BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 20:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] Problem ze skrzynią biegów ???. Potrzebna rada.
PostNapisane: 27 czerwca 2012, 22:00 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 318i Touring
Kod silnika: M43TUb19
Witam.... właśnie wróciłem od mechanika... olej w skrzyni wymieniony... osobiście nie zaobserwowałem żadnych zmian... Samochód nadal jeździ ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 28 czerwca 2012, 07:34 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E46 MP
Kod silnika: M52 B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=115814
hehe a co ma nie jezdzic:) to co teraz czeka wymiana..sprzeglo? Albo wjebawywsz automat nie puknie nic:> ja to niewiem jak juz pomoc..

PostNapisane: 2 lipca 2012, 07:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B22
Witam!
Ja miałem w weekend trochę czasu więc zabrałem się za szukanie stuków przy zmianie biegów. Zapiąłem jedynkę, podniosłem tylne koło i zacząłem nim ruszać przód tył. Jest stuk metaliczny przy obrocie (około 2-3cm) z tym że nie wiem dokładnie skąd dochodzi, albo z dyfra albo z półosi. Jak kręcę kołem to dopiero jak skończy się luz to wał zaczyna się kręcić. Półoś kręci się w osi razem z kołem i wydaje mi się że luzu nie ma. Podejrzewam dyfer ale może niech ktoś mądrzejszy odemnie mnie uświadomi lub podpowie jak to jeszcze dokładnie samemu sprawdzić. I jeszcze jedno, nie wiem czy tak ma być ale półoś ma również duży luz między kołem a dyfrem.

Pozdrawiam

PostNapisane: 2 lipca 2012, 07:25 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E46 MP
Kod silnika: M52 B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=115814
ja podejrzewam ze tak ma byc. Bo szpery niemasz a jakis tam luz musi byc..byc moze to dyfer bo jesli polos..razem z kolem zakrecisz to tam jes dobrze..musial bys tyl podniesc i we 2os. To sprawdzic. Wrzucic 1 i ruszyc na podniesionym a 2niech patrzy co sie dzieje..i skad puka.

PostNapisane: 1 stycznia 2013, 18:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M52TU
Witam.Panowie jak sukcesy u was z tym buchaniem?.Heh ja już nie mam sił do tego auta.Wymieniłem sprzęgło dyfer skrzynie wał półosie i cały czas to samo.Zostało koło dwumasowe i tuleje ale one są dobre.Mam idealnie te same objawy co opisujecie czyżby to wada fabryczna BMW.Ja osobiście obstawiam ten mechanizm kasowania luzu sprzęgła samoregulację-lub pompkę sprzęgła.Przecież nawet jak jest jakiś luz w układzie to puszczenie powoli sprzęgła powinno to wyeliminować a tu jest ewidentnie problem że auto nie wysprzęgla dobrze i normalnie jak by luzu nie było zgrzyt był by z 1 na 2.Robiłem różne testy i jeśli luz były duży to np. rozpędzając auto na 1 do 4tyś.obr i nagłe puszczenie gazu powinno też powodować buchanie czy walenie a u mnie tego nie ma.Te buchania jak patrzyłem pod autem są wywołane że nie działa zbyt dobrze sprzęgło nie do końca i występuje szarpniecie wałem takie przekręcenie lewo prawo i to rozchodzi się po aucie.

PostNapisane: 3 stycznia 2013, 20:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Już kiedyś to opisywałem... luz na wale to fakt... co dziwne to właśnie to że wbicie sprzęgła nie wysprzęgla ... odpowiednia kombinacja i ewidentnie widać że wbicie 1 albo wstecznego powoduje obrot wału gdy kończy się luz następuje puknięcie... dodam że cały czas sprzęgło jest wcisnięte a wał mimo to się obróci przy wbijaniu biegu

