BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 17:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] buczenie, trzęsienie, dziwne dźwieki ...
PostNapisane: 22 października 2014, 18:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Witam serdecznie, miesiąc temu kupiłem BMW e39, 3.0 diesel, manual, 2000r, niby 210000 tys przebiegu. Auta zadbane od środka.
Zdążyłem wymienić już całe zawieszenie, wszystkie płyny.
Mam taki problem, a mianowicie :
1.[non stop] Gdy samochód jest zimny to coś buczy/rzęzi w okolicach środkowej części silnika, również bardziej z przodu coś piszczy(chyba jakaś rolka) Jak samochód się rozgrzeje silnik pracuję równo nic nie buczy/rzęźi ani piszczy. O co to może chodzić ?
2.[sporadycznie] Gdy samochód jest zimny to go tak specyficznie trzęsie, czuć to np dotykając gałki od skrzyni biegów, trzymając nogę na jakimś pedale czuć drgania aż na swoim ciele. Po rozgrzaniu silnika, objawy zmniejszają nasilenie. Co to może być ?
3.[non stop] Na postoju, wciskam pedał gazu i przy puszczenie pedału następuje dziwny dźwięk, coś jakby rzęzenie. Gdy samochód jest ciepły nie ma problemu. Miał ktoś podobnie ?
4.[sporadycznie] Przy dużym skręcie kierownicą słychać takie trzeszczenie z okolicy przednich kół. Jest to normalne ?

Prosiłbym was drodzy forumowicze o udzielenie jakichkolwiek informacji na te tematy. Co to może być i czego się spodziewać:)
Dzięki wielkie i pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] buczenie, trzęsienie, dziwne dźwieki ...
PostNapisane: 22 października 2014, 20:30 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
1. Rolki, napinacze, koło pasowe do sprawdzenia.
2. Drgań silnika upatrywał bym we wtryskach. Sprawdź korekcję wtrysków w INPA.
3. Pachnie kołem dwumasowym. Chyba, że wydech gdzieś lata. U mnie było to urwane mocowanie tłumika.
4. Na maksymalnym skręcie pompa wspomagania ma duże obciążenie i słychać taki dźwięk przelewania, ale raczej nie trzeszczenia.

Płyn we wspomaganiu wymieniałeś też ???

Tytuł: Re: [E39] buczenie, trzęsienie, dziwne dźwieki ...
PostNapisane: 22 października 2014, 22:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Dzięki wielkie za odpowiedź, znalazłem coś dzięki twoim informacjom,
1. Chyba to koło pasowe, bo dźwięk jest bardzo podobny do tego z yt. https://www.youtube.com/watch?v=6-ISrulrDwE , natomiast odnośnie 3 to podobno dwumasa jest ok, wymieniany był docisk, ale ten dźwięk również jest niemal identyczny z tym z tego filmu co gościu dodaje gazu i puszcza. Więc może jednak to, chyba, że sa jakieś inne alternatywy ?
2. Wtryski były patrzone na komputerze i również są ok. Jakiś inny pomysł ?
4. Muszę poszukać w fakturach i się upewnić bo teraz nie wiem już...
Pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1