Hej, prosze o pomoc
Sytuacja troche zagmatwana ale w skrócie:
W moim e46 328 1998r 2lata temu spaliłem DME sterownik silnika. Warsztat wymienil mi go na uzywany inny z anglika 2000r. A stare dme miesiac temu naprawił mi kolega bo Jednak sie dało

wbrew temu co mówil warsztat. Padl regulator napięcia wymieniony i dziala.
W samochodzie nie działa jedna sonda za katalizatorem (te sondy ponoc są mało istotne i nie wpływają na mieszanke więc olewałem temat i nie wymieniałem jej, blad to 79 ( bank1 za kat)grzałka ) do Diagnostyki używam INPA.
Ale do rzeczy:
W samochodzie został zamontowany i wystrojony gaz LPG na DME z anglika.
Po założeniu nowego(starego, oryginalnego) DME silnik wywalil klika blędów. głownie od sond lambda chodziło o zbyt bogatą mieszanke.
Kolega z serwisu bmw doradził skasowanie adaptacji i blędów i przejechanie 50km na benzynie zeby sie adaptacja ułozyła,
no i wróciły błędy
nawet podczas tej jazdy na benzynie, tylko że inne niż przed skasowaniem adaptacji, nie ma już słowa o złej mieszance są natomiast blędy które w tłumaczeniu brzmią:
230 czujnik Lambda przełączanie Bank 2
232 czujnik Lambda przełączanie Bank 2 Pre Cat

DODAM jeszcze że : na DMe z anglika błędy dotyczące tej sondy były dwa. - Grzałka i "no cable signal"
a na nowym DME wróciła sama grzałka + te dwa dotyczące jakiś przełączeń.
I że w inpie te sondy przed katem normalnie pracują na biegu jałowym zmieniają wartości czyli chyba działają normalnie.
bo gdy umarła mi sonda przed katem to wartość stała i był błąd typowo od uszkodzonej sondy. Nie od przełączania jakiegoś.
Ktoś wie coś na ten temat?