Witam Was drodzy koledzy
Oczywiście wszystko tyczy się 528 e39 1997
Mam nieco złożony problem może zaczne po kolei:
1. Ogrzewanie
+ jest problem z ogrzewaniem tyłu nie wiem jak długo bo w sumie nigdy tego nie sprawdzałem, ostatnio wioząc znajomego powiedział że styłu wieje mu zimno, ustawiłem 32 stopnie na lewo i prawo i nawiew na max. okazuje się że z przodu dmucha ciepło a z tyłu tym samym ciśnieniem dmucha zimno. Zamykając wloty z przodu z tyłu minimalnie wzrasta ciśnienie ale cały czas dmucha zimno (nawet bardzo zimne powietrze).
Byłem święcie przekonany że ten 2 strefowy klimatronik ma z tyłu te same ustawienia co dla kierowcy a jednak okazuje się że to jakiś oddzielny obwodzik.
Nie dokońca jestem pewein czy to jest powiązane z usterką ale CAR SOFT wyświetla mi błąd w module
AIRCO
22 Auxiliary-fan relay (myśle że jest to problem przekaźnika albo zasilania przekaźnika tylko gdzie on jest i od czego? )
Może ktoś już z was rozwiązał ten problem albo ma pomysł na rozwiązanie ?
+ temat ogrzewania powraca czy jak u siebie weźmiecie 32 stopnie to wieje powietrze bardzo gorące czy raczej takie letnie, a schodząc do 28 stopni i poniżej wieje chłodne ? Bo właściwie nie mogę ustawić temp wypośrodkowanej, albo gorąco albo zimno (ustawienie wlotów na AUTO)
2. Temp. Silnika
Na mieście jest OKi wskazówka stoi pionowo, tylko wyjadę w trasę i przycisne tak do 160-200 przejade trochę i temperatura spada pod niebieski przedział. Sądze że to termostat ale wolę się upewnić bo to nic nie kosztuje, choć dziś się zdzwiłem jak się dowiedziałem Inter Partsie że oryginał po rabatach kosztuje 30zł
3. AirBagi - temat wielokrotnie powielany
Któregoś dnia wsiadam do autka odpalam 3 sek i zapala się lampka od tego momentu mam z nią problem. Wtedy gdy się zapaliła byłem sam w aucie, na ogół jeżdże bez pasów więc dlaczego te błędy?
Mam błędziki których nie mogę usunąć bo zaraz wracają mianowicie:
6 Ignition circuit for belt tensioner on pass. side
16 belt switch, drvier side
Widać że mam błędy po obu stronach od kierowcy rozumiem że przełącznik pasów (napinacz), natomiast po stronie pasażera to kompletnie nie rozumiem tego opisu (jakiś obwód), czy ktoś z was mógłby mi z tym pomóc ?
Ktoś na forum zamieścił instrukcje dotyczącą zaślepiania mat w siedzeniach odpowiedziałem na tamten post i nie będe się powtarzał więc jak możecie to zerknijcie tam
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 600#200650
i napiszcie co o tym myślicie.
4. Kontrolka niezapiętych pasów.
Hmm, pytanie do posiadaczy tych magicznych aut.
Na liczniku jest kontrolka informująca o niezapiętych pasach, powiedzcie mi czy u was jak nie zapnieciu pasów świeci ona? Bo u mnie zapala się tylko na chwilke przy włączaniu zapłonu i gaśnie, bez względu na stan pasów.
5. Łożysko w sprężarce od klimy
Piszczące łożysko pewnie nie jednego z was już mękało, a jeżeli nie to pewnie kwestia czasu. Mam pytanie czy znacie jego wymiary bo u mnie szykuje się jego wymianka, a nie chcę 2 razy podjeżdżać do mechaniora. Pytanie do Kucharza jeśli odwiedzi ten post bo chyba On ostatnio borykał się z tym problemem.
Pozostaje mi tylko podziękować dla wszystkich którzy będą starli się udzielić mi jakiejkolwiek pomocy. Jeżeli ja rozwiąże szybciej te problemy to napewno o tym napiszę.
Pozdrawiam