BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Awaria silnika - Poszukuje silnika do BMW 530 d z 2001
PostNapisane: 25 grudnia 2007, 18:42 
Poszukaj zanim zapytasz

Bardzo prosze o pomoc - w mojej bmw prawdopodobnie padl silnik . Czy ktokolwiek mial taki sam problem? W takcie jazdy auto nagle zgaslo - wygladalo ze braklo paliwa - a komputer wskazywal ze paliwa jest jeszcze na 50 km. Mimo to dolalem oleju napedowego i odpalilem auto. Po kilku sekundach wskaznik obrotow wskoczyl na maksa wiec zgasilem go i wyjalem kluczyk ze stacyjki a mimo to silnik nadal pracowal na najwyzszych obrotach a z wydechu pluł dymem i olejem. Po ok. 5 min. z silnika wydobyly sie resztki oleju i silnik zgasl. Bardzo prosze o pomoc - co moglo byc tego przyczyna? Dodam ze 3 miesiace temu auto bylo dokladnie sprawdzone w salonie BMW - wymiana oleju, filtry i podlaczone pod komputer.
Czy ktos wie czy silnik z BMW 530d z 2005 roku bedzie pasowal do BMW 530d z 2001r.???
Z gory dziekuje za pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 grudnia 2007, 18:46 
Forumowicz

pewnie padal Ci turbina i dostał samozapłonu bo pociagnął olej. jak miałeś skrzynie manual to trzeba było go zadusić to byś uratował silnik.

Tytuł:
PostNapisane: 25 grudnia 2007, 18:51 
Poszukaj zanim zapytasz

no wlasnie mam w automacie :mur: :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 25 grudnia 2007, 19:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
wydaje sie mi ze możesz szukać silnika do 2003r

Tytuł:
PostNapisane: 25 grudnia 2007, 19:45 
Forumowicz

Moje BMW: E60 3.0d
Kod silnika: M57N
Ja bym proponowal go rozebrać i pooglądać może da się go jeszcze uratować chociaż może być tak że korby pogieło w czasie tych wysokich obrotów. Silnik poprostu zasilił się olejem ze skrzyni korbowej poprzez zimering na turbinie ze strony zimnej turbawki. Współczuje :(

BMW..E60..3.0...218 KM....500Nm ==>jest

Tytuł:
PostNapisane: 26 grudnia 2007, 14:22 
Pierwsze kroki

hmmm dziwna sprawa po odłączeniu zapłonu silnik pracuje :/ słyszałem o samozapłonie [hide] ale nigdy u nikogo z moich znajomych się to nie zdarzyło no cóż wyrazy współczucia a co do silnika to zapytam mojego znajmoego ściąga same graty do BMw z niemiec taki trochę manniak powinien taki motor załatwić aa jest naprawdę uczciwy gość jutro do niego zadzwonie i dam Ci znać pozdro :)[/hide]

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2007, 16:30 
Pierwsze kroki

znajomy miał podobny problem tylko ze w audi.U niego zacięła się pompa i silnik wskoczył na maksymalne obroty. Nawet nie było mowy o zaduszeniu silnika,poprostu sprzęgło puszczało. Silnik zgasł dopiero jak chłodnice rozwaliło ale niestety za pózno. Uszkdziło głowice tłoki korbowody tak że taniej było kupić drugi silnik :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2007, 17:12 
Pierwsze kroki

Czaruś napisał(a):
hmmm dziwna sprawa po odłączeniu zapłonu silnik pracuje :/ słyszałem o samozapłonie --- phpBB : The Protected Message is not copied in this quote ---

Coś takiego stało się kiedyś mojemu staremu w reno traficu, oni potraktowali silnik gaśnicą i silnik zgasł, potem dolali oleju i wrócili na nim do kraju. Piszę to na przyszłość gdyby komuś coś takiego się stało, ale ryzyko pęknięcia bloku jest b. duże.
Serdecznie współczuje, chyba bym się popłakał, myślę że jednak warto zajrzeć to tego silnika.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1