BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 21:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E39] Ciche tak jakby klekotanie
PostNapisane: 17 lutego 2010, 22:54 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
TRIBUL napisał(a):
Więc tak, pojechałem do mechanika, dał mi stetoskop bo jemu się nie chciało i przesłuchałem silnik. Nadal ciężko określić, ale stukanie czy tam klekotanie wydaje mi się że pochodzi stąd:
Obrazek

no i ja jak nasłuchiwałem co prawda bez stetoskopu to wydawało mi się że stamtąd się ten dźwięk wydobywa... ale na pewno nie z vanosa

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 17 lutego 2010, 22:58 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Compact 323ti
Kod silnika: M52B25
Szkoda gadać o nim....wyszedł, posłuchał bez stetoskopu i mówi że to może być panewka jak tam stuka, ale nawet nie zaglądnął......... Wtryski mówisz, i one mogłyby dawać taki dźwięk? Bo nie było tego na całej długości tylko chyba w dwóch miejscach , i nie jest to cykanie a raczej takie tyk tyk tyk tyk :rotfl: Przestraszył mnie gość nieziemsko :przestraszony:

Oleju mi nie bierze nic od wymiany do wymiany (10tyś km), zapierdziela jak samolot, po odpaleniu silnika rano nawet przy -20 nie ma żadnego niepokojącego dźwięku, konrtolka oleju po odpaleniu gaśnie po jakiejś max sekundzie. Więc mnie się wydaje że to nie panewka :cisza: Chyba że początek?

PostNapisane: 17 lutego 2010, 23:08 
Forumowicz

Moje BMW: e46 cabrio
Moze jakas szklanka daje o sobie znac
Zmieniales ostatnio olej??
Na jakis jezdzisz??

A skad kolego jestes??

PostNapisane: 17 lutego 2010, 23:12 
Forumowicz

Olej zmieniany jakieś 3 tyś km temu. Leję Mobila 10W40. I przy następnej wymianie miałem zmienić na 5W50 tak jak tu koledzy z forum mi radzili, bo byłem pewien że to popyczacze, a teraz to już sam nie wiem bo wydaje mi się że coś coraz głośniej, wcześniej cykało a teraz tyka :zdziwko:

Z Opolskiego tak że na Pomoże to hohoh :)

PostNapisane: 17 lutego 2010, 23:20 
Forumowicz

lukasz8908 napisał(a):
no i ja jak nasłuchiwałem co prawda bez stetoskopu to wydawało mi się że stamtąd się ten dźwięk wydobywa... ale na pewno nie z vanosa

Jesli chodzi o klekot vanosa to dzwiek wlasnie (wsluchujac sie) z tek pokrywy vanosa nie dochodzi.
Moze dlatego,ze klekot nie jest powodowany tzw. vanosem tylko talerzykami znajdujacymi sie miedzy kolem zebatym walka ssacego,dlatego z M52 dodana podkladne sprezynujaca,choc do konca nie jest to rozwiazanie idealne,bo w M52 tez sie to wyrabia,tylko,ze po wiecej przejechanych kkm

PostNapisane: 17 lutego 2010, 23:26 
Forumowicz

TRIBUL ja bym na Twoim miejscu poodwiedzal mechanikow i niech sie wypowiedza,stwiedza,choc wiem,ze ciezko znalezc takiego ktory zna sie na vanosach i wiem dokladnie jaki to dziwek.

U mnie w okolicy robia duze oczy jak im powiem slowo VANOS

PostNapisane: 17 lutego 2010, 23:46 
Forumowicz

Mam tu dobrego mechanika, moim zdaniem zna się dość na rzeczy tak że z rana podjadę jeszcze do niego niech posłucha, dam znać jutro jak będę coś więcej wiedział.

