BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Buczenie
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 20:06 
Witam ,poruszam ten temat poraź kolejny z myślą ze w końcu znajdzie się ktoś kto mi na nie odpowie a mianowicie chodzi o dziwne buczenie przez parę sekund zawsze wtedy kiedy silnik jest zimny , odpalam silnik buczy i za kilka sekund przestaje , możne wie ktoś czego tak się dzieje jaka jest przyczyna kiedyś tego nie było

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 20:10 
Forumowicz

troche sprecyzuj bo my nie mamy szklanych kul a pojęcie buczenie to jest bardzo ogólne.postaraj się sprecyzować z której częsci silnika dobiega ten dźwięk, może to nie silnik tylko styki w stacyjce albo jakiejś kostce

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 20:17 
Zawsze sie tak dzieje podczas gdy silnik jest zimny wsiadam do auta przekręcam kluczyk odpalam silnik i buczenie słychać od strony silnika i to na pewno jest gdzies tam jak dodaje gazu to buczenie jest o wiele głośniejsze i nagle przestaje po paru sekundach, jeśli jest ciepły silnik tego typu incydenty sie nie powtarzają , nie wiem dokładnie w którym miejscu silnika, jest to tak głośne ze ciężko to zdiagnozować

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2009, 20:20 
Forumowicz

poproś kogoś niech odpali auto a ty z głową pod maską nasłuchuj, moim zdaniem może to być jakieś łożysko alternatora, pompy wspomagania, albo jakiegoś napinacza

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2009, 09:34 
Forumowicz

zxdslpoiuyt5, nie przejmuj się domyślam się że masz silnik 1,8I albo 1,6I jest to normalne gdy silnik jest zimny wtedy załancza się pompa która zasysa olej z miski żeby go szybciej rozprowadzić jest to normalny obiaw a jesli tego wcześniej nie słyszałeś to zapewnw nie zwróciłeś uwagi na to

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2009, 18:14 
Pierwsze kroki

Myśle, że kolega bercik2008 się lekko myli. Napewno jest to pompa powietrza po lewej stronie silnika przy chłodnicy mowa o silniku 1895 cm m43 której zadaniem jest wtłoczenie do kolektora ssącego ponownie spalin z układu wydechowego jeżeli ona jest nieszczelna a jest plastikowa obudowa to buczu. jest to pompa do zaworu recyrkulacji spalin. Kolego jak odpalisz auto zimna to dociśnij rękoma do okoła tę pompe nie powinna buczeć. Pozdrawiam jak coś napisze jak ją uszczelnić.

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2009, 20:27 
najwidoczniej to chyba nie jest pompa powietrza , bo tam jest szczelnie , bardziej ten odgłos mi idzie z drugiej strony z prawej tam jest podobny element tez taki okrągły jak ta pompa tyle ze mniejszy i idzie od niego wężyk w dół , pod tym jest zbiorniczek z płynem od absu a nad tym jest właśnie ten element o którym mówię , gdzieś w tym rejonie to buczenie występuje

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, 23:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 316i
Kod silnika: M43
Witam podłącze sie do tematu mam to samo buczenie na zimnym silniku kilka sekund i cisza jakby wlasnie cos nabijalo cisnienie i nagle dzwiek znika jak sie ktos dowie co to chetnie porozmawiam o tym pozdro:)

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, 07:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Mam to samo, zaraz po odpaleniu, po chwili znika.

Tytuł: Re: [E46] Buczenie
PostNapisane: 15 sierpnia 2014, 20:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M42
Odswierze trochę temat. Mam podobny objaw buczenia po odpaleniu na zimnym silniku. dźwięk rozchodzi się po całym samochodzie i jest ciężko ustalić co to może być. Jak ewentualnie sprawdzić i uszczelnić ta pompę powietrza. Dodam ze mam e46 1.8 ti 143 km n42

PostNapisane: 16 sierpnia 2014, 19:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318i
Kod silnika: n46b20
Garaż: e36 318TI -> e46 318i
Ta pompa ma tak buczeć, tzw dogrzewanie spalin, katalizatora. Dźwięk podobny do pracy odkurzacza występujący przy niskiej temp. silnika. U mnie w n46b20 trwa około 30sek.
Jeżeli to nie to, to może jakaś część ( osłona ) wpada w wibracje przy odpaleniu.

PostNapisane: 3 września 2014, 20:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: m47n
U mnie buczy pomiędzy 1.5tys a 2.0 obrotow na 3 i 4 biegu zarówno przy ciepłym jak i zimnym silniku A pro po buczenia Dźwięk dochodzi z okolicy sprzęgła może skrzyni ciężko zajrzeć pod auto przy prędkości 60 90km/h bo na wolnych obr nie słychać

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1