BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 10:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d 136KM maxymalnie 2500 obrotów podczas jazdy
PostNapisane: 18 listopada 2011, 06:42 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 320D
Kod silnika: M47
Witajcie
jestem tu nowy i zwracam się z prośbą o pomoc do wszystkich znających temat. Mam problem z bmw e46 2.0 d 136 KM problem polega na tym ze po sprowadzeniu ok miesiąca temu wszystko było prawie ok poza odpalaniem np. po nocy trzeba było go kręcić i kręcić odpalał puszczał białego dyma i wszystko wracało do normy dziś rano jak co dzień chwilkę pokręcił odpalił i pojechał ale po jakiś 10 km zauważyłem ze podczas jazdy silnik się nie osiąga większych obrotów jak 2500 na luzie wchodzi wyżej. czy ktoś z kolegów może podpowiedzieć co to za "syf"
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d 136KM maxymalnie 2500 obrotów podczas jazdy
PostNapisane: 18 listopada 2011, 08:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Hmm... czyżby turbina??? Słyszysz ją, świst, gwizd pompowanego powietrza? Powyżej 2500 rpm turbina robi największą robotę, więc to może to:).

PostNapisane: 18 listopada 2011, 08:33 
Poszukaj zanim zapytasz

dmuchawkę słychać ten objaw wygląda bardzo podobnie jak w przypadku przeładowania w samochodach grupy vw-audi
poza tym jak by dmuchawka padła to poszedł by olej coś by kopciło a tu nic :(

PostNapisane: 18 listopada 2011, 08:46 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam

Jak jesteś tu nowy to powinieneś się przywitać i napisać kilka słów o sobie, jest do tego temat.
Ty natomiast oczekujesz na dzień dobry pomocy a nawet nie uzupełniłeś profilu!!!!
Ponadto widzę że dość składnie piszesz , więc zakładam że i płynnie czytasz.... ;)
Pierwsza i druga umiejętność w zdecydowany sposób pomoże ci odnaleźć odpowiedź na twoje pytanie.

Na początek aby ustalić o czym rozmawiamy wypadało by wpisać hasło "syf", myślę że będzie ono utożsamiane na 100% z awarią vp44. Druga umiejętność ,czyli czytanie pozwoli wchłonąć parę tysięcy zdań zawierających w sobie 320d 136ps.

Gdy już poświęcisz na to 2 dni, dojdziesz do wniosku że jedynym słusznym krokiem jest podpięcia auta pod komputer i wyskandowanie dde3 z błędów. Następnie zaczniesz przygodę z BMW-SPORT od nowa. Zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami, przywitasz się ,zadeklarujesz swój przyjazd na zlot i jako nowy użytkownik postawisz wkupne- skrzynię "Finlandii" na spocie. :hyhy: :hyhy: :rotfl: :rotfl:

Gdy już pozyskasz błąd , tudzież błędy , zapodasz szanownemu forumowemu gronu znawców klekoczących kopciuchów a oni w swojej łaskawości powiedzą co może być ewentualną przyczyną awarii.

Na sam koniec przemyślałem jednak, swoje wypociny i doszedłem do wniosku że najlepiej bezie jak pojedziesz do ASO ,Może nie najtaniej ale najpewniej. A gdy wyspecjalizowany warsztat usunie awarię w Twoim wehikule PODZIELISZ SIĘ Z NAMI DOŚWIADCZENIEM I OPOWIESZ NA JAKĄ KWOTĘ CIĘ ZŁUPILI.

W tedy sam osobiście nadam Ci tytuł "PRZYJACIEL FORUM

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 18 listopada 2011, 09:17 
Poszukaj zanim zapytasz

czytałem twoje wcześniejsze wypowiedzi i szczerze myślałem ze odpowiedz - podpowiedz na mój problem własnie od ciebie dostane ale widze ze sie pomyliłem.
poza tym często się udzielam jeśli tak można powiedzieć na rożnych forach i z tego co wiem wszędzie obowiązuje nie pisana zasada "nie chcesz pomoc, to nie pomagaj tylko nie wypisuj słabych tekstów w stylu przedstaw się przyjedz na spot postaw wódę" (skrzynkę ) nawiasem mówiąc ciekawy jestem czy ty kiedyś postawiłeś kolegom skrzynkę Finlandii od tak panie kolego moderatorze
pozdrawiam

PostNapisane: 18 listopada 2011, 09:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
hammet1 napisał(a):
Hmm... czyżby turbina??? Słyszysz ją, świst, gwizd pompowanego powietrza? Powyżej 2500 rpm turbina robi największą robotę, więc to może to:).

