BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Drżenie kierownicy.
PostNapisane: 22 grudnia 2007, 14:30 
Pierwsze kroki

Witam serdecznie.
Problem dotyczy drżenia kierownicy około prędkości 90 km/h. Drżenie jest w postaci szybkich małych skrętów w prawo i lewo.
Kilka słów czego dokonałem już od czasu wystąpienia problemów:
- kilkukrotnie wyważałem koła (mam wrażenie że po kilkuset kilometrach muszę znowu je ważyć)
- zmieniłem opony na nowiutkie (słabej marki bo matador ale zawsze nowe zimowe)
- zmieniłem tarcze przednie i klocki (miałem problemy z drżeniem przy hamowaniu z dużych prędkości)
- wymieniłem na nowe tuleje wahacza przedniego oraz „gumki” drążka stabilizacyjnego.
Idą święta jestem spłukany i zniesmaczony. Jeśli ktoś mi nie pomoże to zabije świętego Mikołaja.
Proszę o pomoc. Co jeszcze muszę zmienić żeby cieszyć się prowadzeniem wozu godnym BMW. Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2007, 16:10 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
pewnie jak zwykle w takim przypadku winne sa wahacze przedniego zawieszenia - maly luz na sworzniach powoduje te drgania.

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2007, 16:35 
Pierwsze kroki

na 99 procent masz wachacze gorne do wymiany.ja sie z tym meczylem pol roku,ale dzieki temu powymienialem wszystko na nowe.mechanik mowil ze o zadnym luzie nie ma mowy.wymienilem wachacze mimo jego zapewnien i jak reka odjal.nie zapomnij o geometri po wymianie.pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2007, 18:28 
Pierwsze kroki

mirpaw@vp.pl napisał(a):
na 99 procent masz wachacze gorne do wymiany.ja sie z tym meczylem pol roku,ale dzieki temu powymienialem wszystko na nowe.mechanik mowil ze o zadnym luzie nie ma mowy.wymienilem wachacze mimo jego zapewnien i jak reka odjal.nie zapomnij o geometri po wymianie.pozdrawiam.

Masz jakiś orientacyjny kosztorys?

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2007, 22:09 
Pierwsze kroki

a wiec jesli chcesz tanio ale zaznaczam ze nie wiem na jak dlugo to mozesz zamowic lipne wachacze na allegro po ok.120 pln sztuka+montaz + geometria ,koszt mniej wiecej 400 pln.jesli chcesz orginalne wachacze lub jakies bliskie orginalowi to mysle ze do tych 400+400-500 pln.czyli razem cos kolo 1000pln.moj smiga na tych tanszych i jest narazie dobrze.wiec twoj wybor.

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2007, 22:20 
Miałem ten sam problem z drganiem kierownicy przy skręcaniu jak tylko przekroczyłem 80-90km/h i po wymianie sworznia sie uspokoiło ale lepiej podjedź na stacje diagnostyczną i powiedz w czym tkwi problem to zaraz sprawdza (mój koszt diagnosty to 20zł.)

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2007, 22:31 
Pierwsze kroki

najciekawsze jest to ze nawet w serwisie nie umieja tego znalezc.chyba ze masz juz luz ktory mocno slychac w aucie.ja mialem taki ze w2 serwisach nic nie znalezli aokazalo sie ze jednak byl.

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2007, 14:32 
Pierwsze kroki

Tylko, że ja nie za bardzo wieże diagnostom ;(

Tytuł:
PostNapisane: 23 grudnia 2007, 16:13 
Pierwsze kroki

dokladnie,wiekszosc diagnostow ma poprostu w dupie.byle szybko wziasc kase za usluge.takich mechanikow takze nie brakuje,powymieniaja pol auta a jak bylo tak jest nadal.jak im nie podsuniesz mysli to sami gowno znajda.tacy specjalisci.ajak sie cenia.masakra :szok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1