BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Światła dzienne - nadgorliwa policja i homologacja
PostNapisane: 2 października 2014, 09:40 
Forumowicz

Moje BMW: 320D Touring 03'
hejo. światła dziennie zaprogramował mi kolega Serfer. Dziś, po dwóch latach bezproblemowego jeżdzenia, zatrzymał mnie młody, lecz chyba smutny policjant, który przy okazji akcji trzeźwy poranek odrazu zwrócił uwagę na tez gadżet. Dziecko mi zaczęło juz wyć w foteliku bo troche się na niego naczekaliśmy zanim podszedł, więc byłem troche poirytowany, że hurtowo zatrzymuje auta.

Pierwsze stwierdzenie pana nadgorliwego: "to nie są światłą dziennie bo NIE" - on takich nigdy nie widział, więc ozacza to, że jest źle.
Nie byłem przekonany co do przepisów ale wywało mi się, że spełniają wszystkie wymogi i tak odpowiedziałem.
On znowu, ze niby nie ta barwa. Znowu, jeżeli mnie pamięć nie myli, wydawało mi się, że przepisy nic o barwie nie wspominają.
No to przyjebaU się do braku homologacji. Ma być według niego oznaczenie DRL lub RL a na moich oryginalnych lampach tego nie ma. Żebym żył w strachu postraszył mnie jeszcze jak to typowy polski policjant, że jeszcze raz mnie złapie to będzie mandat.

I tu pytanie do was. Czy pan smutny miał rację? Czy nasz trik rzeczywiście nie jest zgodny z przepisami? Wszystkie wymogi spełniają oprócz tego oznaczenia RL, którego nie mogę sie doszukać - czyli homologacji brak. Taka homologację mają ledy za 15zeta z allegro by the way :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Światła dzienne - nadgorliwa policja i homologacja
PostNapisane: 2 października 2014, 09:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e38 730d
kolego pytałem się kiedyś policjanta to powiedział że wszystkie oznaczenia
mają być właśnie na lampie. jeżeli fabryka cię w to nie wyposażyła
to jest niezgodne z prawem. jakbyś miał osobno światła do jazdy dziennej
np. w zderzaku z homologacją to okey.
Powiedział mi że nawet za brewki na lampie można dowód zabrać.
Nie można mieć żadnej ingerencji w lampy.
Ale pociesze cię że naprawdę trzeba na jakiegoś typa "betona" trafić
żeby sie przyczepił.
Pozdrawiam

PostNapisane: 2 października 2014, 09:58 
Forumowicz

Moje BMW: 320D Touring 03'
znalazłem coś bardzo interesującego na zaprzyjaźnionym forum. wiele wyjaśnia i chyba wskazuje na to, że jeździmy na światłąch dziennych na nielegalu:(.

Postprzez johnny » 14 Sie 2011 21:43
Od dłuższego czasu przymierzałem się do uruchomienia świateł dziennych takich jak w tym wątku, jednak ciągle
powstrzymywała mnie kwestia legalności tego sposobu i po przeglądnięciu przepisów wygląda na to że takie
oświetlenie jest nie tylko w Polsce ale i w Europie nielegalne.
Krajami gdzie tego typu oświetlenie jest dopuszczone do użytku jest Kanada i USA, w Europie dopuszczone jest
z tego co piszą na wikipedii najwyżej obniżenie napięcia świateł świateł mijania i używania ich jako świateł
dziennych, co oczywiście nie ma zastosowania gdy posiadamy ksenony, tam nie ma możliwości zmniejszenia
strumienia światła za pomocą obniżenia napięcia zasilania.
Co do Kanady to jest nawet zapisane że tego typu światła mogą mieć barwę białą, bursztynową, żółtą selektywną
lub zbliżone, jak widać za oceanem bardziej życiowo podchodzą do tego typu kwestii ( światła dzienne, światła
obrysowe czy też czerwone kierunkowskazy z tyłu ;) ).
Zauważcie że (o ile mi wiadomo to) żaden z nowych samochodów sprzedawanych na rynku nie ma w taki sposób
działających świateł dziennych, wszystkie są wyposażone albo w światła na LED-ach albo zwykłych żarówkach
(Skoda).
Gdyby lampy w naszych autach były przystosowane do świateł dziennych miały by homologację na takie światło,
niestety nie mają więc nie mogą być w ten sposób używane.

