BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 02:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Ogrzewanie działa mimo ustawionych 16 st C
PostNapisane: 26 września 2007, 15:48 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich

Mam mały problem z E46 328. Kiedy wyłączę klimatyzację jeszcze przez chwilę leci chłodne powietrze ale za parę minut już zaczyna grzać. Powiedzmy że ustawię klimatornica na najmniej jak sie da czyli 16 st C a i tak leci ciepłe powietrze.

Na jakimś forum czytałem że to wina termometru zewnętrznego, owszem pokazywał mi -40 st bo był uszkodzony ale teraz kupiłem oryginał w serwisie i pokazuje już normalną temperaturę zewnętrzną. Oczywiście NIC NIE POMOGŁO

Moje osobiste zdanie to uszkodzony elektrozawór puszczający wodę do nagrzewnicy, ale może się mylę ???

POMÓŻCIE ! ;) :)

Peter

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, 17:02 
Uzależniony od forum :)

Peter_Ch napisał(a):
Moje osobiste zdanie to uszkodzony elektrozawór puszczający wodę do nagrzewnicy, ale może się mylę ???
tylko że wtdy z włączona klimą równierz by raczej grzało.... raczej problem z panelem sterowania...
Peter_Ch napisał(a):
Na jakimś forum czytałem że to wina termometru zewnętrznego,
to niema nic wspólnego bo przecierz ogrzewanie "pilnuje" temp wewnątrz

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2007, 19:31 
Pierwsze kroki

Wiesz co UKASZ

Może za słabo opisałem ten mój problem. Nie leci mi BARDZO gorące powietrze tylko na pewno cieplejsze niż ustawione ! Czyli jak ustawię 16 st C, to oczywiście tego nie mierzyłem termometrem ale wydaje sie jak by było parę stopni więcej. Oczywiście jak ustawię 32 st C czyli najwięcej jak sie da to grzeje mocniej wyczuwalnie.

Myślę że przy dość wydajnej klimie w E46 to lekko ciepłe powietrze miesza się z klimatyzowanym i wydaje sie że leci chłodne. Jak były bardzo gorące dni czyli około 30 st C 2 miesiące temu to nawet na wysokich obrotach klima mi nie wyrabiała ze schładzaniem. Może właśnie to jest spowodowane tym że dodatkowo do kabiny pchało sie to gorące powietrze z domniemanego przeze mnie uszkodzonego zaworu ?

W zasadzie to nie wiem jak to sprawdzić ?? Może wypiąć wtyczkę z zaworka ??

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 11:29 
Pierwsze kroki

mialem podobny problem w swojej E46 - tylko ze u mnie caly czas zimne lecialo :)
Wg mnie problemem sa elektrozawory od ogrzewania.

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 12:45 
Uzależniony od forum :)

skoro tak to jeszcze dochoda te elektro zawory o których kolega juz wspomniał.....
jak mozliwość ;)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27 września 2007, 12:52 
Pierwsze kroki

Hmm, i jak sobie z tym poradziłeś z tym odwrotnym problemem ?

Jeśli chodzi o elektrowaworki które sterują nawiewami w kabinie to myślę że tam chyba wszystko gra. Myślę że niezależnie od tego czy puścisz nawiew na szybę, nogi czy przez kratki czołowe to i tak sama temperatura zależna jest od ilości wody wlewanej do nagrzewnicy i jest to sterowane właśnie przez elektrozawór znajdujący sie pod filtrem powietrza w komorze silnika (tak jest w 328, w innych może być gdzie indziej). Zawór ma wtyczkę z 3 pinami. Dziś wypnę z niego kostkę by nic nim nie sterowało i zobaczę czy leci samo zimne powietrze. W/g mnie powinien się zamknąć całkowicie. Jeśli będzie dalej leciało lekko ciepłe na ustawionym 16 st C to chyba albo sterowanie elektroniczne panela coś szwankuje albo po prostu sam zaworek się nie zamyka do końca

Doradźcie coś bo kończą mi się już pomysły ;););)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1