PostNapisane: 18 lutego 2010, 17:46 
Forumowicz

Byłem u tego mechanika tak jak mówiłem. Podniosłem maskę, posłuchał, i mówi że mój silnik chodzi cichutko, w porównaniu z innym BMW co do niego przyjeżdżają to rewelacja, i że to co tak cyka tyka to popychacz, szklanka bądź wtrysk. Mówi że przerabiał temat kupę razy i że na 100% to któraś z tych rzeczy i żebym to olał bo chodzi piknie. A co do wcześniejszego mechanika to powiedział, że jak nie wie jaki dźwięk wydaje panewka to niech lepiej weźmie się za pasenie owiec a nie za auta :rotfl:

Czytałem gdzieś kiedyś o jakimś środku co się wlewa do baku co czyści wtryski. Z jakiej firmy najlepiej zalać? Pomaga to coś?

PostNapisane: 21 lutego 2010, 13:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 320i
Kod silnika: m50b20
Witam koledzy:) spokojnie mialem ten sam problem w mojej e36. klekotalo na poczatku ciszej a poniej juz zaczelo robic coraz mocniej. Myslalem ze to popychacze bo wlasnie gdzies z tego miejsca bylo slychac ten klekot ale za nic w swiecie nie moglem sie dosluchac dokladnie... wjechalem na kanal i jeden mechanik stwierdzil ze to moze gdzies z kolektora ssacego albo wydechowego ale mowil ze lepiej tego nie ruszac bo jak zacznie odkrecac i przkreci sruby to pozniej zrobia sie duze koszty bo by trzeba od nowa nawieracac i takie tam... no wkurzylem sie bo ten klekot nie dawal mi spokoju i postanowilem pojechac do innego mechanika okazalo sie ze to ani nie popychacze ani zaden kolektor poprostu swiece byly juz tak padniete ze juz nawet swiec nie przypominaly :D wymienilem wszytskie placac za sztuke jakis 16 zl o ile sie nie myle :) i moje autko juz tylko ladnie mruczy :) sprobojcie to samo moze akurat moja rada sie przyda:) i dajcie odpowiedz pozniej. pozdrawiam i zycze rozwiazania klopotu

PostNapisane: 21 lutego 2010, 15:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
W mojej lalce tez klekocik byl jak kupowalem,zrobilem ok 60 tys i ani troche nie robilo sie glosniej ale napewno stukal VANOS, stwierdzil to naprawde dobry mechanik specjalista od bmw mozna powiedziec fanatyk(naprawial juz nie raz),a dzwieki pojawialy sie jak stalem i delikatnie gazu dodawalem tak 800 do 1800obr. powyzej znikaly bo cisnienie sie robi i cos tam-cos tam juz nie pamietam,nie sugerujcie sie ze dzwiek skad indziej slychac bo to sie niesie po silniku i tak naprawde ciezko zlokalizowac.

PostNapisane: 21 lutego 2010, 20:21 
Częsty bywalec

a na sprzęgle wciśnięty robi oto samo?
możę łozysko oporowe siada albo dwumas?

PostNapisane: 23 lutego 2010, 08:53 
Forumowicz

Na sprzęgle jest tak samo jak bez sprzęgła, a świece były niedawno wymieniane, więc u mnie to nie to. U mnie ten dźwięk całkowicie znika przy około 1700 obrotów. Gdzieś wyczytałem że można odłączyć Vanos w celu sprawdzenia czy to on, jak go odłączyć? I czy niczym to nie grozi??

PostNapisane: 23 lutego 2010, 14:36 
Forumowicz

TRIBUL napisał(a):
Na sprzęgle jest tak samo jak bez sprzęgła, a świece były niedawno wymieniane, więc u mnie to nie to. U mnie ten dźwięk całkowicie znika przy około 1700 obrotów. Gdzieś wyczytałem że można odłączyć Vanos w celu sprawdzenia czy to on, jak go odłączyć? I czy niczym to nie grozi??

Spoko,niczym nie grozi odlaczenie vanosa,sam juz tak zrobilem.
Po odlaczenie powinnienes odczuc,zmniejszenie mocy czy okolo 2-2.5tys.obr.(czuc to jak np.jedziesz na 2 biegu i przyspieszasz to w tej granicy obr powinnienes odczuc takie jak by mocniejsze przyspieszenie)

Vanosa odlaczasz kosta ktora znajduje sie pod kolektorami ssacymi,kabel idzie od obudowy vanosa(tam gdzie jest przewod olejowy do vanosa),znajdziesz go :)

Ale to zapewne nic nie da bo jesli by te stuki pochodzily od vanosa to bedzie stukac dalej,bo mowi sie vanos ale klekot na wolnych obrotach(tak do 2.-3tys.obr) to powoduja talerzyki miedzy kolem zebatym.

