Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj. Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.
Proszę również o poprawne tytułowanie tematów: [Exx] Tytuł tematu
Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji
Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery
Posty: 57 Lokalizacja: Toruń Moje BMW: E46 Kod silnika: M47N
Witam serdecznie panowie, Mam problem z moim BMW 2003 rok. E46 320d M47N 5-skrzynia.
Oto opis problemu: Największy hałas jest przy przyśpieszaniu(słychać już od 2000 obortów, ale najgłośniej od 2000-2500 obrotów), ale jak dynamicznie przyspieszymy do tych np. 3500-4000 obrotów i puścimy gaz to przy schodzeniu z obrotów również słychać to 'terkotanie' ale w mniejszym stopniu. Co to może być panowie? Turbina siada? Wtryski leją? Czym może to jakieś przedmuchy w kolektorach? Korbowód pęknięty?
Naczytałem się już różnych rzeczy i już nie wiem co mam o tym myśleć. Wtryski to chyba nie będą bo przy puszczeniu pedału gazu dopływ paliwa jest odcinany więc to raczej nie wtryski. Pękniety korbowód to hałasowałoby na postoju-na biegu jałowym, a nic takiego nie występuje. Na luzie pracuję normalnie, tak jak każdy M47N. Po dodaniu gazu na jałowym również jest cicho tzw. nie ma tego 'terkotania'.
Ktoś z was spotkał się z takim charakterystycznym dźwiękiem? Jest to bardzo uciążliwe, na filmiku nie słychać tego aż tak mocno, ale jadąc jest to bardzo dobrze słyszalne.
Film:
Najlepiej słychać to od 19-20 sekundy filmu wtedy przyspieszam z pełnym butem w podłodze na 3 biegu. Sory, że filmik bokiem, ale mój telefon coś szwankuje.
Aha i samochód normalnie przyspiesza, nie ma mowy o żadnej utracie mocy.
Posty: 57 Lokalizacja: Toruń Moje BMW: E46 Kod silnika: M47N
Olej i filtry(4) wymieniane niecały tydzień temu. Przed wymianą dźwięki również występowały. Więc to raczej nie to.
Nikt nie jest w stanie pomóc? Zna ktoś dobrego mechanika w Toruniu, Bydgoszczy lub okolicach? Który jest w stanie to zdiagnozować za jakieś 'normalne' pieniądze?
Przyczyn może być wiele , dźwięk na filmiku nie jest wyraźny, wtryski raczej odpadają. Hasał taki może powodować turbo( sprawdź luzy) ewentualnie sterowanie zmiennej geometrii 2 opcja to uszkodzona pompa Vacum 3 koło dwumasowe 4 napęd pasowy cały do sprawdzenia
_________________ WROCŁAW ..................... MOJA GALERIA
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 62 gości