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

a co ma turbina do tego, że samochód niechodzi powyżej 2500 obrotów? :) Turbo wkręca się od 1800... ;) a pozatym jakby było uszkodzone Turbo to puszczałby za sobą kłębek czarnego dymu :)

co do białego dymu to normalna rzecz, jeżeli w nocy jest zimno to rano zawsze troche "podymi" para. Gorzej jeżeli masz wycieki płynu chłodniczego, wtedy to jest problem. Ale najlepiej sprawdz stan płynu, czy ubywa- jeżeli nie to niczym się niemartw :) to normalka od tej porze roku :)

Co do ciężkiego odplania po nocy- Akumulator, prosta sprawa :)

Co do tego, że samochód nie jedzie powyżej 2500 obr.- Musisz podjechać na diagnostyke (każdy pierwszy porządniejszy warsztat ma program diagnostyczny-50zł) powiedzą Tobie jakie masz błędy i co jest uszkodzone :)

Napewno Twoje auto jest w trybie awaryjnym, prawdopodobnie problem tyczy zaworu EGR lub przepływomierza, bo to one odpowiadają w szczególności za zamulenie silnika.

EDIT. Kolego powiedz jeszcze czy czasami niemasz skrzyni automatycznej?

PostNapisane: 18 listopada 2011, 10:10 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
VWT,

Więcej dystansu do życia.....
Naucz się czytać pomiędzy wierszami, uważam że dostałeś to czego się spodziewałeś .
Z mojej strony dostałeś wskazówki.
Napisałem :

Roger-Nysa napisał(a):
wypadało by wpisać hasło "syf", myślę że będzie ono utożsamiane na 100% z awarią vp44

To jest jednoznaczne wskazanie tematu o którym powinieneś poczytać, dowiedz się co to vp44 i jakie uwielbia awarie i jak one się objawiają.

Roger-Nysa napisał(a):
wchłonąć parę tysięcy zdań zawierających w sobie 320d 136ps.

Było wiele tematów podobnych i większość zawiera hasło " 320d 136ps"

Roger-Nysa napisał(a):
jedynym słusznym krokiem jest podpięcia auta pod komputer i wyskandowanie dde3 z błędów.

Nawet moja córka wie że wróżki na forum BMW-SPORT nie ma ,a wszelkie wskazówki bez odczytania błędów nie koniecznie będą trafne. Wróżby mogą wręcz wprowadzić w błąd. Poszukaj kogoś w okolicy z biegłą obsługą aplikacji DIS oraz INPA. Tych co nie wiedzą co to, omijaj z daleka.

Roger-Nysa napisał(a):
Gdy już pozyskasz błąd , tudzież błędy , zapodasz szanownemu forumowemu gronu znawców klekoczących kopciuchów a oni w swojej łaskawości powiedzą co może być ewentualną przyczyną awarii.

Kolejne wyjaśnienie- w tym zdaniu zaproponowałem abyś np. zrzut błędów wkleił w temat wtedy łatwiej będzie komukolwiek się ustosunkować i wysnuć ewentualną teorię dotyczącą agonii Twojego auta.

Roger-Nysa napisał(a):
przemyślałem jednak, swoje wypociny i doszedłem do wniosku że najlepiej będzie jak pojedziesz do ASO .Może nie najtaniej ale najpewniej.

To również jest pomoc, zakładam że nie znajdziesz nikogo w okolicy ogarniającego diesla od BMW z bezpośrednim wtryskiem ,zasilanego pompą vp44 z 16 zaworami i turbiną o zmiennej geometrii.
Wyjazd na przykład do mnie, jest ekonomicznie nie uzasadniony bo mieszkam w innej galaktyce i na samo paliwo wydasz 300zł . W takich okolicznościach najpewniejszy okaże się serwis ASO BMW i na bank za odczytanie błędów zapłacisz mniej.

Wszyscy Ci powiedzą że pierwszym i podstawowym krokiem w szukaniu usterki jest podpięcie pod kompa.

