BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 22:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Ogrzewanie a tak na prawdę jego połowa
PostNapisane: 23 listopada 2009, 13:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318i
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Przeszukałem trochę forum, poczytałem ale nic co pasuje do objawów mojej "Beatki" nie znalazłem. Pisalem rowniez na innych forach i jakos nikt nie jest mi w stanie powiedziec o co chodzi i co moze byc przyczyna... dlatego pozwalam sobie przedstawic moj problem na forum tego forum. Przedstawie go dzielac na etapy zdobywania wiedzy i pojawiania sie nowych objawów...

1. "Problem" polega na tym że: ogrzewanie działa tylko po stronie pasażera. Strona kierowcy jest ledwo letnia. Nawet te dwa nawiewy centralne - ten od pasażera podaje gorące powietrze a ten od kierowcy i szyby chłodne lub zimne... Co to może być?

2. diagnoza zostala postawiona u mechanika. Posprawdzano (podobno) zaworek ( bo jest jeden) i wszystko co sie dalo sprawdzic pod maska. Wszystko jest w porzadku. Po ponownym podpieciu komputera dalej wywala blad KLAPKI, ktora sie nie otwiera... Wiec gosc dzwoni ze trzeba sciagac cala deske rozdzielcza zeby sie dostac do klapki. Roboty podobno duzo ale i kwota jaka krzywnal mne ugiela z nog. Powiedzial ze bedzie to "cos" ( czyli dalej nie wiadomo co) kosztowalo jakies 500 PLN :szok:
wiec zrezygnowalem myslac ze moze uderze jeszcze gdzies indziej...

3. Wystapil jeszcze jeden problem. Przestalo mi dzialac czesciowo podswietlenie pokretel od nawiewu itp. Moze tam jest jakies zwarcie bo w momencie wlaczenia ogrzewania tylnej szyby radio szumi (tak jaby gubilo fale).

4. Kolejna wizyta u kolejnego "znawcy marki BMW" i... dalej nic... zadumal sie na chwile i krzyknal ze to na 100% zaworki... a podobno jest tylko jeden... wiec podziekowalem... na chwile obecna nie jade do kolejnego bo nastepny wymysli ze trzeba bedzie wymienic chlodnice i tlumik koncowy (sarkazm)...

5. Dzisiaj rano ogrzewanie wogole przestalo dzialac. Nawiew jest normalny ale cieplego powietrza brak. Jedynie na pol szyby od strony pasazera wieje delikatnie letnim powietrzem.

Juz nie wiem co mam robic... Czy jechac do jakiegos mechanika i placic za kazda nie trafiona diagnoze?

Z góry dzięki za pomoc...

Pozdro 4 all

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Ogrzewanie a tak na prawdę jego połowa
PostNapisane: 23 listopada 2009, 14:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Proponuje na poczatek sprawdzic uklad chlodzeniea skontrolowac stan plynu ewentualnie odpowietrzyc i dolac plynu.Problem moze lezec w samym panelu climatronica skoro przygasa i daje jakies zakłocenia.

PostNapisane: 23 listopada 2009, 16:06 
Forumowicz

Moje BMW: F10
Sprawdź poziom płynu w chłodnicy. Odpowietrz dobrze chłodnice. Jak nie pomoże to panel climatronic padnięty...u mnie przynajmniej tak było.

PostNapisane: 23 listopada 2009, 17:17 
Pierwsze kroki

plyn w chlodnicy jest. rzadko i niewiele od czasu do czasu ubywa ale to jest na poziomie max. 50 - 100 ml na jakies 1000 km.
z tym panelem to jest tak ze nie mam climatronica tylko jeszcze manual i on tez byl sprawdzany i podmieniany na inny i nic to nie dawalo. Hmmm....

PostNapisane: 23 listopada 2009, 19:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
Jak masz klimę dwustrefową, to są dwa zaworki. Takie dwie kopułki za silnikiem na ścianie grodziowej. Jak nie działa jeden z nich, to wtedy jest problem z jedną strefą. Ja bym zaczął od tego, ale dziwne, że teraz masz tylko lekko na szybę, jakby w "pudle" nagrzewnicy nie wszystkie klapki podające powietrze się otwierały. Zlokalizuj te zaworki i jak sięgniesz to posprawdzaj na ciepłym silniku na włączonym ogrzewaniu na maks. czy węże za nimi są ciepłe, pozmieniaj strefy, zobacz czy coś się będzie dziać. Dolny wąż doprowadza wodę, nim się nie zajmuj. Skąd jesteś?

PostNapisane: 23 listopada 2009, 20:28 
Pierwsze kroki

nie wiem czy przy manualu mam dwustrefowe ale z diagnozy jednego z mechanikow podobno jest tylko jeden zaworek - a co do wezy przy zaworkach bo tez dzisiaj z gosciem od gazu sprawdzalem i weze sa gorace a zawor jest jeden... pojawil mi sie wlasnie tez problem z gazem (BRC) gasnie mi przy przelaczaniu na gaz albo strasznie nim szarpie. Gosc sam sie mnie zapytal dzisiaj czy nie mam jakiegos problemu z ogrzewaniem bo szarpanie lub brak przelaczanie na gaz moze byc przyczyna niskiej temperatury wody (reduktor ma za niska temperature), niskim stanem plynu chlodniczego (wykluczone) lub brakiem prawidlowego obiegu ciepla (??). wiec problem lezy gdzies w ogrzewaniu. Jak juz tez wspominalem na komputerze 3 razy pokazywalo blad klapki wiec pewnie tam jest ten problem. Tylko chodzi mi o to czy trzeba rozbierac cala deske czy mozna to w jakis inny latwiejszy i mniej absorbujacy czas sposob wyeliminowac...
Jestem juz powoli zdesperowany ;) i jestem gotow dac komus to moje cudenko do naprawy ale nie chce wymieniac kazdej domniemanej przyczyny problemu bo jeszcze w TOTKA nie wygralem... :chytry:

PostNapisane: 23 listopada 2009, 21:30 
Częsty bywalec

A co to za klapka? Mógłbyś sprecyzować?

