BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 15:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] problem z odpaleniem auta na zimnym silniku
PostNapisane: 31 marca 2013, 22:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530d
Garaż: jeszcze nie ma ale bedzie :)
Witam, a więc tak, chciałbym się was spytać, czy wiecie może o cóż to chodzi, ze auto nie chce mi odpalić za pierwszym razem ? Akumulator kupiłem boscha w maju 2012, więc nie wiem o co chodzi, albo się zepsuł i trzeba wysłać na reklamacje albo to coś poważniejszego ? Załączam film, na którym odpalam auto za pierwszym razem i już słychac jak by sie odpalil, ale jednak gaśnie... i probuje drugi raz i w wielkich męczarniach auto odpala... a jeszcze w kalendarzową zimę tj. w lutym odpalał mi kilkakrotnie szybciej za pierwszym razem przy -26 na termometrze, stąd moja prośba o pomoc, bo jakoś tydzień temu, gdy pękła mi opona i musiałem wymieniać, to zapasówke pompowałem elektryczną pompką na zapalniczke przez około 5-6 minut, a przed tym ładowałem komórkę z 15 minut jak czekałem na kolegę z lepszym kluczem do odkręcenia śrub. Czy przez to mógł się wyładował akumulator ?

Obrazek

ma ktoś jakiś pomysł ? Ja niestety nie wiem, czy to wina akumulatora, bo zawsze mi odpalał :( myślałem, że to wina że miałem mało wahy, bo było z 10 litrów ostatnio, ale zalałem 50 litrów i po kilku godzinach jak silnik wystygł, znowuż za drugim razem odpaliłem

może przez to ?

Obrazek

i zaraz po tym jak włączyłem silnik

słyszałem dziwny świst(pisk) to tak powinno być ? czy co się po prostu zepsuło :rozpacz:

pozdrawiam :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] problem z odpaleniem auta na zimnym silniku
PostNapisane: 1 kwietnia 2013, 08:35 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Pierwsz film jest prywatny, nie da sie obejrzec. Jak bys aku wyladowal, to by auto nawet nie zakrecilo rozrusznikiem. Rozumiem ze bledow silnika brak, tak? Ja bym najpierw sprobowal wypalic nowe paliwo i zatankowac na innej stacji. Co do wtryskow, to nr 3 obowiazkowo do wymiany, nr 2 i 6 tez by nalezalo. Mysle ze to nie jest powod problemu z odpalaniem, bo widzialem wiele aut, ktore wtryski mialy w gorszym stanie a odpalaly bez problemu. Co do pisku, to ja bym obstawial jakas rolke ale sluchajac nagrania z laptopa to ciezko stwierdzic. Zdejmij pasek klinowy i zobacz czy bedzie ten pisk, jesli nie to szukaj...

PostNapisane: 1 kwietnia 2013, 10:15 
Pierwsze kroki

[youtube]http://www.youtube.com/edit?ns=1&video_id=FF1CIJqlvZc[/youtube]

OK już działa ;) przepraszam za mój błąd, jak możesz proszę zobacz ;)

Błędów żadnych nie mam, czasami mi się świeci asc/abs, ale tak to nic więcej. A jakie proponujesz, zwykły diesel na orlenie czy gdzie indziej ? ( do tej pory tankowałem verve ON, ale już zamierzałem zmienić,jak tylko mi się waha skońćzy, gdyż już mi elviss pisał, abym nie lał vervy )
Okej, jutro pobróbuje ze znajomym mechanikiem, ale jeśli się nie uda, to pójde do serwisu ;d bo nie ufam szczerze ani sobie ani jemu :super:

pozdrawiam i dziękuje :)

PostNapisane: 1 kwietnia 2013, 10:16 
Pierwsze kroki

OK już działa ;) przepraszam za mój błąd, jak możesz proszę zobacz ;)

Błędów żadnych nie mam, czasami mi się świeci asc/abs, ale tak to nic więcej. A jakie proponujesz, zwykły diesel na orlenie czy gdzie indziej ? ( do tej pory tankowałem verve ON, ale już zamierzałem zmienić,jak tylko mi się waha skońćzy, gdyż już mi elviss pisał, abym nie lał vervy )
Okej, jutro pobróbuje ze znajomym mechanikiem, ale jeśli się nie uda, to pójde do serwisu ;d bo nie ufam szczerze ani sobie ani jemu :super:

pozdrawiam i dziękuje :)

ps. nie wiem co sie stało, ale napisałem 2 posty, takie same, to jeśli można, to proszę usunąć ten wyżej :) przepraszam

PostNapisane: 11 kwietnia 2013, 22:18 
Pierwsze kroki

Wczoraj dałem do mechanika autko, okazało się że pompa w zbiorniku do wymiany ( jeszcze oryginalna bmw :) ) i teraz hula jak należy, już dawno takiej mocy nie miałem, wydaje mi się, że od około grudnia/stycznia mi się psuła ! :)

pozdrawiam !

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1