A sam vanos stuka (luz kola zebateka vanosa) w granicy 1.5tys,obr,dzwiek jak grobotanie lancuszka rozrzadu o obudowe(pokrywe zaworowa)

PostNapisane: 23 lutego 2010, 18:08 
Forumowicz

No u mnie klekocze do 1700 obr, czyli odłączenie go nic nie da z tego co zrozumiałem :kwasny: Niby mechanik mówi żeby olać że pewnie popychacze,szklanki lub ewentualnie wtryski i że na razie jest cicho, ale wkurza mnie to strasznie, jak dla mnie to silnik w BMW nie powinien tak chodzić :dobani: Zastanawiam się czy zmiana oleju na 5W40 lub 5W50 pomogłaby coś w takim przypadku, jak go kupowałem półtora roku temu to była cisza,silnik chodził pięknie, ale że nie wiedziałem co było wlane to zalałem 10W40 i po miesiącu się zaczęło :zdegustowany: Olej zmieniałem już 2 razy przez ten okres.

PostNapisane: 23 lutego 2010, 21:52 
Forumowicz

Jak zmienisz na 5w40 to mysle ,ze klekot bedzie bardziej słyszalny ,bo olej rzadszy(chyba.ze to wtrysk jakis).
Jesli dwoch mechanikow mowi o twoim silniku ,ze chodzi jak powinien to moze masz zbyt dobry zmysl sluchu :)

W moim przypadku jest to klekot glosny jak diesel ,a wogole klekocze jak wjade do garazu wtedy ten dziek jest dopiero wkurzajacy

PostNapisane: 23 lutego 2010, 22:12 
Forumowicz

Jutro wymieniam pompę wspomagania to może przy okazji nagram ten dźwięk i wkleję tutaj.

Wielkie dzięki Vanos111 za pomoc i zainteresowanie :)

PostNapisane: 15 marca 2010, 19:35 
Forumowicz

Odświeżę trochę temat. Dzisiaj podczas zmiany przewodu do wspomagania i poduszek skrzyni osłuchałem sobie jeszcze raz silnik, na 100% klekoczą mi trochę szklanki, to mam zamiar załatwić płukaniem silnika i przejściem na full syntetyk (tak zrobił znajomy tyle że w e39 V8 i szklanki ucichły, a u niego waliły 2 razy głośniej). Usłyszałem natomiast jeszcze inny dźwięk stojąc w kanale. Jest to też takie lekkie klekotanie, które nie jest ciągłe, dochodzi od dołu silnika tak bardziej przy przodzie i co najciekawsze gdy odkręcę korek wlewu oleju (oczywiście silnik zaczyna wtedy kuleć) to dźwięk ten całkowicie znika. Gdy zakręcę korek znów się pojawia, odkręcę i znów znika. Tak jak by odkręcenie korka powodowało lepsze smarowanie czy jak :niepewny: Co to może być???

Dźwięk dochodzi dokładnie z pod kola pasowego, tyle że tak z 10 cm w tył silnika.

PostNapisane: 16 marca 2010, 11:09 
Forumowicz

Halo? :] Ktoś ma jakiś pomysł? :hyhy:

PostNapisane: 19 marca 2010, 21:11 
Forumowicz

Nikt nie wie co to może być? Może mam odmę trochę przytkaną i smarowanie jest mniejsze od tego? :niepewny:

I jeszcze jedno, przedwczoraj przegoniłem go porządnie i ucichły szklani :rotfl: Przynajmniej na razie, został tylko ten jeden dźwięk :|

PostNapisane: 28 lipca 2015, 21:08 
Forumowicz

Moje BMW: e39 528ia
a co powiecie na ten klekot https://www.youtube.com/watch?v=Gkl_h6U ... e=youtu.be

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1