Cześć, jakiś czas temu w prawym reflektorze zaczęło mi świecić na fioletowo, zauważyłem to, jakieś 3 dni później (ok 100km przejechane) siadło całkiem.
Pełna nazwa : OSRAM D1S 35W COOL BLUE 5500K +20%.Taki jest typ poprzednich palników, jak i tych które kupiłem.
Żarniki nie były wymieniane przez minimum 100kkm, co było przed zakupem - nie wiem.
Kupiłem 2 nówki oryginały (jak w tytule), wg poradnika wymieniłem prawą, lewą tymczasowo zostawiłem, choć powinno wymieniać się parami, niby ze względu na jednakową jasność, barwę itp, bo stara ma niby świecić słabiej i w innym odcieniu.
Na dzień dzisiejszy (1,5 miesiąca używania, jakieś 25h jazdy na światłach) nie widzę żadnej różnicy, tak samo jak nie było jej widać tuż po wymianie - zdjęcia poniżej.
Nie ma różnicy pomiędzy starym palnikiem a nowym palnikiem, ani w barwie, ani w jasności, ani patrząc z przodu na auto, ani zza kierownicy, ani na suchej drodze, ani w deszczu.
Wobec czego, opinie o różnicach barw i jasności, z mojego doświadczenia, można włożyć między bajki.
Oczywiście lewy palnik wymienię, jak znajdę chwilę czasu.
Dla malkontentów - te dziwne ślady na masce, to nie uszkodzenia, tylko odbicie sufitu

.

Pozdrawiam, rider3