Pomimo delikatnej ,reprymendy!
Bo po to tu jestem ,nie tylko od pomocy, co czynię nad wyraz często.
Udzieliłem Ci wielu cennych wskazówek.
Rozumiem że nie wiesz co to skrucha i jak ktoś a zwłaszcza moderator nie dał rozwiązania na tacy np. wymień czujnik położenia wału.
TO JEST TYM ZŁYM.

Poszedł bym o zakład że zanim zadałeś pytanie ....
Co najmniej rok wcześniej na nie odpowiedziałem w innym poście.

VWT napisał(a):
dmuchawkę słychać ten objaw wygląda bardzo podobnie jak w przypadku przeładowania w samochodach grupy vw-audi
poza tym jak by dmuchawka padła to poszedł by olej coś by kopciło a tu nic :(

Dzisiaj wstałem lewą nogą !!
Tutaj używamy na początku zdania "wielkiej litery " i stosujemy znaki interpunkcyjne, zgodnie z wiedzą i umiejętnościami. Nawet nie poprawnie postawiony nie będzie nikogo raził w oczy , natomiast jego brak tworzy "bełkot ".
Następnym razem ost. Widzisz i już żeśmy się zaprzyjaźnili.

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 18 listopada 2011, 17:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Kolego Krzysztofie chyba zle zaczęliśmy ;) jeśli zachowałem się nie stosownie to przepraszam wszystkich których to zabolało, lecz jeśli auto ci nawala o 5 rano w odległości 15 km od domu a na dworze jest -8 stopni to chyba wielu forumowiczów się zgodzi, ze nie myśli się o pisaniu o sobie itd. Wiem ze należało podpiąć auto pod kompa i tak tez zrobiłem ale dopiero po południu auto co ciekawe zaczęło jeździć normalnie a miałem tylko 2 błędy jakiś problem elektryczny z podgrzewaczem płynu oraz jakiś błąd związany z przekaźnikiem świec żarowych, wiec jesli moge miec prosbe podpowiesz cos jak to ugryźć?, będę wdzięczny :08:
pozdrawiam
Tadek

PostNapisane: 18 listopada 2011, 19:15 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
VWT napisał(a):
Kolego Krzysztofie chyba zle zaczęliśmy ;) jeśli zachowałem się nie stosownie to przepraszam wszystkich których to zabolało, lecz jeśli auto ci nawala o 5 rano w odległości 15 km od domu a na dworze jest -8 stopni to chyba wielu forumowiczów się zgodzi, ze nie myśli się o pisaniu o sobie itd. Wiem ze należało podpiąć auto pod kompa i tak tez zrobiłem ale dopiero po południu auto co ciekawe zaczęło jeździć normalnie a miałem tylko 2 błędy jakiś problem elektryczny z podgrzewaczem płynu oraz jakiś błąd związany z przekaźnikiem świec żarowych, wiec jesli moge miec prosbe podpowiesz cos jak to ugryźć?, będę wdzięczny :08:
pozdrawiam
Tadek

1 błąd to uwalony podgrzewacz płynu chłodniczego, powoduje falowanie obrotów
2. jest odpowiedzialny za utrudnione uruchomienie zimnego silnika --brak grzania świec żarowych , jeżeli odpala to znaczy że motor masz w dobrej kondycji
3. jak nie może przekroczyć 2500 obr/min to proponuje sprawdzić lub od razu wymienić przewody podciśnienia--"sterowanie motorem". Miałem tak jak turbina za mocno dmuchała i tryb awaryjny sie załączał.
posprawdzaj ..... a potem opisz co ustaliłeś...

PostNapisane: 25 stycznia 2014, 12:15 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320d touring
Miałem ten sam problem, kończyło mi się paliwo na trasie(komputer pokazywał 33km do końca), wiec dolałem 10L z baniaka na zapalonym silniku, przejechałem 1km i bach... obroty max 2500 czasami do 3000 prędkość max 110km/h silnik jakby się dusił :/ przejechałem tak 30km postanowiłem zjechać i zgasić silnik po odpaleniu działał normalnie :) sadze ze mógł załapać syfu, a ze często jeżdżę w trasę i robie mieś jakieś 4 tys km, to odwiedzę jakis serwis zobaczę co powiedzą

BMW E46 320d 136ps 2001 touring w automacie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1