BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 18:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Tłucze tylne zawieszenie w kombi.
PostNapisane: 20 maja 2009, 20:53 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem z moim e39 kombi 98r 530d zawieszenie normalne bez nivo . Na dziurach od prędkości około 60 km/h strasznie dudni cos z tyłu. Wkurzające to jest bo chałas w samochodzie straszny jeździłem innymi i nic takiego nie było. Dodam jeszcze że poduszki tylnego zawieszenia były wimiene pół roku temu i wymieniłem na lemfordera wiec nie mogły już się rozsypać. Byłem na stacji i wynik wyszedł taki: przyczepność lewy 49% prawy 50% amplituda lewy 51mm prawy 50mm. Zanim zacznę coś wymieniać chciał bym wiedzieć co. Dodam jeszcze że zawieszenie oryginalne. Wydaje mi się jeszcze że zawieszenie z tyłu siedzi trochę niżej , chociaż nie miałem okazji porównać z innymi. I teraz nie wiem czy wymieniać sprężyny czy amory ?? Amory są suche i po wyjęciu i sprawdzeniu ręcznym widać że trzymają. Proszę o opinie i porady

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Tłucze tylne zawieszenie w kombi.
PostNapisane: 20 maja 2009, 21:48 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
tomek 530d napisał(a):
Dodam jeszcze że poduszki tylnego zawieszenia były wimiene pół roku temu i wymieniłem na lemfordera wiec nie mogły już się rozsypać.

no Tomek widzisz piszesz ze nie mogly sie rozsypac a patrzyles ??

Obrazek

ja bym obstawial czesc numer 6-gniazdo podporowe lub 7 - łożysko amortyzatora lub oba razem.

ja rowniez wymienialem w e36 łozysko na febi-bilstein i po tygodniu wywalilo mi dziure w podladce przed lozyskiem (pewnie ze starosci) podobna czesc jak u Ciebie nr 6, ale po wymianie podkladki na nowa i kolejnego lozyska wszystko smiga idealnie:)

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, 21:54 
Pierwsze kroki

Dzieki za podpowiedz :) pisząc poduszki miałem na myśli 4 poduszki tzn tulejki pływające czy coś takiego te co trzymają cały wózek z tyłu bo podobno coś takiego sie robi jak sa do wymiany

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 00:13 
Zacna persona forum

te poduszki to stukaja przy ruszaniu lub zmianie biegow - sprawdz sprezyny -nie pamietam czy masz tam stabilizator - sprawdz - jesli tak - sprawdz sprezyny - i tak jak kolega powyzej te rzeczy tez amortyzator a wlasciwie jego poduszki-pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 09:07 
Pierwsze kroki

amortyzator wyjąłem i miał znaczne ślady odbicia od tego odboju gumy poduszki cześć nr 5 z rysunku powyżej. Samochód jak jest załadowany z tyły jest jak by odrobine lepiej a stabilizator jest z tyłu. Wymieniełem w nim jakies pol roku temu łączniki także stabilizator raczej ok.

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 16:09 
Zacna persona forum

wymien poduszki amorkow

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, 16:10 
Zacna persona forum

dobrze skrec -spawdz tez i amorki

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2009, 09:42 
Pierwsze kroki

a możliwe jest żeby sprężyny były walnięte ?? tzn. napewno sa cale ale może juz nie trzymają tak jak potrzeba. A za każdym razem jak podniose tył samochodu na lewarku to po opuszczeniu jest wyzej nawet jak jest bez ręcznego. Dopiero siądzie po paru kilometrach. Co o tym sądzicie ??

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2009, 16:30 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530iA Touring
Kod silnika: M54B30
Ja mam podobny problem na nierównościach zwłaszcza poprzecznych tył bardzo hałasuje, ze względu na to, że nie dawno kupiłem bmw i trochę czytałem o tym samoregulującym się zawieszeniu Nivo mam banalne dla niektórych pewnie pytanie: jak sprawdzić czy w moim kombi jest NIVO ??

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2009, 18:46 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
tomek 530d napisał(a):
Dzieki za podpowiedz :) pisząc poduszki miałem na myśli 4 poduszki tzn tulejki pływające czy coś takiego te co trzymają cały wózek z tyłu bo podobno coś takiego sie robi jak sa do wymiany

Kolego jeżeli mocno stuka na nierównościach to sprawdż tuleje wachaczy tylnych te mocowane w progach

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2009, 22:48 
Pierwsze kroki

Nowak_BMW530d napisał(a):
Ja mam podobny problem na nierównościach zwłaszcza poprzecznych tył bardzo hałasuje, ze względu na to, że nie dawno kupiłem bmw i trochę czytałem o tym samoregulującym się zawieszeniu Nivo mam banalne dla niektórych pewnie pytanie: jak sprawdzić czy w moim kombi jest NIVO ??

zamiast spręzyn masz poduszki a w bagażniku cały mechanizm od tego zwieszenia, jak dobrze pamietam to w miejscu koło zapasowego, a co do tulei wahacza te w progach, to konkretnie o ktore Ci chodziło ?? wymieniałem dwa dni temu wahacz z tyłu górny prosty troche jak by mniej nawala ale i tak to jeszcze jest. Jeszcze co moze byc ważne to przy predkości do ok 60 km/h jest w miare dobrze. To napierdzielanie zaczyna bardziej około 70 80 km/h. Byłem u trzech mechaniorów i kazdy mówi co innego i każdy oglądał mój wykres ze stacji diagnostycznej. Jeden sprężyny drugi że amory a trzeci cała zawiecha do wymiany. I komu wierzyć ??

Tytuł:
PostNapisane: 24 czerwca 2009, 21:47 
Pierwsze kroki

I po problemie :) wyjąłem sprężyny, zawiozłem do rozciągnięcia i już nie napierdziala. I przy okazji prześwit zrobił się większy. Dzięki wszystkim za udział w temacie. Pozdrawiam

Tytuł: Moje zawieszenie stuka na dołkach
PostNapisane: 25 października 2009, 19:31 
Witam wszystkich mam od dawna problem ze stukami dobiegajacymi z tylniego zawieszenia w BMW e36i .Jak tylnie kolo wpada w dziure słysze stuk dobiegajacy z tyłu i tak jakby z okolic poduszki amortyzatora.wymieniłen wiec je na nowe i nic nie pomogło.Rece mi opadły bo robilem to ładnych pare godzin.Moze poskrecałen cos nie tak czy co jak mozecie ty poradzcie jaka moze byc inna przyczyna tych stuków a i od pewnego czasu zaczeło bujac całym samochodem na boki ale to podobno wybite tuleje na wahaczu prawda to Pozdrawiam

Tytuł: Re: [E39] Tłucze tylne zawieszenie w kombi.
PostNapisane: 2 lipca 2015, 15:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52TU
Czy luz na stworzeniu wahacza tylnego, wygiętego w e39 może powodować głuche stukanie czy tylko niestabilność w prowadzeniu?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1