BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 22:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] wymiana króćca/kołnierza
PostNapisane: 22 maja 2015, 21:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318i/e91 325i
Jak w temacie czeka mnie wymiana kolnierza (tak sie chyba to nazywa) ktory znajduje sie za filtrem oleju dokladnie taki http://allegro.pl/bmw-e46-z3-316i-318i- ... 35573.html powod wymiany jest taki ze jedna koncowka poprostu sie ulamala ze starosci jak sadze. Jakies rady jak sie do tego zabrac bo dostep jest tam slaby. moze ktos to robil I da mi pare wskazowek jak ulatwic sobie zycie . z gory dzieki I pozdrawiam. kamil

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] wymiana króćca/kołnierza
PostNapisane: 27 maja 2015, 10:59 
Pierwsze kroki

Krociec/kolnierz wymieniony. Z doswiadczenia ktore nabylem wczoraj moge napisac ze najlepsze i chyba jedyne wyjscie z ktorego musimy skorzystac zeby ta czesc wymienic to odkrecenie kolektora ssacego. w moim przypadku nie wyjalem go calkiem poniewaz mialem problem z odkreceniem jednego metalowego przewodu ktory szedl do wtryskow(?). bez problemu odkrecilem ten w ktorym plynie paliwo (duzo sie nie wylalo) oraz drugi na kotry jest naciagniety jedynie gumowy przewod ktory idzie do tego kolanka gumowego kolo przepustnicy natomiast ten trzeci nie dal sie odkrecic nie wiem co sie w nim znajduje ale naszczescie dalo sie odchylic wsystko na tyle ze dostep do mojego problemu byl nawet dobry. czas naprawy w moim przypadku to okolo 3 godzin a poziom trudnosci niebardzo trudny wystarczy zapamietac zeby wszystko zlozyc tak samo:). moze komus sie przyda. pozdrawiam

PostNapisane: 31 maja 2015, 13:09 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m43
Garaż: własny
szczeze nie robiłem tego ale bym posmarował oring ludwikiem płynem do naczyń ułatwja on osadzanie gumy w cjasnych otworach

PostNapisane: 31 maja 2015, 22:07 
Pierwsze kroki

Hmm jak dla mnie lepiej psiknac chocby wd40 lub uzyc zwyklego smaru bo nie wiem jak odrobina plynu do naczyn zachowa sie w ukladzie chlodzenia raczej piana jest tam zbedna hehe. No ale ja mechanikiem nie jestem byc moze sie myle

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1