BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 14:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e46 323ci brakująca śruba w chłodnicy
PostNapisane: 13 grudnia 2013, 15:29 
Forumowicz

Moje BMW: E46 323ci
Witam

jakiś czas temu ok 3mc temu wymieniałem chłodnice to po założeniu pozostał taki otwór a w nowej nie było żadnej śruby czy czegoś w jego miejsce chodzi chyba o ten Obrazek
Mechanik wsadził mi tam śrube i uszczelnił nic nie cieknie ale myśle ze może to mieć wpływ na to że teraz po nagrzaniu auto nie trzyma temperatury tylko rośnie do 99 100 stopni a nie moge go odpowietrzyć bo z odpowietrznika leci sam płyn więc może tędy leci powietrze w układ sam nie wiem :znudzony:
a nie moge za cholere znależc co powinno tam być proszę o pomoc ,,,

EDIT: Czy ktoś zna kogoś z okolic białogardu kto mógłby mi się tym porządnie zając i w końcu to zrobić bo u mnie w brd brak słów :wstyd: :zalamany: :/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e46 323ci brakująca śruba w chłodnicy
PostNapisane: 13 grudnia 2013, 17:34 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
Obrazek

temperatura silnika jest w porządku. M52TUb25 termostat otwiera się dopiero przy 97 stopniach więc w tych okolicach będzie się utrzymywać temperatura. Jak wskazówka na wskaźniku jest w pionie to jest okej. Jak nie ma tam wycieku to i powietrze się tam nie może dostać...

PostNapisane: 14 grudnia 2013, 01:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Chłodnica którą teraz posiadasz jest przeznaczona do automatycznej skrzynie biegów (dodatkowy otwór)
Ty zapewne masz manual i kupiłeś chłodnice od automata...

Zapewne chłodnica jest firmy BEHR bo innych producentów można zatkać ten otwór dłuższym korkiem spustowym.

PostNapisane: 14 grudnia 2013, 08:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M54b22
qasdf, sam demontowałeś chłodnicę? Jeżeli tak, to konieczne jest demontowanie zbiorniczka wyrównawczego oraz gdzie są rozmieszczone mocowania prócz dwóch śrub u góry.

PostNapisane: 14 grudnia 2013, 10:26 
Forumowicz

Mój błąd przepraszam zapomniałem napisać że to zdjęcie wziąłem z neta bo niestety pies przegryzł mi kabel usb i nie miałem jak wrzucić swojego :| ale ja mam taki własnie otwór po lewej stronie na dole i zaraz nad nim minimalnie po prawej jest niebieski korek , chłodnica jest marki nissens i nie wiem co powinno wchodzić w ten własnie otwór. A jeśli chodzi o to co napisał kolega Żywiec to wydaje mi się że termostat otwiera się przy 75 stopniach a normalna temperatura wynosi 90 91 stopni tak wiem ze wskazówke mam ciagle w pionie ale ona odchyla się dopiero chyba jak jest 110 czy coś a te 100 do których mi skacze to jest moim zdaniem sporo za dużo.

PostNapisane: 14 grudnia 2013, 11:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
qasdf napisał(a):
ale ja mam taki własnie otwór po lewej stronie na dole i zaraz nad nim minimalnie po prawej jest niebieski korek

Przecież napisałem Ci że ten otwór występuje w chłodnicy do automatycznej skrzyni biegów.
qasdf napisał(a):
chłodnica jest marki nissens i nie wiem co powinno wchodzić w ten własnie otwór

Normalnie w ten otwór wchodzi przewód wodny od autoamtycznej skrzyni.
Ty zapewne masz manual...

U różnych producentów chłodnic jest inaczej to rozwiązane. Najczęściej chłodnice są takie same dla automatu i manuala, myk polega na tym, że w zestawie masz dwa korki spustowe (jeden dłuższy jeden krótszy) i jak masz manual to wkręcasz dłuższy który zaślepia Ci ten dodatkowy otwór.

W chłodnicy BEHRA jest inaczej i otwór ten jest fabrycznie zalany dla chłodnicy do manuala i trzeba poprostu kupić właściwą.
W Nissenie nie wiem jak jest, ale jak nie miałeś w zestawie dwóch korków spustowych to najnormalniej w świecie masz zamontowaną złą chłodnice.

Termostat napewno nie otwiera się przy 75 stopniach. Temperature taką jaką masz jest wporządku :)

PostNapisane: 14 grudnia 2013, 14:19 
Forumowicz

Lukasz_S napisał(a):
qasdf napisał(a):
ale ja mam taki własnie otwór po lewej stronie na dole i zaraz nad nim minimalnie po prawej jest niebieski korek

Przecież napisałem Ci że ten otwór występuje w chłodnicy do automatycznej skrzyni biegów.
qasdf napisał(a):
chłodnica jest marki nissens i nie wiem co powinno wchodzić w ten własnie otwór

Normalnie w ten otwór wchodzi przewód wodny od autoamtycznej skrzyni.
Ty zapewne masz manual...

U różnych producentów chłodnic jest inaczej to rozwiązane. Najczęściej chłodnice są takie same dla automatu i manuala, myk polega na tym, że w zestawie masz dwa korki spustowe (jeden dłuższy jeden krótszy) i jak masz manual to wkręcasz dłuższy który zaślepia Ci ten dodatkowy otwór.

W chłodnicy BEHRA jest inaczej i otwór ten jest fabrycznie zalany dla chłodnicy do manuala i trzeba poprostu kupić właściwą.
W Nissenie nie wiem jak jest, ale jak nie miałeś w zestawie dwóch korków spustowych to najnormalniej w świecie masz zamontowaną złą chłodnice.

Termostat napewno nie otwiera się przy 75 stopniach. Temperature taką jaką masz jest wporządku :)

Czyli wszytko jasne tak mam manual jednak zła chłodnica no ale nic mam to zaślepione iną śrubą i jest szczelne a skoro mówicie że temperatura jest ok to już mi ulzyło :)

Wielkie dzięki za pomoc pozdrawiam :piwo:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1