Tutaj homolagcje reflektora z e46 po liftingu z biksenonami:
http://img833.imageshack.us/img833/83/klosz1q.jpg
( Homologacje dla światła: halogenowe drogowe 04HR, halogenowe mijania 04HC, ksenonowe mijania i drogowe -
biksenon 00DCR oraz pozycyjne 02A ) jak widać brak tam homologacji dla świateł dziennych RL.
Wg. przepisów, opisywany tu sposób częściowo spełnia wymagania dla świateł dziennych, głównie chodzi tutaj o
automatyczne załączanie po przekręceniu kluczyka i automatyczne wyłączanie po załączeniu świateł pozycyjnych
czy też mijania niestety nie wiadomo jak wygląda sprawa odnośnie barwy światła, jego strumienia i kątów
świecenia bo chyba żaden z nas nie jest w stanie zmierzyć tych parametrów.
Biorąc pod uwagę że prawdopodobnie żaden z producentów w Europie nie stosuje tak skonfigurowanych świateł
wygląda na to że nie jest to takie proste jak nam się wydaje, nie sądzę żeby producenci sobie nie uprościli
sprawy gdyby to było możliwe.

Jest jeszcze jeden aspekt używania takich świateł, mianowicie bezpieczeństwo, wszystko jest cacy do momentu
jakiejś kolizji, dla przykładu: ktoś w nas wjeżdża, rozbite samochody, my jechaliśmy prawidłowo, wina drugiego
kierowcy, niby wszystko jasne do momentu kiedy tamten kierowca wyskakuje z tekstem do policjanta że : panie tamten gość jechał długich, oślepił mnie i nagle sprawa już nie jest taka jednoznaczna, z poszkodowanych stajemy się co najmniej współwinnymi co skutkuje brakiem wypłaty odszkodowania w najlepszym przypadku. Oczywiście to tylko teoretyczne rozważania ale jakże możliwe do zaistnienia.
Dotyczy to także niefabrycznych, dokładanych chińskich ksenonów czy badziewnych ledowych lampek dziennych bez homologacji.

Poniżej linki do poczytania i wyciągnięcia wniosków :

http://en.wikipedia.org/wiki/Daytime_running_lamp
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat ... .C4.85g.29

Tutaj dokument odnośnie oświetlenia samochodów ECE-R48:
http://www.infor.pl/download/site/pl/oj ... 010067.pdf

Tutaj dokumenty odnośnie wymagań dla świateł dziennych ECE-R87, niestety nie udało mi się znaleźć w języku polskim, jest tylko niemieckki i angielski:
http://www.wkw.at/docextern/sgewerbe/ig ... ECER87.pdf
http://dadrl.pl/docs/regulamin87.pdf

Wygląda na to że jedynym legalnym rozwiązaniem jest jazda na światłach mijania albo dołożenie homologowanych lamp do jazdy dziennej LED-owych bądź na normalnych żarówkach.

PostNapisane: 4 października 2014, 05:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
To ja napiszę tak.

Od kiedy jest wymóg aby na kloszach były oznaczenia DRL ?
Na pewno ta data jest późniejsza niż produkcja auta a że prawo nie działa w tył to jeździsz na legalu.

Krótko mówiąc podczas produkcji auta nie było obowiązku nanoszenia takich oznaczeń a funkcja świateł dziennych jest fabryczna.
A tak poza tym to ludzie jeżdżą na tych ledowych DRL z alegro co wo gule nie nadają się nawet do zaświecenia w du.. i ich policja nie zatrzymuje.

PostNapisane: 4 października 2014, 20:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: M54B22 LPG
To chyba jakaś zorganizowana akcja wczoraj była. Wracając z Nieporętu widziałem jak tajniaki trzymali E46 z dziennymi. Ciężko powiedzieć czy to była przyczyna kontroli, choć jak stałem na czerwonym na ich wysokości, to patrzyli na moje dzienne jak głodny na chleb :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1