BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 21:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [M47] ciężko pali (video)
PostNapisane: 23 lipca 2015, 08:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M47
Witam,

Od jakiegoś czasu borykam się z trudnym problemem, mianowicie ciężkim odpaleniem auta po dłuższym postoju, dodatkowo temu zjawisku towarzyszy puszczenie jednego białego dymka.

Poniżej filmik jak wygląda to w praktyce, czyli po 8 h postoju:
https://www.youtube.com/watch?v=fFyvO5Hg8aw

Po natychmiastowym wygaszeniu silnika i odczekaniu około pół minuty:
https://www.youtube.com/watch?v=GwM_VuRVRqE

Odpalanie na lekko ciepłym:
https://www.youtube.com/watch?v=mgvv2sYjXTM

Jak wygląda to z zewnątrz (po 8h postoju)
https://youtu.be/sKWr4QKS6As

W aucie zrobione:
- pół roku temu została wykonana regeneracja turbiny, wymiana kompletu świec, oleju, filtra odmy
- 2mc temu regeneracja pompy vp44 w zakładzie turbo-tec (pełna regeneracja) , czyszczenie kolektora, egr'u ,
(auto miało problem z odpaleniem jak i wycieki z vp 44)
-na dniach zmieniony filtr powietrza, paliwa, założony zaworek zwrotny między bakiem a filtrem paliwa.

Kompresja wzorowa, auto jak na ten silnik i budę ładnie jedzie, nie dymi, nie bierze oleju, prócz tego odpalania nie ma się do czego przyczepić komputer nie pokazuje żadnych błędów.

Proszę o pomoc, pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [M47] ciężko pali (video)
PostNapisane: 23 lipca 2015, 19:25 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
na pompje scjagasz klips pod spodem jest sprezynka rozciągasz z 1-2mm i zakładasz klipsa to jest zawór zwrotny na pompje nie ma potrzeby zakładać dodatkowego i dla swiętego spokoju owinął bym gume łączącą przepłwyomież z przepustnicą taśmą izolacyjną to wyeliminuje na 100 % zasysanie lewego powietrza w książce piszą ze zasysanie lewego powietrza jest przyczyną trudności w odpaleniu motoru

PostNapisane: 23 lipca 2015, 20:27 
Pierwsze kroki

Wydaje mi się że przez przypadek udało mi się pozbyć problemu, odkręciłem jakiś czas temu korek od wlewu i położyłem na dachu, przychodzę do auta po 2h auto załapało niemal na dotyk o.O
Jutro z rana zdam relację jesli to nie pomoże sspróbuje z ttą izolacja ponieważ połączenieidealnie nie wygląda.
Na wieczór jestem umówiony zostawić auto u mechanika mam nadzieje ze jednak oobędzie się bez tego :)
Dzięki za odzew Gabi:)

PostNapisane: 23 lipca 2015, 21:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: e60 LCI
Kod silnika: M57D30O2
Garaż: Obecne e60 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147101
Byłe e46 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=136636
Cytuj:
wymiana kompletu świec

hmm... ja miałem kiedyś identyczne objawy w e39 tyle że na wiosnę, winne okazały się świece. Proponuję Ci sprawdzić jeszcze raz.
Sprawdzałeś pompkę paliwa w baku? Jak nie działa a masz mniej niż 15 litrów to mogą być takie problemy.

PostNapisane: 23 lipca 2015, 21:33 
Pierwsze kroki

Przy tych temperaturach świece jeszcze chyba nie grzeją. Odnośnie paliwa w baku staram się zawsze mieć te min 30l na wskazówce, czyli w rzeczywistości jakieś 20l, niestety wskazówka od samego zakupu oszukuje mnie o 10l. Jutro o 8 okaże się czy wykreowanykorek miała rzeczywiście wpływ na odpalanie auta. Relacja na świeżo po odpaleniu.

PostNapisane: 24 lipca 2015, 06:05 
Pierwsze kroki

Niestety odkrecenie korku nie miało wpływu na odpalenie auta, musiało mi się wczoraj tylko wydawać ze jest lepiej.

Dziś zaprowadzę auto do mechanika, oobiecał zzająć się ustaleniem przyczyny w ssobotę. Jeśli uda się rrozwiązać problem poinformuje o tym, być może komuś się to przyda :)

PostNapisane: 24 lipca 2015, 06:32 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52
No kolego takie odpalanie to może być temat rzeka, od popękanych wężyków zaczynając kończąc na ustawianiu pompy. Zrób jeszcze taki myk i zostaw auto zaparkowane dupą pod górkę jeżeli odpali normalnie to paliwo się cofa do baku mam tak w mercedesie ( tylko w sumie u mnie jest archaiczny silnik). Teść ,w omedze td miał problem z takim odpalaniem wszyscy mówili, że to pompa, nastawniki cuda niewidy, a winowajcą okazał się padnięty rozrusznik (wywalone łożyska), który brał prąd jak dziki. Po wymianie na nowy problem znikł, a omega dalej bezproblemowo trzaska km.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1