PostNapisane: 4 stycznia 2013, 21:38 
Forumowicz

Moje BMW: e39 528i
Kod silnika: m52tu b28
miałem to samo jak założyłem nowe sprzęgło a winą jest niestaranny montaż ale do sedna, jak zakłada się nowe sprzęgło to wg serwisówki bmw wałek sprzęgłowy musi być dokładnie oczyszczony i nakłada się tam jakiś specjalny smar w minimalnej ilości, jak mechanik założył nową tarczę, która jest niewyrobiona na zasyfiały wałek to występuje coś takiego jak klejenie tarczy i brak prawidłowego wysprzęglenia, wduszasz pedał docisk się odchyla a tarcza nadal ociera się o koło zamachowe bo jest powiedzmy przycięta na wałku wtedy zaczynasz wpinać jedynkę a zębatki w skrzyni się obracają i wtedy jest to charakterystyczne bum,

http://www.facebook.com/pages/BMW-Klub- ... 7149010469

połamane wieszaki lamp e39- mój sposób na naprawę viewtopic.php?f=25&t=104939

Obrazek

PostNapisane: 5 stycznia 2013, 10:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M52TU
Witam.Panowie trochę tu się czarów wkrada.Pierwsza sprawa miałem oryginalne sprzęgło ale występowało to walenie więc mechanik stwierdził że to może być wina sprzęgła- najlepiej będzie jak ściągnie skrzynie bo luzu nie widzi nigdzie i tylko sprzęgło może być przyczyną ewentualnie dwumas.Więc skoro było sprzęgło oryginalnie montowane odpowiednio ustawione a było na 100% to już przed wymianą powinno być ok i nie pukać.Gość co mi to robi zna się na BMW szykuję auta do driftu robił nawet auto Musk-a jeśli ktoś kojarzy filmik z neta pt.Miota nim jak szatan.Widziałem wszystko jak to robił-wszystko było wymyte wytarte sprawdzone i ów smar był nałożony jak mówi książka.Sprzęgło mam Sachs-a i na nim występuje zabezpieczenie które się dopiero ściąga jak sprzęgło jest ustawione i dokręcone do koła-więc i tu nie ma możliwości manewru(specjalnie sie podpytywałem gościa że niby nie wiem i wszystko mi tłumaczył więc wiedział co i jak).Zresztą jak może mieć wpływ samaru na wałku sprzęgłowym na działanie sprzęgła-tylko taki że czuć by było pod pedałem duży opór i niepłynne działanie.Jestem na poru forach Bmw e46 i wszyscy mają problem z tym waleniem.Miałem też kiedyś taką przypadłość z tymi biegami w Volvo że nie wchodził bieg jak szybko go wrzucałem i na sile trza to było robić.Okazała się winna pompka sprzęgła.Była wizualnie ok nie lała nie była mokra mimo to coś jej w środku się zrobiło i było identycznie jak tutaj-jak się wcisło pedał i przytrzymało sprzęgło to bieg wszedł a jak szybko to ni hu hu.Tylko że było widać że płyn brudny jest a w mojej BMW płyn czysty nie ma syfu.Czy ktoś wie jakie ciśnienie powinno być prawidłowe w układzie hydro sprzęgła?.Dodam tylko że reszta części,które wymieniłem czyli skrzynia biegów,dyfer,wał,półosie to było szukanie dziury w całym i skasowanie luzu na wale i tak posiadam wszystkie części z auta o przebiegu 68tyś.km i nadal luz jest mniejszy ale jest i walenie też jest.Stąd też stwierdzam że to walenie jest na 100% nie ze skrzyni luzu na wale(przecież i przednionapędowe auta też mają luz na półośkach),dwumasu,czy dyfra tylko ze źle działającego sprzęgła.Dodam jeszcze ciekawostkę że na nowym sprzęgle miałem identycznie w tym samym miejscu na oko na środku pedała biorące sprzęgło co mnie dziwiło bardzo.Myślałem że będzie brało wyżej lub niżej a tu idealnie na środku jak stare bierze.

PostNapisane: 5 stycznia 2013, 21:49 
Forumowicz

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
U mnie ,,bum'' jest od początku odkąd mam auto czyli już jakieś półtora roku. Wymieniałem podporę wału, łącznik wału, gumy na sankach oraz tuleję nr 9. Nic się nie zmieniło. Znikło jedynie stuknięcie z dyfra przy ostrym ruszaniu ale probelm z tematu towarzyszy mi do dziś i się do niego przyzwyczaiłem. Odpuściłem sobie nawet ten temat. Jak się coś rozwali i nie będzie chciał jechać to będzie dopiero wiadomo co mu dolega.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1