać czy nie

PostNapisane: 12 grudnia 2012, 17:28 
Specjalista

E46 330D ++ FL
E91 320D
Jak samochód długi czas stoi albo albo cała noc to pompka może pompować chwilę dłużej.
Żeby być pewnym czy jest ok musisz sprawdzić parametry jej pracy w INPA.
Jak zepsuje się całkiem bądź nie będzie trzymać ciśnienia nie będziesz mógł odpalić samochodu .

Zawór zwrotny jest wbudowany w podprogową pompę paliwa, nie da się go dokupić.

PostNapisane: 17 grudnia 2012, 11:44 
Forumowicz

Mam takie pytanie jeszcze gdzie znajduje się ten zawór zwrotny? Cz on jest razem z pompką paliwa?? jeżeli tak to pompka znajduje się pod siedzeniem w baku tak?? Bo kiedyś ktoś mi powiedział ze ten zawór zwrotny znajduje się w pompce która znajduje się gdzieś koło silnika?

PostNapisane: 17 grudnia 2012, 12:07 
Specjalista

E46 330D ++ FL
E91 320D
Zawór jest wbudowany w pompę , w E46 zamontowana jest pod siedzeniem kierowcy, w E39 będzie podobnie.
Nie jest to pompa która wchodzi do baku.

PostNapisane: 17 grudnia 2012, 12:15 
Forumowicz

No tak ale teraz odkręciłem z tyłu z prawej strony pokrywkę i moim oczom ukazał się zawór zwrotny? czy to przez niego może pompować dłużej paliwo? i czy pompy paliw nie ma przypadkiem tutaj gdzieś?? czy na pewno jest pod siedzeniem kierowcy? i jak wpisuje w allegro zawór zwrotny e39 to tylko jedna pozycja wyskakuje i to jeszcze coś innego niż u mnie na zdjęciu? I w baku chyba też jest jakaś pompka? czym one się różnią?

gmm zastanawia mnie ten zawór zwronty
Obrazek

PostNapisane: 17 grudnia 2012, 12:43 
Specjalista

E46 330D ++ FL
E91 320D
Pompa w baku podaje paliwo do dalszej części układu, paliwo idzie przewodami pod podwoziem do 2 pompy paliwa.
W E39 od 2001.05 zastosowano podprogową pompę taką samą jak w E46.
Element Nr9
Obrazek

W poprzednich rocznikach pompa wyglądał inaczej ale nie mogę znaleźć danych czy ma wbudowany zawór.
Obrazek

Poszukam tej informacji wieczorem i dopisze.

PostNapisane: 17 grudnia 2012, 14:03 
Forumowicz

Ok dzięki tylko teraz skoro podaje mi paliwo ok 1 minuty to czy to wina pompy progowej czy tj w baku czy może któregoś z tych zaworów zwrotnych który jest na zdjęciu, mi się wydaję że dzwięk dochodzi z tej pompy która idzie z baku bo przytykałem ucho tam dziś ;) ale może ona nie odpowiada za to?
Wpadłem na taki jeszcze pomysł by zamieścić drugi taki sam zawór zwrotny który pokazałem na zdjęciu, tutaj przy podgrzewaczu paliwa? może wtedy by paliwo nie cofało się tak szybko? Przecież to jest dziwne bo gdy przekręcę kluczykiem paliwo pompuje się ok minuty wyłączę i od razu powtórzę te samą czynność drugi raz to za każdym razem i tak muszę czekać minute, co o tym myślicie/?

PostNapisane: 17 grudnia 2012, 23:03 
Specjalista

E46 330D ++ FL
E91 320D
Z tego co wyczytałem w WDS w E39 są 2 pompy paliwa przedwstępne, oby dwie załączane są przekaźnikiem po zapłonie.
Jedna znajduje się w baku a druga pod podłoga, jeśli padnie ta w baku samochód będzie jeździł natomiast gdy uszkodzi się 2 silnika nie odpalimy.

O zaworze zwrotnym nie znalazłem nic, być może ta w baku nie ma go wbudowanego i dlatego jest osobno na przewodzie .
To że pompa długo pompuje może oznaczać że pracuje tylko jedna a ta w baku jest niesprawna.
W tym wypadku trzeba podpiąć się pod kompa i sprawdzić działanie obu pomp z osobna.
DDE przed uruchomieniem silnika sprawdza zadane/otrzymane ciśnieni na układzie, jeśli jest zbyt małe nie odpalimy, jeśli zbyt duże objętość wtrysku zostanie zmniejszona a silnik zostanie uruchomiony.
Czujnik ciśnienia jest zintegrowany w pompie paliwa w obudowie filtra.

Pompy podprogowe montowane do 2001-05 miały nr. 16 12 6 756 157 natomiast później została zastąpiona taką samą pompą jak 320D,330D ( z wyjątkiem silnika M47 136km) o nr. 16 11 7 165 590

PostNapisane: 17 grudnia 2012, 23:57 
Forumowicz

hmm ta pod siedzeniem działa raczej ponieważ ją słychać, a jeszcze muszę zlokalizować te pod podłogą i posłuchać gdzie ona dokładnie jest? jak się dostać do niej?

PostNapisane: 18 grudnia 2012, 00:14 
Specjalista

E46 330D ++ FL
E91 320D
Najlepiej z kanału , szukaj od strony drzwi kierowcy za osłonami.
Skoro samochód odpala to jest sprawna i nie widzę sensu tam grzebać, zobacz w INPA czy utrzymuje ciśnienie pod obciążeniem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1