BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 22:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: (E39) 520i przestawiony vanos
PostNapisane: 22 września 2013, 21:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
byłem dziś u mechanika profilaktycznie sprawdzić czy nie ma błedów, i mechanik powiedział że "mam błąd vanosa, przestawiony o jeden ząb". Co ciekawe auto jeździ zupęłnie normalnie, nie widze żadnych objawów. I teraz jest pytanie czy to olać i jeździć czy coś może się stać w niedługim czasie ? i jakie są ewentualnie koszty zabiegu ustawienia vanosa orientacyjnie. Silnik 520i podwójny vanos

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: (E39) 520i przestawiony vanos
PostNapisane: 23 września 2013, 06:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b25
Garaż: bylo e36 316i
jest e39 523iA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130498
ciekawa diagnoza tego mechanika ciekawe jak to sprawdzil jakim programem . ja proponuje podjechac do kogos kto ma inpe i tam zobaczyc jaki ma kąt vanosa powinno byc ok 20stopni na biegu jałowym i podczas jazdy ok 2000tys obrotow powinien sie przestawiac na 44stopnie wtedy vanos chodzi dobrze . A tak wogole to bledow vanosa jest duzo w inpie i jak ktos sie nie zna to moze opowiadac brednie

PostNapisane: 23 września 2013, 12:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
zrobie tak jak mówisz. Ale załóżmy ze gość ma racje, (fakt faktem że jak spojrzałem w laptop to tych programów miał mnóstwo, od znajomych wiem że radzi sobie z BMW), jeździć dalej czy może to spowodować dalsze usterki czy np rozwalenie silnika ? nie za bardzo mi się widzi teraz szukać kogoś kto ogarnie ten temat i wogóle rozbierać i składać to wszystko, aczkowiek jak jest ryzyko to będe musiał

PostNapisane: 24 września 2013, 07:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b25
Garaż: bylo e36 316i
jest e39 523iA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130498
jakos nie chce mi sie wierzyć w ta jego diagnoze wiem co rozni mechanicy w mojej okolicy wmawiaja ludzią a ci naiwni placa no ale mniejsza o to. Skoro jezdziles tak caly czas nie bedac tego swiadomym i nic sie nie stalo to teraz tez nie powino sie nic stac skoro auto jezdzi dobrze. A moze widzialas pod jaki program podłącza sie ten koles ?? ja do BMW to proponuje podłaczyc INPE ona powie i pokaze napewno co jest zle znajdz kogos z inpa albo sam kup kabel obd2 i bedziesz mógł sie sam bawic z autem koszt tyle co zaplaciles temu mechanikowi bo za 50zl juz kupisz najzwyklejszy kabelek do twojego auta

PostNapisane: 26 września 2013, 15:58 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52
Kolega Bedi dobrze Ci radzi, kup kabelek ściągaj inpe i działaj sam z wszelkimi błedami, na forum wrzucisz ktoś pomoże o co kaman i przyda się do wszystkiego

W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno bardzo fajnie, ale to bardzo fajnie, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić.

PostNapisane: 26 września 2013, 19:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M52TUB20
Witam kolega w pierwszym poście pisze że podwójny vanos.Pozatym też mi się ta diagnoza wydaje trefna.

PostNapisane: 26 września 2013, 19:51 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
moze kolega mial blad vanosa spowodowany jego skrajnym polozeniem, a to spowodowane jest wyciagnietym lancuchem na wałkach....

skad jetes kolego?

Dzisiaj miałem takie pacjenta że pryzma do blokowania wałków nie wchodziła wogóle na wałek ssący i bład był właśnie taki jak napisałem. O przeskoczeniu na zębach nie ma mowy nawet jak by silnik miał bańkę nakręconą

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1