http://m.youtube.com/watch?feature=rela ... aw5010KPtU . Kolego znalazłem ci taki filmik. Jeśli chodzi o producenta pompy progowej to najczęściej polecają PIERBURG.Po zniżkach kosztowała 700,- zł. w Intercars. Oczywiście przed kupnem jedz na komputer aby odczytać wskazania pompy. Sprawna pompa na biegu jałowym powinna mieć ciśnienie od idealnego 4.0 do 3.9 . Po dodaniu gazy nie powinna pokazywać mniej niż 3.6 przy 4000 obr/min. Mechanik sprawdzał mi pompę w następujący sposób ,podłączył kompa i sprawdzał na biegu jałowym a następnie zwiększał obroty gdzie wartość spadała nawet poniżej 2 . Aby upewnić się że to pompa progowa odłączył czujnik ( odpiął kostkę elektryczną ) znajdujący się na filtrze paliwa, wartoś ciśnienia wynosiła 4. Można całą operację wykonać samemu ale najlepiej mieć dojście do kanału lub podnośnika. Ja musiałem zaopatrzyć się w nowe zaciski do wężyków paliwowych ponieważ stare przy demontażu były przerdzewiałe i pękały .Oczywiście jeszcze jakieś ściski do ściśnięcia wężyków paliwowych( ale takie ,które nie zniszczą weżyka ,gładkie. Niektórzy naciągają na klucz/ścisk ucięty na długość przewód gumowy. ) aby paliwo ci się nie lało.
Ja wymieniałem pompę u mechaniora trwało to ok 15 min. i kosztowało to mnie 60,- zł.