Silnik normalnie Ci się nagrzewa? Czy jakoś krócej to trwa?

PostNapisane: 23 listopada 2009, 21:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: M3
Kod silnika: S50
Mnie zastanawia to co napisałeś że ubywa Ci płynu chłodniczego i te problemy z gazem, może jest jakaś nieszczelność uszczelki pod głowicą i zapowietrza nagrzewnice ale wtedy raczej wszędzie by nie grzało a nie tylko od kierowcy ale możesz sprawdzić olej czy nie ma w nim płynu (mazi)

PostNapisane: 23 listopada 2009, 22:32 
Pierwsze kroki

auto mi sie nagrzewa normalnie. nie wiem kiedy auto powinno osiagnac temperature optymalna (wskaznik w pionie) ale u mnie to nastepuje po przejechaniu ok. 5 km.
klapka ponoc ta ktora jest przy nagrzewnicy...
niedawno pojawilo sie jakies dziwne przypocenie przy uszczelce ale nie jakos tragiczne. mazi w oleju nie ma bo nawet dzisiaj sprawdzalem. olej jest brunatny i od wymiany przejechalem jakies 3500 km. ale co w tym moze byc bo jak juz wspomnialem dzisiaj ogrzewanie nie dzialalo a jedynie po prawej stronie nadmuchu na szybe czuc bylo jakies letnie powiewy...

dzisiaj jak wyciagnalem radio i panel nawiewu oraz kratki centralne to po wlozeniu reki do tych dysz czuc ze gdzies tam bije gorace powietrze ale nie wydostaje sie dalej... do niczego wiecej sie tam nie dostane bez sciagniecia calej deski rozdzielczej ( tak wedlug mnie) - chociaz moge sie mylic...

PostNapisane: 23 listopada 2009, 23:45 
Częsty bywalec

Może masz zacięte klapki na puszcze nagrzewnicy, które sterują powietrzem. A jak ustawiasz zimne, to leci Ci normalnie ze wszystkich nawiewów?

PostNapisane: 24 listopada 2009, 00:05 
Forumowicz

klapki odpowiadaja za przelaczenie cieple zimne czy tez szyba nogi lub na te srodkowe zobacz czy widac gdzies te klapki z boku jak zdemontujesz np schowek to powinny byc widoczne ostatnio facet do nas przyjechal chyba reno jakims duze i wygladalo jak wersalka tez mial problemy podobne tylko jak zaczolem to robierac to okazalo sie ze ich mial chyba 7 albo 6 klima 2 strefowa wszystkie dzialaly tylko jedna nie domagala co przelaczala nadmuch z zewnatrz auta a przelotem przez ciepla nagrzewnice jak do nich uda ci sie dostac to sprawdzaj przelaczaj nogi srodek i szyba a potem cieplo i zimno i powinny sie ruszac jak jakas sie nie poruszy to moze byc silniczek od zmiany polozenia klapki

PostNapisane: 24 listopada 2009, 00:30 
Forumowicz

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/S ... ditioning/ o takie cosik jak nr 10 tylko ile ich tam jest to nie wiem

PostNapisane: 24 listopada 2009, 22:17 
Pierwsze kroki

mam nadzieje ze w przyszlym tygodniu znajdzie sie czas i wolne miejsce w garazu. wtedy tez oddaje moja "BEATKE" w dobre rece i mam nadzieje ze temat sie rozwiaze. Dzisiaj znowu sprawdzalem ze znajomym komputerkiem i wyskakuje blad klapki ( cos tam szrajbniete jest po dojczlandzku). \
Jezeli chodzi o klime to w dalszym ciagu nie wiem jaka ma bo nie zdiagnozowano u mnie dokladnej ilosci zaworkow a poza tym przy regulacji manualnej mialoby sens zakladanie dwustrefowej? Chyba ze mozna jedynie podmienic panel na climatronika z dwustrefowym ustawieniem???
Ja sie na tych rzeczach kompletnie nie znam. Podejrzewam ze nic wiecej nie wydumamy w tym temacie. Trzeba sciagac deske i probowac od tej strony.
Dzieki wszystkim za zaangazowanie w temat. jak tyko cos bede wiedzial to poinformuje was jaki bedzie final tegoz oto dramatu ;)

Jeszcze raz thx 4 all...

PostNapisane: 29 sierpnia 2014, 09:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i touring
Kod silnika: M52b28TU
Mam podobny problem, tylko u mnie działa tylko nawiew na szybę i na nogi.

Na panelu Climatroniku diody się świecą, ale nie daje to efektu. Podmieniłem już panel na sprawny z innego auta i nie dało to efektu. Dobrałem się do silniczków przez schowek, zmieniałem ustawienia na panelu i obserwowałem reakcję. Oczywiście nic się nie działo. Wymontowałem jeden silniczek (ten który się demontuje żeby dostać się do jeża, on odpowiada za sterowanie obiegiem zew/wew?), ale on ma układ elektroniczny i nie udało mi się go uruchomić (być może ze względu na złe podłączenie). Mimo to wydaje mi się dość dziwne, żeby wszystkie silniczki padły na raz.

Kolejne kroki w diagnostyce jakie planuje zrobić to przełożyć moje silniczki do innego auta i sprawdzić czy działają. Jak rozumiem żeby mieć do nich lepszy dostęp trzeba demontować deskę?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie, bo wydaje mi się to bardzo dziwne, że wszystkie silniczki padły na raz.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1